VIJESTI / KARLOVAC

ŽUTA VODA

Žuta voda u slavinama, Davor Petračić Vodovodu: Odustanite od smanjivanja tlaka u cijevima, za smanjenje gubitaka treba tražiti puknuća

Žuta voda u slavinama, Davor Petračić Vodovodu: Odustanite od smanjivanja tlaka u cijevima, za smanjenje gubitaka treba tražiti puknuća

Nitko se nije zapitao koliko nas osim zdravlja i nezadovoljstva, košta zapravo ta žućkasta tekućina.

Zamućenja vode i pritužbe građana obilježile su ovo ljeto u Karlovcu gdje traje veliki projekt obnove vodovodnog i kanalizacijskog sustava,  a zanimljiv je osvrt napisao karlovački građevinar i vlasnik tvrtke za upravljanje zgradama Davor Petračić. Kako kaže, "svakodnevno bespomoćno sliježem ramenima i angažiram već preopterećene vodoinstalatere da saniraju štete na instalacijama stanova nakon vrlo čestih i nekad intenzivnih zamuljivanja pitke vode".

To je jedna stvar, a drugo je pitanje kakvu vodu pijemo?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priopćenje prenosimo u cijelosti...

"Pozivam Vodovod i kanalizaciju d.o.o. da odbace 2020. godine usvojenu doktrinu smanjivanja gubitaka u vodovodnoj mreži – smanjivanjem tlaka umjesto krpanjem i zamjenom cijevi. Usvajanje doktrine o smanjivanju tlaka u mreži došlo je od „struke“ na koju se gradonačelnik voli pozivati iako je i ta „struka“ politički delegirana.


Danas gubici vode u mreži na najvišim su postocima ikad iako je „Anglomeracija Karlovac„ u punom zamahu. To samo ukazuje na činjenicu da je došlo na naplatu olako usvajanje „A je to“ doktrine u upravljaju tako važnim sustavom kao što je javna opskrba pitkom vodom nepune 4 godine od njenog „urbi et orbi“ priopćenja.

Naravno da su se rupe u cjevovodima u međuvremenu povećale a time i gubici vode.

Ne samo da su se povećali gubici vode, nego je došlo do drastične degradacije kvalitete do stupnja kada bi se pitka voda trebala proglasiti tehničkom vodom koja nije za piće. Analizu vode koju sam izradio po ovlaštenoj tvrtci koja je uzorak uzela na slavini iz koje je vidno curila obojena tekućina, pokazala je da je voda – besprijekorna….

Znamo da je najvažniji kriterij kod pitke vode da mora biti bez boje i mirisa… Dakle, došli smo do faze kada oko vidi jedno a analiza drugo…. a analiza je naravno za one koji upravljaju vodom jedino mjerodavna jer su valjda oči nas koji tu vodu gledamo – žućkaste.

Pa uskoro bi i mogle postati žućkaste jer bi smo se mogli zaraziti recimo žuticom ili otrovati povećanim klorom koji se u povećanim količinama upumpava u mrežu kako bi nas obranio od bakterija i virusa uzrokovanih šupljim cijevima vodovoda. Nitko se nije zapitao koliko nas osim zdravlja i nezadovoljstva, košta zapravo ta žućkasta tekućina.

Na udaru su veš koji peremo, filteri vešmašina, suđerica, slavina, vodokotlići, postojeći filteri na tuševima najnovije generacije, masažnim kadama… i kada bi svako domaćinstvo u gradu kojih ima cca 25.000 samo jednom očistilo ili zamjenilo po koji ventil i utrošilo samo 20€, proizlazi da šteta iznosi 500.000€ po jednom štetnom zamuljivanju cjelokupne gradske vodovodne mreže.

Svakodnevno bespomoćno sliježem ramenima i angažiram već preopterećene vodoinstalatere da saniraju štete na instalacijama stanova nakon vrlo čestih i nekad intenzivnih zamuljivanja pitke vode. Zamuljivanje vodovodne mreže, ako je od radova, znači da radovi nisu izvedeni sa dovoljnom pažnjom i nisu dobro nadzirani, a ostala zamuljivanja isključivo su posljedica „a je to“ preuzete doktrine smanjivanja tlaka u mreži umjesto otkrivanja i zamjene šupljih cijevi.

„A je to“ doktrina upravljanja vodovodom je nazadna, neodrživa i u konačnici skupa jer je uzrokovala zanemarivanje traženja puknuća i zamjenu loših dionica, povećala troškove visokim zgradama koji moraju plaćati struju za podizanje tlaka i u konačnici dovela do ruba da nam se dobrobit civilizacije – pitka voda pretvori u tehničku koja nije za piće, piše Petračić.

Izdvojeno


Reci što misliš!