VIJESTI / KARLOVAC

DIREKTOR POSTAJE VODITELJ?

Mladost se gasi, Grad Karlovac za poslove parkinga i pauka osniva posebnu službu! Direktor Ivan Uđbinac (HDZ): Uvjeren sam u bolje poslovanje

Mladost se gasi, Grad Karlovac za poslove parkinga i pauka osniva posebnu službu! Direktor Ivan Uđbinac (HDZ): Uvjeren sam u bolje poslovanje
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pauk je i dalje u minusu, ali ipak manjem nego u 2022. godini, dok s obzirom na podatke prihoda od parkinga u prvih devet mjeseci 2023. može se očekivati da će na kraju godine i tu biti zabilježen pad.

Karlovačka gradska uprava je uz potporu Gradskog vijeća provela restrukturiranje gradske tvrtke Mladost na način da ju je ukinula, te osnovala ustanovu - Sportski objekti Karlovac. Parking i pauk službe koje su prije nekoliko godina uzete privatnim koncesionarima i dodijeljene Mladosti idu direktno pod okrilje gradske uprave koja će za to, čini se, dobiti i poseban odjel. 

KAportal je, podsjetimo, pisao da direktor Ivan Uđbinac (HDZ) u ovoj "transformaciji" neće izgubiti rukovodeću funkciju već će ih nastaviti voditi u okviru gradske uprave, pa nas je zanimalo što on osobno misli o cijelom postupku restrukturiranja i ukidanje tvrtke koju je vodio više od pet godina. Ova je tema očekivano izazvala veliki interes javnosti jer građanima baš i nije jasno kako službe na kojima su, dok su ih vodili privatnici solidno zarađivali, sad mogu biti ili gubitaši (pauk) ili tek ostvarivati manju dobit kao što je u slučaju parkinga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mnoštvo komentara

Zanimalno nas je što o tome misli direktor Uđbinac, pa evo što kaže u odgovoru na naš upit. 


- Obzirom na mnoštvo komentara od Vašeg pisanja o temi, a nakon dostavljenih pitanja i ovih odgovora koje dostavljamo u zakonom propisanom roku, smatram kako komentari direktora više ne bi bili oportuni, rekao je prvo Uđbinac.

Kako dodaje, "glede procesa restrukturiranja tvrtke Mladost d.o.o. (kako navodite: najavljena transformacija) uvjeren sam u bolje poslovanje". 

- Kako u segmentu upravljanja sportskim objektima i terenima (kroz ustanovu Sportski objekti Karlovac), tako i u segmentu parkirališta i pauk-službe (kroz vlastiti pogon Grada Karlovca) i od početka 2024. godine će se baviti samo tim poslovima. Ovaj koncept osigurava dugoročno stabilno financijsko poslovanje, što je pak preduvjet za dalje poboljšanja i razvoj poslovanja u oba segmenta, nastavio je Uđbina. 

Kako se posluje? 

Dakako zanimali su nas i financijski rezultati Mladosti u naplati parkinga i obavljanju pauk - službe. 

- U prošloj poslovnoj 2022. godini od naplate parkiranja ostvareni su prihodi u iznosu    
5.422.165,35 kuna (693.100,45 eura), troškovi vezani na naplatu parkiranja u iznosu 4.260.248,16 kuna (565.432,10 eura) i dobit u iznosu 1.161.917,19 kn (154.212,91 eura), navodi direktor Mladosti.

Od naplate intervencija pauk-službe Mladost je ostvarila prihod u iznosu 390.609,86 kuna (51.842,84 eura), dok su troškovi vezani za pauk-službu u iznosu 902.821,18 kuna (119.824,96 eura), a ukupni je gubitak bio 512.211,32 kuna, odnosno 67.982,12 eura.

Što se tiče tekuće godine, u prvih 9 mjeseci 2023. godine od naplate parkiranja ostvareni su prihodi u iznosu 514.168 eura, dok su troškovi za naplatu parkiranja iznosili 456.674 eura. Tu je izražena dobit od 57 tisuća eura. Od naplate intervencija pauk-službe ostvareni su prihodi u iznosu 27.588 eura, dok su troškovi vezani za pauk-službu u iznosu 56.848 eura i gubitak je bio u iznosu 29.259 eura.

Dakle, vidljivo je da je pauk i dalje u minusu, ali ipak manjem nego u 2022. godini, dok s obzirom na podatke prihoda od parkinga u prvih devet mjeseci 2023. može se očekivati da će na kraju godine i tu biti zabilježen pad. 

Zašto je pauk služba neprofitabilna?

- Pauk služba obavlja poslove premještanja i blokiranja vozila na temelju Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Odluka Gradskog vijeće Grada Karlovca, uz sve ispunjene zakonske preduvjete i primjenom akata Grada Karlovca. Postupanje u svakom pojedinom slučaju, odnosno intervencija obavlja se isključivo nakon izdanog pisanog naloga za premještanje ili blokiranje vozila od strane prometnog ili komunalnog redara ili policijskog službenika, objašnjava Uđbinac.

Od početka rada pauk- službe (rujan, 2018. godina), dodaje, bilježi se računovodstveni gubitak u poslovanju koji generiraju operativni troškovi poslovanja, troškovi zaposlenika, amortizacija, otplata kredita za "pauk vozilo" i raspored zajedničkih troškova.

Kako će se rasporediti djelatnici Mladosti?

- U prošloj poslovnoj 2022. godini pauk-služba odradila je ukupno 1.589 intervencija (588 premještanja vozila na depo i 1001 premještanje u pokušaju). U prvih 9 mjeseci 2023. godine pauk-služba odradila je ukupno 929 intervencija (278 premještanja vozila na depo i 651 premještanje u pokušaju), navodi.

Odgovor na pitanje koliko će djelatnika Mladosti ostati u novoj ustanovi ipak nismo dobili, dok je Uđbinac samo ustvrdio da se svi djelatnici Mladosti raspoređuju u novu ustanovu ili službu grada Karlovca ovisno o poslovima koje se prenose na ove gospodarske cjeline i koje su dosad obavljali u Mladosti.

Izdvojeno


Reci što misliš!