VIJESTI / KARLOVAC

NOVI STATUT, NOVA PRAVILA

Traži se novi ravnatelj Gradskih muzeja Karlovac! Odluku će donijeti isključivo politika bez mišljenja struke - jedan kandidat već istaknuo kandidaturu

Traži se novi ravnatelj Gradskih muzeja Karlovac! Odluku će donijeti isključivo politika bez mišljenja struke - jedan kandidat već istaknuo kandidaturu
Denis Stošić

Na sjednici Gradskog vijeća u ožujku prošle godine, ustanova je dobila novi Statut prema kojem ravnatelja imenuje Gradsko vijeće Grada Karlovca na prijedlog Upravnog vijeća, a više se ne traži prethodno mišljenje Stručnog vijeća

Gradska ustanova Muzeji grada Karlovca uskoro bi trebala dobiti novog ravnatelja. Nakon ostavke dosadašnje ravnateljice Hrvojke Božić koja je imenovana ravnateljicom Državnog arhiva u Karlovcu, odlukom Ministarstva kulture i medija prošlog mjeseca, ustanovu vodi Igor Čulig kao vršitelj dužnosti ravnatelja. 

Upravno vijeće ustanove raspisalo je natječaj za izbor novog ravnatelja početkom ovog mjeseca. Od kandidata se očekuje da ima završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Propisan je i uvjet od najmanje pet godina rada u muzeju ili najmanje deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju, odlikuje se stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima. 

Iznimno, kako i zakon nalaže, ako se na ponovljeni natječaj ne javi osoba koja ima propisane uvjete, na temelju predloženog četverogodišnjeg programa rada, za ravnatelja Muzeja može biti imenovana osoba koja ima završeno propisano obrazovanje te jednu godinu rada u muzeju ili najmanje pet godina rada u kulturi, odlikuje se stručnim radnim i organizacijskim sposobnostima te ispunjava druge uvjete utvrđene Statutom.


V.d. ravnatelja Čulig potvrdio je za KAportal da sastanak Upravnog vijeća koje otvara ponude i vrednuje prijave još nije sazvan, te da je predviđeno da čitav proces, od objave do obavijesti kandidatima o izboru, traje maksimalno 45 dana. Ujedno, Čulig nam je potvrdio da je istaknuo svoju kandidaturu za ravnatelja gradske ustanove u kojoj već dugo radi. 

Nova procedura za izbor ravnatelja

Bivšoj ravnateljici Hrvojki Božić novi mandat je započeo u lipnju prošle godine nakon provedenog natječaja raspisanog mjesec ranije. Bili su to prvi izbori za ravnatelja u ovoj gradskoj ustanovi od stupanja na dužnost novog Statuta.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća u ožujku prošle godine, ustanova je dobila novi Statut, odnosno bila je riječ o izmjenama i dopunama koje su izvršene radi usklađivanja s važećim zakonima i muzejskom praksom.  

Između ostalog, novost je bila što ravnatelja imenuje Gradsko vijeće Grada Karlovca na prijedlog Upravnog vijeća, a više se ne traži prethodno mišljenje Stručnog vijeća i kulturnog vijeća Grada Karlovca. To je ujedno i ono što propisuje Zakon o muzejima, pojašnjavali su u gradskoj upravi. 

Ovakvo rješenje je za političku platformu Možemo! bilo skandalozno. Naime, problematičnim su isticali kako su Upravna vijeća uglavnom politički postavljena i donositi odluke bez mišljenja i očitovanja Stručnog vijeća je odricanje od struke. 

Pročelnici Draženki Sila - Ljubenko kao i tadašnjoj ravnateljici Hrvojki Božić bilo je dovoljno ono što o izboru ravnatelja propisuje Zakon o muzejima. S druge strane, bivša vijećnica Draženka Polović (Možemo!) istaknula je da bez obzira na mogućnosti koje Zakon pruža brojni muzeji su ostavili tu mišljenje Stručnog vijeća kao jednu korisnu i dobru praksu, "jer struku je potrebno i pitati i slušati", zaključila je Polović. 

Izdvojeno


Reci što misliš!