VIJESTI / KARLOVAC

VRAĆA SE POD OKRILJE DRŽAVE

Kadrovska struktura u Općoj bolnici Karlovac - koliko je liječnika otišlo u zadnje tri godine? Ministarstvo najavljuje bolje upravljanje ljudskim resursima

Kadrovska struktura u Općoj bolnici Karlovac - koliko je liječnika otišlo u zadnje tri godine? Ministarstvo najavljuje bolje upravljanje ljudskim resursima

Ravnateljica dr. Kovačić kazala je za KAportal kako je 2020. godine bolnica imala 191 liječnika i 410 sestara, a trenutno ima 191 liječnika i 412 sestara

Opća bolnica Karlovac raspisala je natječaj za osam specijalizacija, i to po jednu iz infektologije, patologije i citologije, hitne medicine, kardiologije, plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, nefrologije te dvije iz kliničke radiologije.

Ravnateljica dr. Ivana Kovačić za KAportal je kazala kako je u ovoj godini planirano 14 specijalizacija i 5 užih specijalizacija. Trenutno raspisane specijalizacije, kao i sve do sada financira Opća bolnica Karlovac, a daljnje raspisivanje natječaja ovisi o odobrenju od strane Ministarstva zdravstva. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se prema informacijama koje gotovo svakodnevno dolaze iz bolničkih krugova, u karlovačkoj bolnici događa pravi egzodus najkvalitetnijih liječnika zbog nezadovoljstva upravljanjem bolnicom, prema riječima sadašnje ravnateljice dr. Kovačić, kadrovska struktura brojčano se nije pretjerano promijenila. 

Koliko je liječnika i medicinskog osoblja otišlo u zadnje tri godine, ravnateljica na upit KAportala nije odgovorila. Kazala je tek da je 2020. godine OB Karlovac imala 191 liječnika i 410 sestara, a trenutno, 2023. godine ima 191 liječnika i 412 sestara. Sve službe i odjeli u OB Karlovac imaju voditelje. 


Što će karlovačkoj bolnici donijeti reforma sustava?

Ponovimo kako je pred karlovačkom bolnicom reformska godina. Prvog dana 2024. Karlovačka županija prestaje biti osnivač i vlasnik Opće bolnice Karlovac, a to postaje država.

Sljedeći korak je 1. travnja, kada će Vlada i jedinice područne samouprave imenovati članove Upravnog vijeća općih bolnica, a osam dana je rok imenovanja v. d. ravnatelja bolnica. Do 1. srpnja postavljen je rok za usklađivanje statuta općih bolnica čija su osnivačka prava prenesena na državu. 

Osim promjene s pravne strane prijenosa vlasništva, promjene će se odraziti i u organizacijskom djelu. Standardizirano poslovanje bolnica, smatraju u Ministarstvu, doprinijet će poboljšanju financijskog poslovanja, nabavi medicinskih uređaja i lijekova, ali i boljim upravljanjem ljudskim resursima. U karlovačkoj bolnici to se već jednom pokazalo dobrim rješenjem.  

Izdvojeno


Reci što misliš!