VIJESTI / KARLOVAC

Predškolski odgoj i obrazovanje

Kad će veće plaće za djelatnike karlovačkih dječjih vrtića? Dimitrije Birač pozvao gradske vlasti da podrže inicijativu iz Međimurja da država to preuzme

Kad će veće plaće za djelatnike karlovačkih dječjih vrtića? Dimitrije Birač pozvao gradske vlasti da podrže inicijativu iz Međimurja da država to preuzme

Nezavisni gradski i županijski vijećnik te kandidat za gradonačelnika Karlovca je napomenuo da bi se tako iz gradskog budžeta mogla financirati druga ulaganja

Nezavisni gradski i županijski vijećnik te kandidat za gradonačelnika Karlovca Dimitrije Birač je pozvao u srijedu vlasti u Karlovcu da podrže inicijativu Županije međimurske Vladi da se plaće djelatnika u predškolskom odgoju i obrazovanju financiraju iz državnog proračuna.

Birač je izvijestio da je Županija međimurska na zajedničkom kolegiju gradonačelnika i načelnika s ministrom demografije i iseljeništva Ivanom Šipićem ponovila zahtjev da država preuzme financiranje plaća u predškolskom odgoju i obrazovanju koju je uputila u srpnju Vladi Republike Hrvatske te da se konkretno predlaže da država preuzme financiranje plaća djelatnika u vrtićima jer je to način da se uvede pravedniji model podrške koju država pruža jedinicama lokalne samouprave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Birač je nastavio da se na sjednicama Gradskog vijeća Karlovca također javljao s ovim prijedlogom te podsjetio da država osigurava novac za plaće u školstvu. Istaknuo je da bi se takvim modelom financiranja oslobodio "poveći iznos" u gradskom proračunu koji bi služio za druga ulaganja.

- Na razini godine Grad izdvaja gotovo 4.8 milijuna eura za plaće, a prema posljednjem rebalansu taj se iznos povećao na skoro šest, uz financiranje višemilijunskih kapitalnih projekata izgradnje DV Luščić i Rečica – napomenuo je Birač.


Dodao je da bi financiranje plaća iz državnog proračuna imalo "višestruke pozitivne efekte na predškolski odgoj i obrazovanje u cjelini" tako što bi "osigurao besplatan i dostupan vrtić za svu djecu, dodatno bi povećao razinu kvalitete rada s djecom, onemogućio zaostajanje plaća i naknada za zaposlene u budućnosti, dodatno ojačao prava odgojiteljica i odgojitelja, osigurao provedbu državnog pedagoškog standarda, oslobodio novac za druga ulaganja".

- Imajući ovo na umu, Karlovac svakako treba podržati inicijativu da država preuzme financiranje vrtića. I to, ako već nije, treba potencirati na svakom zajedničkom susretu s Ministarstvom i Vladom – pozvao je Birač.

Izdvojeno


Reci što misliš!