VIJESTI / KARLOVAC

Glazbena poslastica

U Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu nastupio slovenski kantautor Vlado Kreslin

U Gradskoj knjižnici

Ujedno je na Odjelu audiovizualne građe otvorena izložba fotografija s njegovih koncerata koje je načinila Mateja Mirt

U organizaciji Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu u srijedu je gostovao slovenski kantautor Vlado Kreslin koji je nazočio otvorenju izložbe fotografija s njegovih nastupa autorice Mateje Mirt, a potom govorio o glazbi i svojoj karijeri te je održao glazbeni nastup.

Izložba fotografija je do daljnjega otvorena na Odjelu audiovizualne građe, a M. Mirt je objasnila da fotografije predstavljaju refleksiju na Kreslinova emocionalna iskustva na njegovim nastupima, a ona ga prati petnaest godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nastojim uhvatiti fotoaparatom emocije izvođača i duh koncerta. Vlado je čovjek posebne energije. Njegova tankoćutnost i emocija se razlijevaju po dvorani u kojoj nastupa – rekla je M. Mirt.

Sam Kreslin je naveo da mu je najdraža fotografija ona koja ga prikazuje s crnom gitarom koju je njegov otac kupio 1. kolovoza 1947. godine s prvom plaćom, a koju je Kreslin opjevao u pjesmi "Tista črna kitara".


- Slike su mi drage jer su dobre i jer me podsjećaju na nastupe, a točno znam kada su snimljene. Svaka fotografija priča drugu priču – rekao je Kreslin.

Prisjetio se i da je prije dvadesetak godina nastupao na Starom gradu Dubovcu s irskim glazbenikom Seánom Cannonom, a od tada nije bio u Karlovcu. Najavio je da ovoga mjeseca održava nastup u Tvornici u Zagrebu.

U razgovoru s knjižničarom Darkom Srndovićem se osvrnuo na mogućnosti slovenskih glazbenika da se probiju na hrvatskom i inom jezičnom prostoru rekavši da i nije mnogo radio na tome da to ostvari te da zbog toga žali.

- Publika je oduševljena kada sviram u Hrvatskoj, no te publike je malo – rekao je Kreslin.

Nastavio je da je odrastao u djedovoj kući u kojoj su godinama nastupali lokalni glazbenici s kojima je kasnije svirao na albumu te da ponekad osjeća kao svoj manjak to što miješa žanrove.

- Jednostavno volim pjevati. Pjevao sam i s Parnim valjkom i s REM i s ciganima na splavovima, s limenom glazbom i tamburašima... - kazao je Kreslin.

Njegovo gostovanje se odvilo u sklopu projekta "Slovenija – nekad i danas" kojega financira Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim zemljama i drugdje u inozemstvu, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu.

Ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Kristina Čunović je rekla da se Kreslinovo gostovanje organiziralo povodom tridesete obljetnice djelovanja Središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj, a ona djeluje upravo u Karlovcu.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!