VIJESTI / KARLOVAC

Kućni ljubimci

Veterinarka Dijana Divjak se doselila u Dugu Resu i pokrenula akupunkturu za pse, ali iglicama liječi i mačke, konje i - ovce!

Veterinarka Dijana Divjak se doselila u Dugu Resu i pokrenula akupunkturu za pse, ali iglicama liječi i mačke, konje i - ovce!

Rođena je u Varaždinu, školovala se na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu te na Floridi, a za akupunkturu ju je nadahnuo Karlovčanin Damir Žubčić

- Dilanu su se u travnju oduzele zadnje noge. Išla sam u Samobor po pomagalo, da ga mogu podići, a oni su mi preporučili Dijanu. Dilan je bio jako loše, toliko da me Dijana pripremala za uspavljivanje. Dali smo rok od pet dana za važniji pomak. Tri puta smo ga pikali u tih pet dana i peti dan se – podigao na noge – opisuje Tanja Car-Karamatić iz Karlovca iskustva koja je prošla ove godine sa svojim 14 godina i 3 mjeseca starim psom pasmine cavalier king Charles španijel, odnosno s Dijanom Divjak, 37-godišnjom veterinarkom iz Varaždina koja se preselila u Dugu Resu i po Karlovcu počela nuditi usluge akupunkture za pse.

Kupila je staru drvenu kuću koju sada uređuje dok kao obrtnica obilazi karlovačke pse i koristeći igle za humanu akupunkturu te pravila tradicionalne kineske medicine na do sada neuobičajen način u našem gradu pomaže kućnim ljubimcima u teškoćama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Dilanovom domu je već poznato lice i ovaj psić se prepušta njezinoj terapiji bez otpora. Prvo ga je počela pregledavati.

- Za dijagnozu mi treba samo tijelo. Počnem od glave, odnosno jezika kojemu gledam boju, vlažnost, oblik, veličinu, snagu... Dilanov jezik je bljeđi i vidim ljubičastu obojenost u sredini, što je znak stagnacije, međutim puno toga sam vidjela i ne mogu sada u detalje – kaže nam.


Objašnjava da joj takozvane back-shu točke pokazuju stanje unutarnjih organa i da uočava da su Dilanu pomalo osjetljivi slezena, jetra i želudac. Postoje i front-mu točke koje potvrđuju dijagnozu unutrašnjih organa.

- Gledam zatim puls na stražnjim nogama, stanje svih organa kroz tri razine i tri dubine pulsa, kao i kakvi su refleksi na nogicama – nastavlja Dijana.

Dilan u tom trenutku počinje lajati, što je refleks duboke boli, a pozitivno je što i dalje to osjeća.

Nakon pregleda mu postavlja 20 iglica.

- Prvu sam stavila na glavu, a to je točka dozvole, za umirivanje. Zatim stavljam točke koje će uravnotežiti kralježnicu i koje podižu stražnji dio tijela. Dilanu trebam staviti točke za jačanje želuca, slezene i jetre – kaže.

Dodaje da postoji 365 osnovnih točaka, a mnoštvo dodatnih. Tih 365 standardnih se mogu koristiti u raznim kombinacijama i one se nalaze na 12 glavnih meridijana tijela, a biraju se meridijani koji su povezani s unutarnjim i lokalnim stanjem, u ovom slučaju Dilanovim.

- Dakle biram točke koje imaju generalni efekt na tijelo i one koje umiruju grčeve i osnažuju cirkulaciju i živčanu konekciju – pojašnjava D. Divjak.

Nastavlja da akupunkturom djeluje na živčani i hormonalni sustav, otpušta hormon sreće i izaziva anesteziju, a optuštaju se i molekule koje tijelo informiraju kako poboljšati sustav koji je u blokadi, nedostatku ili suvišku.

- Na meridijanima gdje postoji nedostatak protoka energije s iglicom propuštam energiju, to jest či – kaže Dijana dok tretira Dilanovu jetru i slezenu.

U jednome trenutku psa spaja preko igala na struju, odnosno neke od točaka radi većeg efekta akupunkture, što traje 20 minuta. To vrijeme koristimo da bismo je ispitali o radnom iskustvu.

Završila je varaždinsku gimnaziju i potom studij veterine u Zagrebu gdje se susrela s pojmom veterinarske akupunkture kod profesora Damira Žubčića, inače Karlovčanina.

- On me nadahnuo, a sada radim u njegovom gradu – napominje.

Nakon što je diplomirala prvi posao je dobila u – Dubaiju. Tamo je radila tri godine kao veterinarka-početnica i za to vrijeme se ujedno školovala na Univerzitetu Chi na Floridi, odnosno i u Kini i Indoneziji jer taj studij veterinarske akupunkture i terapije hranom podrazumijeva i školovanja u tim zemljama.

- Prve pacijente sam imala u Dubaiju – bila sam među prvi akupunkturistima. To se pokazalo dosta popularnim tamo i imala sam puno posla s mačkama, psima i konjima – mogla sam otvoriti kliniku. Nije mi se dalo više živjeti u Dubaiju ipak i otišla sam, mada je bilo teško napustiti pacijente. Vratila sam se u Hrvatsku i pet godina radila u zagrebačkoj ambulanti Goldi, pa sam otišla opet putovati – navodi Dijana.

S edukacijama nije stala pa se trenutačno na Baliju osposobljava za takozvane tui na masaže, a namjera joj je dobiti certifikat i za humanu akupunkturu. Sada je mentorica na Univerzitetu Chi, a savjetuje i vlasnike na način da propisuje prehranu za životinje i ti su savjeti također utemeljeni na tradicionalnoj kineskoj medicini.

Jednom je u Zadobarju napravila i akupunkturu – ovci.

- Došla sam vidjeti pacijenta zlatnog retrivera, a vlasnica mi je rekla da susjedova ovca već osam dana ne može na noge. Odlučila sam je pregledati i staviti par iglica bez naplate. Stavila sam na nju 11 iglica. Vidjela sam da ima refleks u nogama, a svi su pretpostavili da ima moždani udar. Deset minuta nakon toga ovca se dignula, trčala, hodala i jela kao da se ništa nije dogodilo – prisjeća se Dijana.

Želja joj je uz Mrežnicu otvoriti takozvanu čajanu, prostor u kojemu bi pružala usluge akupunkture, masaže i terapije biljnim lijekovima, čajevima i poslasticama ljubimcima i njihovim vlasnicima, a bitno joj je da to bude uz rijeku ne bi li mogla pružati i hidroterapiju, pa utoliko traži prikladan poslovni prostor.

Kaže da je akupunktura popularna, kao i svi ostali aspekti kineske medicine i da je ona usklađena s konvencionalnom.

- Neki žele liječiti samo na taj način, bez korištenja lijekova jer svi mogu biti zamijenjeni biljkama – dodaje.

Izdvojeno


Reci što misliš!