VIJESTI / KARLOVAC

GDJE SU SAD?

Povijesna zaštićena jezgra grada je gradilište! Šute li konzervatori o onome što se događa u Zvijezdi, a inače su "strah i trepet" njezinih stanovnika?

Povijesna zaštićena jezgra grada je gradilište! Šute li konzervatori o onome što se događa u Zvijezdi, a inače su

Uloga konzervatora u projektu je bila propisivanje posebnih uvjeta spram arheologije i uvjeta za popločenja, urbanu opremu i rasvjetu

Stara povijesna jezgra u Karlovcu se rekonstruira. U Zvijezdi se trenutno radovi izvode u 24 ulica, obnavlja se oko pet kilometara vodoopskrbe isto toliko kanalizacije uz prespajanje priključaka, HEP će položiti oko 5.700 m cjevovoda svoje infrastrukture, Gradska toplana rekonstruirati više od 600 metara vrelovoda.

Nakon toga, novi izgled dobit će više od 5.000 četvornih metara prometnih površina i više od 13.000 četvornih metara nogostupa, odnosno opločenja, a također i javnu rasvjetu. Već na proljeće počet će opločivanje Radićeve od sjevera prema jugu. Prvo asfaltiranje planirano je u rujnu na potezu Banjavčićeva – Šimunićeva – Haulikova – Križanićeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća, direktorica Vodovoda i kanalizacije Karlovac Katarina Malenica istaknula je kako se Hrvatskoj provodi šezdesetak takvih projekata Aglomeracije, a karlovački je u nacionalnom vrhu po dinamici izvođenja, unatoč svim izazovima.

No, što sve konzervatori imaju za reći o ovim radovima, naročito zbog značajnog oštećenja koja nastaju, pitala je na jučerašnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnica Draženka Polović (Možemo!), poručujući kako se do sada nisu oglasili "a strah i trepet su stanovnika ovog dijela grada". 


Pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar kazala je kako su u istoj situaciji kao građani, jer zgrada KAMODA u kojoj su smješteni, također je oštećena ovim radovima i poduzet će iste mjere. 

Zvijezda je A zona kulturno-povijesne cjeline, a pročelnica Kočevar kaže kako je u ovom problemu i pojedinačno zaštićena kulturna dobra i cjelinu tretira se na isti način, dok konzervatorski uvjeti obnove pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara će se u manjoj mjeri razlikovati. 

Uloga konzervatora u projektu je bila propisivanje posebnih uvjeta spram arheologije i završne podne plohe. Propisali su uvjete za popločenja, urbanu opremu i rasvjetu.

- Detaljan katastar instalacija iz razdoblja Habsburške Monarhije i Austro-Ugarske nemamo. Odredili smo prioritete za ključne lokacije – Nova vrata i Riječka vrata gdje je otkriven prilazni most iz sredine 19. stoljeća kao i kaponir te smo mogli zatražiti izmještanje trase za projektiranja. Tamo je podzid mosta i trasiranjem kroz nogostup smo naletjeli na dio zida. Arheološka istraživanja će se dokumentirati. Zaključili smo da ćemo se ograničiti na to da se lokalitet detaljno dokumentira da ostane u naslijeđe te da pustimo infrastrukturu da prođe kroz tu poziciju, kazala je Kočevar.  

Pročelnica je istaknula kako su mogli zbog KAMOD-a zatražiti obustavu radova, no to bi bilo besmisleno. 

- Nakon svake naše obustave radova moraju slijediti naputci, a to bismo davali doktorima znanosti i statičarima koji su već rekli što treba uraditi. Besmislena je obustava radova dok je jama otvorena. Projekt mora dalje. Štete su priroda posla. Ključno je što se odredilo tko će sanirati štetu. Žao mi je čuti da smo strah i trepet građanima. Naš je ured uvijek otvoren. U uvjetima ćemo voditi računa da se mjere zaštite i pojačanja provode suvremenim metodama i ne ograničavamo uvođenje novih materijala i tehnika koje predlaže struka, poručila je Kočevar. 

Izdvojeno


Reci što misliš!