GRAD KARLOVAC

GRADSKA ČISTOĆA

Više se ne treba gurati po trgovačkim centrima zbog ambalaže, reciklažno dvorište na Ilovcu ima novu uslugu! Otkup pet i povratne ambalaže bez ograničenja

Više se ne treba gurati po trgovačkim centrima zbog ambalaže, reciklažno dvorište na Ilovcu ima novu uslugu! Otkup pet i povratne ambalaže bez ograničenja

Zaključak je jednostavan. Što više odvajamo otpad sporije će rasti brdo na Ilovcu

Reciklažno dvorište karlovačke Čistoće na Ilovcu ima novu uslugu, a to je otkup pet ambalaže i one s povratnom naknadom. Po riječima direktora Čistoće Vlatka Ivke, građani se više zbog ambalaže neće morati gurati po trgovačkim centrima, već sve mogu obaviti na jednom mjestu, ostaviti je ovdje i dobiti novac, te višak svog otpada ostaviti na reciklažnom dvorištu. Tu je i pogodnost, tko dođe dva puta na reciklažno i odvoji otpad, račun za Čistoću se smanjuje za pet kuna.

- Nije ograničen broj ambalaže za ubacivanje u stroj i radno vrijeme je prilagođeno svima kao i reciklažno dvorište. Ponedjeljak i srijeda od 7 do 15 sati, utorak od 12 do 20 kao i četvrtak od 12 do 12 i petak od 7 do 15 sati. Pozivam građane da koriste naša reciklažna dvorišta i otpad odlažu na pravu adresu gdje ga treba odložiti, a ne uokoliš, rekao je direktor Ivka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novi stroj košta 43 tisuće eura a sufinanciran je 40 posto od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok je drugi dio dao Grada Karlovac. No to nije jedino novo ulaganje u Čistoći. Ivka se pohvalio s nabavkom dva nova specijalna vozila za odvoz smeća, ali i "šredera" - stroja za usitnjavanje. Može odvajati metal, a ako se usitnjava drvo, ostaje sirovina koja se dalje može prodavati ili koristiti.

-  Do sada smo to morali zbirnjavati i plaćati. Predvidjeli smo i da se ovdje krene s projektiranjem i gradnjom hale gdje bi se sve skupa to radilo u natkrivenom prostoru, rekao je Ivka.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da je u osam mjeseci ove godine povećana razina odvajanja otpada na 26 posto, dok je u prošloj bila 16 posto. 

- Brojka je dobra ali valja imati na umu da moramo doći na 50 posto razdvajanja što je propisano direktivama ali i radi nas sami. Poruka je da je moguće ali moramo i bolje. Očekujem da će se i neki koraci koji će se poduzimati tome doprinjeti. Sustav gospodarenje otpadom u Karlovcu pokazuje da je održiv, ali isto tako je i shvatljivo realno stanje stvari da se navike ne mogu mijenjati na brzinu i da je potrebno određeno vrijeme. Sad se vide promjene, Čistoća će i povećati broj odvoza kanti za papir i plastiku bez povećanja cijene. Pronaći će se model za to, rekao je gradonačelnik.

Cilj je, dodaje, da se u travnju deponij na Ilovcu lagano počne privoditi kraju a tome će doprinjeti i nova kazeta čija je izgradnja u planu. 

- To je garancija da dok Centar za gospodarenje otpadom ne bude gotov, mi u Karlovcu ćemo imati kontrolu nad svojim otpadom. Što više odvajamo otpad, manje ćemo odlagati na Ilovcu, rekao je gradonačelnik i najavio da kreće isplata ekološke rente za one stanovnike koji žive uz deponij.

Najavio je i razgovore sa Sindikatom oko povećanja plaće radnicima Čistoće, kako kaže, da "ljudi koji rade taj zahtjevan posao budu adekvatno plaćeni uzimajući u obzir cijelu firmu". 

Zaključak je jednostavan. Što više odvajamo sporije će rasti brdo na Ilovcu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!