GDJE I KAD?

Povodom Međunarodnog dana muzeja

U utorak u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu predavanje Ane Bešlić o liku i djelu Anđele Horvat, zaslužne hrvatske konzervatorice

U utorak u Gradskoj knjižnici
Nino Vranić/Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Organizator su Muzeji grada Karlovca, predavanje će biti održano u Gradskoj knjižnici na Odjelu audiovizualne građe

Povodom Međunarodnog dana muzeja u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu i u organizaciji Muzeja grada Karlovca u utorak 7. svibnja s početkom u 11 sati će konzervatorica-restauratorica Ana Bešlić održati predavanje o liku i djelu Anđele Horvat, "koja je ostala zapamćena kao jedna od najistaknutijih konzervatorica u historiografiji zaštite spomenika u Hrvatskoj", kako najavljuje organizator.

Objašnjava se da je A. Horvat "djelovala kao nasljedovatelj konzervatorskih zasada srednjeeuropskoga kruga".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vodeći se načelima takozvane aktivne zaštite spomenika, zalagala se za jednakovrijednost spomenika svih epoha i stilova, poštivanje njihove povijesne slojevitosti te poštivanje i očuvanje ambijenta koji ih okružuje, što uključuje očuvanje čitavoga zavičaja s prirodnim spomenicima i ljepotama koje se u njemu nalaze, koristeći se u tu svrhu raznim metodama, pa i samom restauracijom i rekonstrukcijom. Kao preduvjet tog očuvanja vidjela je suradnju čitave zajednice – stručnjaka različitih znanosti, vlasti i običnih sugrađana, kao i uključenje spomenika u njihovu svakodnevicu kroz primjerenu namjenu koja će osigurati njihovo korištenje, a samim time i njihovo održavanje i potrebne popravke. U skladu s time zalagala se i za obrazovanje javnosti, a pogotovo mladih o važnosti kulturne baštine i njenog očuvanja, jer upravo njima ta baština i pripada", navode iz MGK.

Dodaje se da je "možda najveći" doprinos A. Horvat očuvanju kulturnih dobara na području Hrvatske bilo njihovo sustavno inventariziranje.


"Tijekom putovanja što ih je u tu svrhu provodila, zapisivala je u svoje putne bilježnice raznorazne podatke o objektima na koje je pritom nailazila. Bila je svjesna kako je upravo popisivanje, odnosno inventariziranje naše kulturne baštine temelj njezinoga očuvanja, jer kako zaštititi baštinu za koju i ne znamo da ju posjedujemo ili u kakvom se stanju nalazi? Uslijed promjena koje je neizbježna modernizacija unosila u naše krajeve, u bilježnicama su tako trajno ostali zabilježeni podaci o predmetima koji su se tijekom vremena izmijenili ili čak nepovratno nestali, a koji pomažu njihovom razumijevaju. Na temelju zapisanih podataka nastao je i dobar dio današnje topografske zbirke koja se čuva unutar današnjeg Središnjeg arhiva s područja zaštite kulturne baštine koji djeluje unutar Ministarstva kulture Republike Hrvatske", navodi se.

Najavljeno je da će završni dio predavanja bit posvećen razjašnjavanju razlike između konzervacije i restauracije kulturnih dobara te njihovoj međuzavisnosti kroz primjer restauracije kulturnih dobara arhivske građe.

Predavačica je diplomirala portugalski jezik i književnost te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 2019. je zaposlena u Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Stekla je 2021. godine temeljno stručno zvanje konzervator-restaurator za arhivske i knjižne građe.

Izdvojeno


Reci što misliš!