VIJESTI / KARLOVAC

PROBLEMI U VODOOPSKRBI

Slučaj karlovačke "žute vode" stigao do Sabora, Vodovod građanima poslao upute i najavio umanjenje računa za opravdane prijave zamućene i obojene vode

Slučaj karlovačke
foto ilustracija KAportal/čitateljica KAportala

Ovo nije trajna pojava niti je pojava koja se događa u cijelom vodoopskrnom sustavu, već u pojedinim dijelovima grada i okolice, kažu u Vodovodu

Zamućena ili žućkasta voda u slavinama Karlovčana top je tema proteklih dana, a stigla je i do Hrvatskog sabora u kojem je na aktualnom satu pred Vladom RH svoje izlaganje imao Mostov zastupnik Zvonimir Troskot. On je čak u sabornicu donio flašu zamućene karlovačke vode, prozvao gradonačelnika Damira Mandića za loše izvođenje projekta Aglomeracije te zatražio od resornog ministra da nešto učini po tom pitanju. 

Gotovo svakodnevno se građani žale na ovu neugodnu pojavu, dok su u sandučiće ovih dana zajedno s računima Inkasatora dobili i pismo direktorice Vodovoda i kanalizacije Katarine Malenice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Korisnike usluga Vodovoda podsjetila je da se "pojava zamućene i obojene vode događa u svakom vodovodnom sustavu" te pojasnila da "zamućenje nije odraz zagađenja, nego podizanja i strujanja taloga koji postoji u svakom cjevovodu".

- Uzroci su puknuća ili oštećenja cjevovoda, dotrajala mreža cjevovoda, otvaranje ili zatvaranje ventila (prilikom intervencija na javnoj i na internoj mjreži), prespoji cjevovoda, nestručno rukovanje hidrantskim sustavom, neispravne i dotrajale interne instalacije, stoji u pismu iz Vodovoda.


Nadalje, navodi se da "zbog velikog broja infrastukturnih radova, učestalih intervencija na mreži, učestalih puknuća i zahvata događa se veći broj slučajeva zamućene i obojene vode".

- Ovo nije trajna pojava niti je pojava koja se događa u cijelom vodoopskrnom sustavu, već u pojedinim dijelovima grada i okolice, kažu u Vodovodu uz napomenu da "zamućena/obojena voda nije za konzumaciju"! 

Pozivaju građane da ako ima voda bude takva da poduzmu sljedeće:

- Ispustite vodu na slavinama kraće vrijeme, do 5 minuta. Ako mutnoća i boja ne nestanu, kontaktirajte nas na 0800 400 047. Po dojavi o zamućenoj ili obojenoj vodi provodi se ispiranje cjevovoda na javnom dijelu mreže. Kada se voda izbistri može se normalno konzumirati. 

- Crpljena voda na izvorištima je bez boje, okusa i mirisa te stalne temperature. Kontrola zdravstvene ispravnosti pitke vode provodi se svakodnevno u laboratoriju tvrtke. Sve dosadašnje analize bistre vode su ispravne te je ona sigurna za konzumaciju, navode u Vodovodu. 

Kako kažu, korisnicima koji su imali veći broj opravdanih prijava o zamućenoj ili obojenoj vodi izvršili su umanjenje računa za 2000 litara vode te će nastaviti s tom praksom, ukoliko se takvi slučajevi budu ponavljali. 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!