GDJE I KAD?

IZLOŽBENI TJEDAN

Muzeji grada Karlovca: Karlovačka izložba od ponedjeljka u Mariboru, u srijedu i četvrtak nove izložbe u "Karasu" i na Starom gradu

Muzeji grada Karlovca: Karlovačka izložba od ponedjeljka u Mariboru, u srijedu i četvrtak nove izložbe u

U Karlovcu nas, pak, tijekom predstojećeg tjedna očekuju dvije nove zanimljive izložbe.

Trostruki izložbeni program u predstojećem tjednu očekuje Muzeje grada Karlovca, a prvo na redu je gostovanje. Naime, izložba "Hinko Krapek - čovjek svoga doba" gostuje od ponedjeljka, 16. rujna, u Mariborskoj knjižnici, čime se i Karlovac priključuje programu obilježavanja 75. godišnjice Mariborske knjižnice. U sklopu otvorenja bit će predstavljena i istoimena monografija autorice, muzejske savjetnice Povijesnog odjela Muzeja grada Karlovca, mr. sc. Sande Kočevar te izložene Krapekove razglednice iz Zbirke Primoža Premzla. Izložba je nastala u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“.

U Karlovcu nas, pak, tijekom predstojećeg tjedna očekuju dvije nove zanimljive izložbe. U srijedu 18. rujna u Galeriji Vjekoslava Karasa otvara se izložba istarskog akademskog slikara Eugena Varzića "Ma de", na kojoj se autor predstavlja sa 36 likovnih radova stvaranih u posljednjih sedam godina. Mnogi od izložbenih radova su bili dio važnijih svjetskih izložbi pa karlovačku izložbu otvara slika "Sleepless Angel" kojom se Varzić predstavio kao finalist međunarodne izložbe Mod Portrait 2021. koja se održala u MEAM (Museo Europeo de Arte Moderno), Barcelona, Španjolska, te u Sala Bantierra de Zaragoza Španjolska. Isti rad izlagan je i na 56. Hercegnovskom likovnom salonu u Herceg Novom, Crna Gora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu izložbe bit će održane i likovne demo i grupne radionice koje će voditi sam autor Eugen Varzić, kao i vodstva kroz likovni postav. Likovne radionice bit će održane 19. i 20. rujna u jutarnjem terminu od 10 do 12 sati, te poslijepodne od 16 do 18 sati, a zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail adresu: [email protected]

Dan poslije, u četvrtak 19. rujna, na Starom gradu Dubovcu otvara se, točno u podne, izložba "Laszowski i Dubovac". Izložbeni projekt Muzeja grada Zagreba „Laszowski – utemeljitelj“ sastoji se od virtualne izložbe https://laszowski.com/ koja kroz 16 tema prikazuje segmente njegova života − od rođenja i odrastanja, obiteljskih odnosa, školovanja, ljubavi i prijateljstava, do različitih uloga i poslova koje je s predanošću obavljao, male izložbe u prostoru MGZ koja se tijekom 2024. godine ciklički mijenja, te izložbi i popratnih događanja u partnerskim ustanovama.


Laszowski je naime imao značajnu ulogu u osnivanju muzeja u Koprivnici i Petrinji i u dugogodišnjem nastojanju i radu, preko Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, oko spašavanja, restauracije i revitalizacije bivših posjeda Zrinskih i Frankopana u Bakru, Ozlju i Karlovcu. Izložba na Starom gradu Dubovcu će ukazati na veze Emilija Laszowskog s Karlovcem i Dubovcem i predstaviti predmete koje je Laszowski poklonio za karlovački muzej.

Emilij Laszowski (Brlog kraj Ozlja, 1868. – Zagreb, 1949.) bio je vrhunski intelektualac i izniman erudit koji je cijelo svoje stvaralaštvo posvetio hrvatskoj prošlosti i baštini. Po struci je bio pravnik, a po pozivu povjesničar, kulturni djelatnik, arhivist i neumorni putnik koji je volio terenski rad.

Bio je osnivač ili suosnivač brojnih ustanova i društava, poput Muzeja grada Zagreba, Knjižnica grada Zagreba, Državnog arhiva u Zagrebu, Hitne pomoći, Zemaljskog povjerenstva za očuvanje umjetnih i historičkih spomenika u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji, Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, poticatelj i zagovornik Zrinsko-frankopanskog kulta i pisac niza popularno-povijesnih monografija i brojnih priloga.

Autorice izložbe su muzejske savjetnice Muzeja grada Karlovca mr. sc. Sanda Kočevar i Antonija Škrtić.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!