VIJESTI / KARLOVAC

VIJEĆNICI U KLUPAMA

Zbog pritiska privatnog sektora u turizmu Grad ipak pristaje na smanjenje paušala za iznajmljivače? Konačna odluka danas na sjednici Gradskog vijeća

Zbog pritiska privatnog sektora u turizmu Grad ipak pristaje na smanjenje paušala za iznajmljivače? Konačna odluka danas na sjednici Gradskog vijeća

Na javnom savjetovanju je bila i o odluka visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu i tu je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom očito popustila.

Vijećnici će odraditi danas još jednu sjednicu karlovačkog Gradskog vijeća. Na dnevnom redu je 11. točaka, a među njima i usvajanje IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Karlovca. 

Proceduru Gradskog vijeća proći će i odluka o gradskim porezima koja će stupit na snagu od 1. siječnja iduće godine i o kojoj je već bilo riječ. Ponovimo kako se Grad odlučio na zadržavanje porezne stope od 20 posto poreza na dohodak, što je niža porezna stopa koja se primjenjuje na plaće do visine od 4.200 eura mjesečno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za plaće iznad 4.200 eura mjesečno, primjenjivat će se povišena stopa od 33 posto, do sada je bila 30 posto. Ovaj prijedlog odluke bio je na javnom savjetovanju 30 dana i nije pristigao niti jedan komentar na tekst odluke.

Na javnom savjetovanju je bila i o odluka visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu i tu je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom očito popustila.


Naime, u konačnoj odluci o kojoj će danas raspravljati Gradsko vijeće, odlučeno da će iznajmljivači plaćati 110 eura po krevetu, u kampovima 100 eura, upola manje izvan naselja Karlovac, ali u administrativnim granicama grada, dok će  porez na kuće za odmor ubuduće biti 2 eura po kvadratu korisne površine. 

Podsjetimo kako je prvotni prijedlog odluke iznosio 130 eura godišnje po jednom krevetu, no ovakav prijedlog odluke izazvao je reakcije privatnog sektora u turizmu jer je riječ o drastičnom povećanju stopa. Dosadašnjom odlukom porez na iznajmljivanje iznosio je 300 kuna godišnje po jednom krevetu, a u kampu 350 kuna godišnje po jednoj smještajnoj jedinici.

U gradske poreze koji se od 1. siječnja mijenjaju spada i porez na potrošnju. Prije dvije godine smanjen je na dva posto, a sada će biti vraćen na tri posto.

Grad je maksimalno iskoristio sredstva Fonda solidarnosti za konstrukcijske obnove pet zaštićenih kulturnih objekata Kamoda, Muzeja, Male zgrade gradske uprave, Mihalićeve kuće i Hrvatskog doma, a za ovih pet zgrada donosi se odluka o prijavljivanju na cjelovitu i energetsku obnovu. 

Na pomoć iz gradskog proračuna od 15. prosinca mogu računati Karlovčani koji su pretrpjeli štete u svibanjskim poplavama. Odluka o novčanoj pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica od poplava nalazi se na dnevnom redu današnje sjednice.

Grad je osigurao 300.000 eura za naknadu štete na stambenim objektima, te 126.000 eura na poljoprivredi. Održano je javno savjetovanja u kojem nije pristigla niti jedna primjedba na predloženu odluku.

Po vrstama štete, 153 se odnosi na obiteljske kuće, a 156 na one nastale na poljoprivredi. Isplate se kreću od 100 eura, koliko će dobiti 2 posto korisnika, ostali  više, neki 6.995 eura za stambene objekte, a 9 - 11.000 eura po osnovni štete na poljoprivredi koje su ogromne.

Sjednica Gradskog vijeća počinje u 9 sati, održat će se u Velikoj vijećnici Grada Karlovca, a sve aktualnosti možete pratiti na KAportalu

Izdvojeno


Reci što misliš!