VIJESTI / KARLOVAC

PERFORMANS

Gelender ili "ono za klofanje tepiha" u karlovačkoj Tuškanovoj ulici proglašen - spomenikom!

Gelender ili

Dio je to projekta kipara Tomislava Hršaka i Karlovac je četvrti grad u Hrvatskoj koji je "dobio" takav "spomenik", i to u sklopu manifestacije "Zvjezdano ljeto" i zahvaljujući organizaciji Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX u okviru cjelogodišnjeg programa Infoshop Karlovac

U Tuškanovoj ulici u karlovački četvrti Rakovac je otkriven spomenik – gelenderu! Preciznije rečeno, jedna je od konstrukcija koja se koristila nekoć prvenstveno za čišćenje tepiha proglašena spomenikom.

Dio je to projekta kipara Tomislava Hršaka i Karlovac je četvrti grad u Hrvatskoj koji je "dobio" takav "spomenik", i to u sklopu manifestacije "Zvjezdano ljeto" i zahvaljujući organizaciji Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX u okviru cjelogodišnjeg programa Infoshop Karlovac. Denis Mikšić iz te organizacije civilnog društva je napomenuo da je on odrastao u četvrti Banija i da se to tamo nazivalo "ono za klofanje tepiha".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također je napomenuto da se razlikuju gelenderi u Karlovcu i Zagrebu, primjerice, gdje su uglavnom s dvije grede i produžecima koje Hršak naziva rogovima.

Takve su konstrukcije bile dio urbanističkih planova i pratile su izgradnju višestambenih zgrada kao što su to pratila i parkirališta, primjerice, a "ono za klofanje tepiha" su koristila uglavnom djeca za nogometne golove, "veranja" i slično. Navelo se i da su danas te konstrukcije uglavnom bez funkcije i da im se proglašenjem spomenika nastoji osigurati budućnost, dati im novu ulogu.


Hršak je prvi puta gelender proglasio spomenikom ispred Meštrovićevog paviljona u Zagrebu, a njegov projekt se naziva "Spomenik..." jer se tako ostavlja svakome da učita značenje, odnosno da ga imenuje.

- Planiram gelendere označiti na kartama. Možda bi ih se moglo i zaštititi – rekao je Hršak za performansa.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!