VIJESTI / KARLOVAC

Velik iskorak

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma održat će se u kinu "Edison"! Od 17. do 20. listopada: Prelaskom u Karlovac želimo festivalu udahnuti novi život

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma održat će se u kinu

"Čini nam se da je decentralizacija sustava i prikazivanje hrvatskog kratkometražnog filma novoj publici, onoj koja želi gledati hrvatski film, dobra odluka", objasnio je umjetnički ravnatelj Silvestar Mileta

"Dani hrvatskog filma su bitni za struku i jako mi je drago što se održavaju u Karlovcu. Ideja da se 33. dani hrvatskog filma održe izvan Zagreba je za svaku pohvalu. Nažalost, malo je gradova u Hrvatskoj koji bi tu manifestaciju mogli ugostiti, ali ih ima i treba se truditi oko toga. Zagreb je jedan od gradova koji ne mogu dostojanstveno prikazati ovogodišnje izdanje jer su kina 'Tuškanac' i 'Europa' zatvoreni", rekao je u utorak u karlovačkom kinu "Edison" na tiskovnoj konferenciji na kojoj se obznanila lokacija održavanja ovogodišnjeg izdanja te manifestacije ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marchich.

Manifestacija će trajati od 17. do 20. listopada, u lipnju se zaprimaju prijave, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara će provoditi selekciju. Peteročlani žiri će odlučivati o nagradama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nacionalna filmska produkcija kratkog metra i dalje ne dolazi do gledatelja, pa je Vijeće odlučilo da nakon 30 godina tradicije napravi programski i geografski iskorak, da omogućimo drugim gradovima da organiziraju festival i drugim gledateljima da dobiju uvid u nacionalnu filmsku produkciju. Namjera nam je povezati se s obrazovnim institucijama jer nam je jedna od smjernica širiti filmsku kulturu i pismenost. Zaključili smo da je Kino 'Edison' idealno mjesto", objasnila je predsjednica Vijeća Dana hrvatskog filma Jelena Drobnjak.

Umjetnički ravnatelj festivala Silvestar Mileta je napomenuo da je "karlovačka filmska povijest mlađa od zagrebačke dva tjedna".


"Njezini su korijeni u istom slavnom listopadu 1896. kada su korijeni zagrebačke i hrvatske filmske povijesti. Znamo i da se filmovi u Karlovcu snimaju i da odavde potječe velik broj vrhunskih filmskih radnika, da tu imamo izuzetno agilan Kinoklub Karlovac, da je tu etabliran Four River Film Festival i da je od ove godine i festival kaskaderstva, da će se tu održati škola medijske kulture, a imamo i prekrasno kino 'Edison'. To je najljepše art kino u Hrvatskoj", ustvrdio je Mileta i dodao: "Svjesni smo toga da je hrvatska filmska industrija u Zagrebu i da Dani hrvatskog filma potječu iz Zagreba. Međutim, koliko god mijenjali koncept, uvijek su bili festival nacionalnog zahvata i nacionalnog značenja. Čini nam se da je decentralizacija sustava i prikazivanje hrvatskog kratkometražnog filma novoj publici, onoj koja želi gledati hrvatski film, dobra odluka".

Nastavio je da "nije tajna da je proteklih godina zbog manjka infrastrukture, financijskih sredstava, zbog konkurencije rodnospecifičnih festivala koji su prikazivali kratkometražni film, kao i zbog nekih loših organizacijskih odluka, DHF gubio povjerenje filmske zajednice, svoj identitet i publiku".

"Prelaskom u Karlovac želimo mu udahnuti nov život, poštujući njegovu tradiciju", poručio je i najavio organizirani prijevoz iz Zagreba na festival.

Napomenuo je da hrvatski kratkometražni film nije samo umjetnički relevantan, nego i uzbudljiv, no da ga ne vide svi koji bi željeli.

"Njemu se događa da se o kratkometražnom filmu više ne govori, kada siđe s repertoara. Dani hrvatskog filma su važni zato što prikazuju aktualnu produkciju, zato što imaju retrospektivni, baštinski i diskurzivni karakter, što znači da važnom dijelu naše filmske stvarnosti pridaju kontekst za informirani razgovor", dodao je Miletić.

Najavio je da će glavna konkurencija obuhvatiti sve filmske rodove – igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i namjenski film. "Filmovi će biti složeni tematsko-motivski, kako bismo publiku izložila ravnomjerno svim rodovima, ali i kako bi mogla birati filmove po tematskim preferencijama", objasnio je Miletić.

Predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković je istaknula da su Dani hrvatskog filma jako dobro mjesto za prikazivanje filmova koji nisu dugometražni igrani.

"Kratki igrani film je potentan, a animirani ima problem što je vrlo skup. Eksperimentalni film je proboj u drugi način čitanja. Izuzetno je zanimljiv jer se udaljuje od srednje struje. Važno je otkrivati nove redatelje", istaknula je.

Producentica festivala Lana Dojčinović Matovina je rekla da Dani hrvatskog filma ovim preseljenjem dobivaju na nacionalnom značaju.

"Kino 'Edison' pruža odličan poligon za sve ono što Dani hrvatskog filma moraju biti, a to je mjesto susreta, razmjene ideja, valorizacije autora, dakle da bude odskočna daska. Shvatili smo da je sažeti format prednost jer će sadržaj biti koncentriran i atraktivan", navela je L. Dojčinović Matovina.

Ravnatelj Kina "Ediso" Ivan Gojmerac je izrazio očekivanje da će karlovačka pubika pozitivno reagirati "na ovaj događaj" i da će doći zagrebačka. "Uspjeli smo pokazati da imamo ljudskog i tehničkog kapaciteta", dodao je.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila-Ljubenko je izrazila sreću što se odlučilo na takvo preseljenje.

Izdvojeno


Reci što misliš!