VIJESTI / KARLOVAC

SPORTSKI OBJEKTI KARLOVAC

Gradsko vijeće "amenovalo" osnivanje nove ustanove! Revizorica: "Ako bude radila gubitke može se financirati iz proračuna, ovakva Mladost bi završila u stečaju"

Gradsko vijeće

- Očevidno se vidi da nije bilo ulaganja, radio se gubitak, nije se radilo skoro ništa i nama fali u obrazloženju kako će se taj prijelaz u ustanovu napraviti, rekao je vijećnik Dobriša Adamec iz Možemo!

Grad Karlovac dobio je novu ustanovu - Sportski objekti Karlovac a odluka o osnivanju jučer je donešena na sjednici Gradskog vijeća koja je i sazvana u tu svrhu s jedinom točkom dnevnog reda. Ustanova će upravljati sportskim objektima u vlasništvu Grada i to od 1. siječnja iduće godine.

Očekivano, odluci koja je prošla s 12 ruku vijećnika za, tri protiv i tri suzdržana prethodila je rasprava, SDP-ovu Dragicu Malović zanimalo je kako prije dvije godine nije mogla gradska uprava vidjeti kuda ide poslovanje Mladosti i nisu se odlučili na ustanovu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iz obrazloženja nije vidljivo zbog čega dolazi do osnivanja ustanove, nedostaju stvarne analize koje pokazuju na jasan i pregledan, transparentan način da će to biti bolja opcija od od dosadašnje. Tko će je nadzirati, koje će troškove imati, kakav će rezultat biti, koliko će osnivač morati plaćati gubitak. Koji su razlozi da se osnuje ustanova. Navedite barem jedan. Razvijati sport može bilo koji organizacijski oblik, ako sadašnje trgovačko društvo to nije znalo kako će moći ustanova. U ovoj odluci i obrazloženju izostaju podaci. Ovo je još jedan neuspjeli eksperiment HDZ-ovog vladanja jer ne znamo što će biti, rekla je Malović.

Dobriša Adamec iz Možemo! je napravio malu prezentaciju i osvrnuo se na loše stanje sportskih terena.


- Kako su se održavali i kako se njima gospodarilo. Izgleda danas ovako. Inline hokej... ratne uspomene na terenu, predivno pod navodnicima za vidjeti, jedan koš ima mrežicu, a atletska staza jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje se ne smije trčati. Stari atletski stadion - nekad je uloženo  u njega a danas izgleda ovako, već nakon dvije godine propada, jel se to zove održavanje? Ništa se ne radi. Teniski tereni, svi koji igraju tenis kažu da su loši. ŠRC Korana je naveden, dobit će najam ako se prenose ugovori rekao bih da ostaje ustanovi, možemo gledati slike bez teksta. Sokolski dom i klizalište, zimska čarolija može početi, ovo je Grad dozvolio, šupice napraviti, je li itko dao dozvolu za to? Da nešto slično napravi privatnik bilo bi srušeno, ograda je razvaljena, koliko se tu ulaže? Nogometni stadion, karta se kupuje u kontejneru, ruzinavom, je li to legalno, stoji tamo već godinama, bez ikakvih smisla dozvola i planova, pita vijećnik Adamec.

Za sportsku dvoranu Mladost rekao je da je bolna točka, parket je na nekim mjestima zagipsan, okoliš je isto u lošem stanjju, a stepenice glavnog ulaza u raspadu. U ŠSD Mladost se ulazi na nužni izlaz, a ljudi čekaju na glavnom i čude se zašto ne rade. 

- Očevidno se vidi da nije bilo ulaganja, radio se gubitak, nije se radilo skoro ništa i nama fali u obrazloženju kako će se taj prijelaz u ustanovu napraviti. Da se nije mogla Mladost restrukturirati i promijeniti ljude u tvrtki, nego se sad kemija s prelaskom u ustanovu ne bi li se to popravilo, pitao je još Adamec.

