VIJESTI / KARLOVAC

Iznenađenje na gradilištu

Unatoč najavi da će postojeća hortikultura biti očuvana, za iskopa temelja vrtića Luščić uklonjeno više stabala

Unatoč najavi da će postojeća hortikultura biti očuvana, za iskopa temelja vrtića Luščić uklonjeno više stabala

Iz Grada Karlovca su objasnili da se ispostavilo da je nekoliko drveća u području buduće grade

Iako je u kolovozu po potpisivanju ugovora s izvođačem radova na izgradnji vrtića u Luščiću tvrtkom CPG iz Novog Mesta Grad Karlovac poručio da će se graditi s očuvanjem postojeće hortikulture, već na početku radova su posječena stabla, što je izazvalo negodovanje građana.

Kaportal je obišao lokaciju i uvjerio se da su stabla posječena te je poslao upit Gradu Karlovcu tražeći odgovor zašto s obzirom na najavu, a odgovoreno je da se za iskapanja temelja ispostavilo da je nekoliko stabala u području buduće zgrade pa su morala biti uklonjena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projektom je, inače, predviđena sadnja 40 stabala.

- Zeleni Karlovac je stalno opredjeljenje Grada, prisutnije još i više posljednjih godina zbog klimatskih promjena. Žao nam je kada bilo koje stablo mora biti uklonjeno i ne samo da nadomještamo ta stabla, nego sadimo puno više. Tako smo samo prošle godine uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posadili 136
novih stabala, do kraja ove godine ćemo 191, a na natječaj za dodjelu sredstava za ovu namjenu prijavit ćemo se i sljedeće godine. Iduće godine ćemo i u novom Parku Grabrik posaditi 226 novih stabala – poručili su iz gradske uprave.


Voditeljica Zelenog telefona Ekološkog društva Pan Jasmina Čolić je navela da Eko Pan izražava razočaranje u navodno zeleno opredijeljeni Grad Karlovac i zbog ponovnog izostanka komunikacije s javnošću i planiranja infrastrukturnih projekata uz uvažavanje postojećeg zelenila.

- S pravom postavljamo pitanje kako je moguće da se tek nakon što su bageri započeli iskope temelja ispostavilo da je nekoliko stabala baš u području buduće zgrade. Zar projektant toga nije bio svjestan ili je ova tvrdnja, pak, tek nevješt pokušaj opravdanja rušenja stabala u cilju olakšavanja radova – pitaju panovci.

Hvale sadnju novih stabala, ali ističu da ona ne mogu u kratkom roku nadomjestiti funkciju višegodišnjih "koja se ruše sa svakim projektom u gradu".

Prilagodba klimatskim promjenama potrebna je sada, a ne sutra. O stanju i potrebama gradskih zelenih površina nužno je komunicirati pravovremeno. Građani žele biti aktivni dionici, a ne tek pasivni konzumenti informacije – poručila je J. Čolić uime Eko Pana.

Izdvojeno


Reci što misliš!