VIJESTI / KARLOVAC

ODGOVOR

U javnoj ustanovi koja upravlja kinom Edison odgovaraju na sumnje Možemo!, Gojmerac: Vodite se krivim i neprovjerenim inforamacijama

U javnoj ustanovi koja upravlja kinom Edison odgovaraju na sumnje Možemo!, Gojmerac: Vodite se krivim i neprovjerenim inforamacijama
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ovim putem molimo Možemo! da objasni javnosti po kojem zakonu iznosi ovakve tvrdnje

Iz karlovačke javne ustanove koja upravlja Kinom Edison reaigrali su na priopćenje Političke platforme Možemo! a koje je KAportal prenio u cijelosti. Podsjetimo, Možemo! je izrazilo sumnu u sumnju na pogodovanje pojedincima bliskim vladajućoj strukturi prilikom zapošljavanja u javnoj ustanovi a više o tome možete pročitati ovdje...

Zbog velikog interesa javnosti priopćenje ravnatelja Ivana Gojmerca također prenosimo u cijelosti..

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Možemo reći da nam je žao što niti jedan upit vezano uz promjenu Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada, kao i o izboru kandidata za navedeno radno mjesto, nismo zaprimili od Možemo!, kao ni od jednog drugog kandidata kojeg bi to moglo interesirati, te se s pravom pitamo služi li ovakav istup u javnosti iskrenoj želji za dobivanjem informacija ili stranka Možemo! ima drugačiji cilj.

Nakon provedenog natječaja, na navedeno radno mjesto zaposlena je osoba s visokom stručnom spremom. Izmjena u Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada je rezultirala time što je u novoj verziji za ovo radno mjesto predviđena srednja stručna sprema, dok je u ranijoj verziji za navedeno radno mjesto bila predviđena i viša stručna sprema. Logika nalaže da ovakva izmjena ne bi išla u prilog odabranom kandidatu, već potpuno suprotno.


Potreba za zapošljavanjem kandidata na navedeno radno mjesto je postojala još od početka godine zbog povećanog obujma posla, ali se s procesom zapošljavanja čekalo. Razlog čekanja bila je želja Kina Edison da postane dijelom Kolektivnog ugovora na čije se potpisivanje moralo pričekati obzirom da su u tijeku bile izmjene Kolektivnog ugovora koje su uključivale i ostale ustanove u kulturi Grada Karlovca. Dakle, unatoč potrebi za novim zaposlenjem, Kino Edison je moralo pričekati izmjenu i potpisivanje Kolektivnog ugovora, a nakon potpisivanja istog bilo je potrebno napraviti izmjene Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada koji se time uskladio s Kolektivnim ugovorom. Ponavljamo, izmjene dokumenata su rezultirale time da je za navedeno radno mjesto dovoljna srednja stručna sprema, dok se viša stručna sprema eliminirala, što ne ide u prilog odabranom kandidatu imajući u vidu njegovu visoku stručnu spremu. Čim su se napravile potrebne izmjene u ključnim dokumentima, Kino Edison je objavilo natječaj za posao.

Na odgovor zašto podatak o odabranom kandidatu nije javno objavljen, nažalost Možemo! se vodi potpuno krivim i očito neprovjerenim informacijama tvrdeći da je to obveza onoga koji natječaj provodi te taj podatak je trebao biti dostupan svim prijavljenim kandidatima, kao i široj javnosti. Ovim putem molimo Možemo! da objasni javnosti po kojem zakonu iznosi ovakve tvrdnje, imajući u vidu da Kino Edison nije obveznik primjene TKU (temeljnog kolektivnog ugovora) koji se odnosi na državne službenike i zaposlenike ustanova, a koje se financiraju iz državnog proračuna. Taj odgovor poslužit će da javnost ne stvori dojam da se Možemo! poziva na nepostojeće zakone.

Kako ZOR ne utvrđuje obvezu provedbe i objave javnog natječaja stoga ni proceduru koju je potrebno provesti (za razliku od primjerice Zakona o državnim službenicima ( "Narodne novine", broj: 92/05., 140/05., 142/06., 77/07., 107/07., 27/08., 34/11., 49/11., 150/11., 34/12., 49/12., 37/13., 38/13., 01/15., 138/15., 61/17., 70/19., 98/19.; dalje: ZDS), ostaje na tijelima da svojim internim aktima urede proceduru koja naravno ne smije odstupati od načela propisanih općim propisima u radu. Obveznici primjene TKU-a imaju obvezu na isti način i u istom roku obavijestiti sve kandidate o rezultatima natječaja. ZOR ne poznaje ovu obvezu obavješćivanja o rezultatima natječaja pa je na poslodavcu da odluči hoće li obavijestiti kandidate ili ne.

Svakako, unatoč tome što Kino Edison to nije dužno napraviti, spremno je objaviti ime odabranog kandidata ukoliko dobije pristojan upit službenim putem, kako političkim strankama, tako i svim drugim zainteresiranim pojedincima. Time Kino Edison ne poručuje samo da je spremno odgovoriti na sve upite i biti dostupno svima, već da se ubuduće Možemo! i bilo tko željan dezinformiranja javnosti najprije obrati ustanovi koju proziva.

Smatramo da je šteta što se ustanova u kulturi koju, od organizatora Dana hrvatskog filma, do Škole medijske kulture, mnogi prepoznaju kao svijetli primjer dobre prakse, na ovaj način, očitim dezinformiranjem javnosti bez izravne komunikacije s ustanovom i bez postavljanja upita na koje je ista spremna odgovoriti, provlači kroz lokalne medije. Time se potvrđuje žalosna činjenica da je skupljanje jeftinih političkih bodova u zori predstojećih lokalnih izbora važnije od potrebe da se iznose ispravne informacije te da Kino Edison, ponos grada Karlovca, očito neće biti pošteđen dezinformacija od onih skupina koje istima pokušavaju hraniti lokalnu javnost, navode u ustanovi.

Izdvojeno


Reci što misliš!