Odluku je kritizirao i nezavisni vijećnik Tomislav Novak, a umjesto gradonačelnika Damira Mandića sve je pred vijećnicima pravdala zamjenica Ivana Fočić.

- Osnivanje ustanove je dobar put, parking nije u gubitku. A na nama je raditi što bolje, kvalitetnije kako bi sportski objekti bili još bolji, kazala je Fočić.

Revizorica Ljiljana Lalić Dubravčić osvrnula se na poslovanje Mladosti a kako bi sa stručne strane opravdala odluku o osnivanju nove ustanove.

- Vezano za problematiku koja se u iskazima od uvaženih vijećnika provlačila da što sada u 2024. idemo u restrukturiranje. Nije tema parking i pauk nego sam radila analizu na osnovi 2022. Društvo Mladost obavlja niz djelatnosti, objektivno i realno ne upotrebljavam riječ apsolutno točno jer se revizija radi na uzorku, kad sam utvrdila da me uzorak zadovoljava krenula u analizu, kazala je revizorica.

Dodala je da osim prihoda i rashoda, troškova, postupaka nabave, utuženja ušlo se i u organizaciju. 

- U toj analizi sam se odlučila na pogon parkinga i ustanovu sportskih djelatnosti. Zakon o trgovačkim društvima kaže da se poduzeće osniva u svrhu osnivanja profita. Svi smo zaključili da Mladost d.o.o. od 2008. nije ostvarivala profit nego minus. Dvije godine je bila u plusu i tad to nije bio rezultat prihoda i od djelatnosti nego od izvanrednih prihoda. Da tog prihoda koji je vidljiv nije bilo, bili bi u minusu. Čemu imati trgovačko društvo koje ne ostvaruje profit a to mu je funkcija, nego ostvaruje gubitak. Ne možemo napraviti puno više nego osnovati ustanovu koja je neprofitna, kojoj je osnovna svrha služit javnom interesu, zaključak je revizorice.

- Idemo onda se tom institucijom baviti, a postoje određeni mjerljivi učinci koje ćemo ostvariti zbog PDV-a. Trgovačko društvo plaća PDV a postoji u Zakonu odredba da neprofitna ustanova koja daje na korištenje sportske objekte, tad usluga može biti oslobođena od PDV-a. Ustanova se može financirati i iz sustava proračuna što trgovačko društvo ne može. Da treba podignuti poslovanje na višu razinu, ekonomičnost vrlo vjerojatno da, ali put osnivanja ustanove je pravilan, kazala je još Lalić Dubravčić a na koncu i dodala da bi ovakav ustroj Mladosti dalje bio neodrživ i vjerojatno doveo do stečaja.

Nakon što se SDP-ova Dragica Malović osvrnula na napis na KAportalu o prelasku direktora Ivana Uđbinca na rukovodeće mjesto u gradskoj upravi za poslove pauka i parkinga, pitala je radi li se u uhljebljivanju.

- Što će biti s tim djelatnicima, jel' ima previše djelatnika, svi koji se razumiju kažu da ima previše djelatnika i da se uhljebljivalo, a sve je to trebalo biti dostavljeno sedam dana prije Gradskom vijeću na uvid. Strašno se bahato odnosite prema vijećnicima, kazala je Malović.

- Ta riječ uhljebljivanje nije dobra za ljude koji rade svoj posao, vodili smo brigu o svim zaposlenima, koliko je rada, truda i energije uloženo oni znaju, a ovakav pristup je loš, ne znam kako možemo nekog nazvati uhljebom ako pošteno radi svoj posao. Što je pisalo na KAportalu nisam pročitala, mi ne uhljebljujemo, nego zapošljavamo i očekujemo da svatko radi svoj posao. Mislim da nismo bahati nego smo vrijedni, i zahvalit ću svima koji su sudjelovali u ovom procesu, ovakve stvari nam neće stajati na putu, kazala je još zamjenica gradonačelnika.

Izdvojeno


Reci što misliš!