VIJESTI / KARLOVAC

Književni krug Karlovac

Dobitnica nagrade za najbolju kratku priču Tihana Petrac Matijević iz Siska za djelo "Bračna nevjera s malo bosiljka"

Dobitnica nagrade za najbolju kratku priču Tihana Petrac Matijević iz Siska za djelo

Drugonagrađena je priča Denisa Giljevića "To će biti taj dan", a trećenagrađena "Ako zatamni sjaj zvijezda i punog mjeseca" Miljenka Kosijera

Pobjednica jubilarnog 25. natječaja Književnog kruga Karlovac za najbolju kratku priču je Tihana Petrac Matijević iz Siska za djelo "Bračna nevjera s malo bosiljka", drugonagrađena je priča "To će biti taj dan" Denisa Giljevića, a trećenagrađena "Ako zatamni sjaj zvijezda i punog mjeseca" Miljenka Kosijera te tim piscima pripada četiri stotine, 250, odnosno 150 eura.

Odlučio je tako žiri kojega su činili prošlogodišnja dobitnica Marijana Balog Parazajda, književnica Silvija Šesto, osnivač Književnog kruga Karlovac i pokretač ovog natječaja Željko Mavretić te predsjednik KKK Damir Valent.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pristiglo je ukupno 70 priča iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te po jedna iz Beča i Zemuna. Pohvaljeno je sedam priča – "Vodokotlić" Nade Vukašinović iz Donje Zeline, "Žetva" studenta kroatistike Josipa Živčića iz Gorinaca kod Generalskog Stola, "Anomalija" Snježane Babić-Višnjić iz Zagreba, "Kratka priča" Antonija Sudca iz Zadobarja, "Vila Danica" Marice Žanetić Malenica iz Splita, "Griža" Slavice Aralice iz okolice toga grada i "Anja Pärson na prijestolju" autora Bogdana Bošnjaka iz Ozlja, inače ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca koja je raspisala natječaj za kratku priču "Moje drago serce" otvoren do 4. kolovoza, pa je za dodjele nagrada u utorak u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" za manifestacije "Zvjezdano ljeto" pozvao autore da se odazovu.

Pohvalu kao mlada autorica dobila je studentica medicine iz Duge Rese Mirna Grman za priču "O mrtvima sve najbolje".


Valent je ustvrdio da karlovački natječaj za najbolju kratku priču "iz godine u godinu raste".

- Bilo je teško i čupavo odlučiti jer je dvadesetak bilo podjednake kvalitete. Treba za ocjenjivanje imati strpljenja, gledati što koja priča nudi i nosi, odnosno koja ima "ono nešto", koja se čita bez da se počne zijevati na polovici i bez toga da se jedva čeka kraj – rekao je Valent.

Nastavio je da je "zamjetan prirast nagrađenih autora iz Karlovačke županije, što raduje".

- Teme su bile slobodne – od krava moje bake do intergalaktičkog putnika, pa je samo nebo bilo granica. Prevladavaju zadnjih godina bračni odnosi, predbrakorazvodne i postbrakorazvodne situacije, a bilo je i nekoliko dobrih humoreski, priča koje su zaista kvalitetno napisane, pa se čitatelj može nasmijati – kazao je Valent.

Dodao je da ga raduje "manjak mortaliteta".

- Smanjili smo broj mrtvih u pričama za 20 posto u odnosu na lani. Mislim da imamo samo jedan suicid i nekoliko pokušaja – rekao je Valent.

S. Šesto je dodala da ove godine nije bilo puno priča "iz kojih vidiš da nema smisla čitati dalje od prvog poglavlja".

- Tri priče su se izdvojile i odluka žirija je bila jednoglasna, a bilo je razloga pohvaliti još desetak. Tematski je to bio vatromet. Prve tri priče su imale nešto katarzično, iako su teme univerzalne, a djela omogućavaju poistovjećivanje i u metaforičnom smislu. Tri prve su se izdvojile odličnim poentiranjem i razradom, pa čitatelj uživa s osmijehom na licu pretpostavljajući kamo će radnja odvesti, a opet uživajući u svim segmentima – rekla je S. Šesto.

Nastavila je da je kratka priča "izvanredna forma za današnji svijet u kojemu nemamo strpljenja za velike romane".

- Danas sam vidjela prizor bacanja knjiga u kontejner iz Hrvatskoga sabora, koji se uređuje, pa sam izvan sebe – dodala je S. Šesto.

Mavretić je naglasio da Književni krug Karlovac nastoji popularizirati kratku prozu "koja se više piše nego što se čita".

- Radim u knjižnici i kratka proza se osjetno slabije posuđuje od, primjerice, romana – rekao je Mavretić.

Izdvojeno


Reci što misliš!