VIJESTI / KARLOVAC

DETEKCIJA PNEUMONIJE

Karlovački Zavod za javno zdravstvo uvodi novu pretragu: Razlog je epidemija hripavca i spremnost da se bolest brzo potvrdi u našoj županiji

Karlovački Zavod za javno zdravstvo uvodi novu pretragu: Razlog je epidemija hripavca i spremnost da se bolest brzo potvrdi u našoj županiji

Zavoda će uzorke prikupljati svaki dan, a test će se za početak raditi tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak) ali prilagođavat će se okolnostima, pa ovisno o potrebama, možda i svaki dan

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije od ponedjeljka 20. studenog, uvodi PCR detekciju najvažnijih bakterijskih uzročnika pneumonije iz respiratornih uzoraka (sputum, BAL, bris nazofarinksa, aspirat nazofarinksa)

Iz Zavoda pojašnjavaju kako test "Allplex PneumoBacter Assay" proizvođača Seegene, PCR metodom u realnom vremenu, detektira sedam bakterija te je više razloga za uvođenje ovakvog testiranja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Činjenica jest da većina pneumonija ostane bez etiološki dokazanog uzročnika jer mikroorganizmi ili ne rastu uopće, ili rastu sporo ili često budu prerašteni normalnom mikrobiotom u klasičnom mikrobiološkom kultivacijskom procesu. Aktualni razlog uvođenja ovog testa jest epidemija hripavca i spremnost da se brzo potvrdi B. pertussis u našoj županiji, pojašnjavaju iz Zavoda. 

Naglašavaju i kako ovaj test ne treba upotrebljavati u dijagnostici najčešćih,  uobičajenih virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava jer obzirom na tehničke mogućnosti laboratorija, cijenu testa i  racionalnost primjene , trebaju biti prisutne ozbiljne indikacije za pretragu.
 
- PCR metoda vrlo je osjetljiva i detektirati će i minimalnu količinu uzročnika pa i iz predjela gornjih dišnih puteva. Utoliko će interpretacija nalaza za te uzročnike biti zahtjevnija i tražiti će od liječnika kliničara da uklopi mikrobiološki nalaz u mozaik s drugim rezultatima ( klinička slika, laboratorijski nalazi, ev. RTG nalaz), a ne samo da ograničeno promatra pozitivan nalaz i kreira daljnje postupanje isključivo prema njemu.


Zavoda će uzorke prikupljati svaki dan, a test će se za početak raditi tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak) ali prilagođavat će se okolnostima, pa ovisno o potrebama, možda i svaki dan.

- Očekujemo da uzorci stižu svježi tj. odmah nakon uzorkovanja jer odgađanje obrade može utjecati na rezultate. Iznimno mogu se skladištiti u hladnjaku ( 2-8 ℃) do 24 sata. Uzorci moraju stići u laboratorij do 9 sati jer proces obrade uzorka moramo pokrenuti što ranije obzirom da dugo traje. Oni koji budu stizali poslije 9 sati neće biti obrađeni istoga dana, poručuju iz karlovačkog Zavoda. 

Izdvojeno


Reci što misliš!