GRAD KARLOVAC

POHVALNO

Gradsko poduzeće Čistoća nastavlja s edukativnim radionicama za najmlađe, uče o odvajanju otpada i zaštiti okoliša

Gradsko poduzeće Čistoća nastavlja s edukativnim radionicama za najmlađe, uče o odvajanju otpada i zaštiti okoliša

Edukacije su prošle u vedrom raspoloženju, bilo je smijeha, i naravno, puno pitanja, ali i dosta kritika na račun onih koji neodgovorno bacaju otpad u okoliš i prirodu.

- Poslije prvog ciklusa edukacija „Odvajati otpad može svatko, vrlo je lako“ održanog u prvoj polovici ove godine, a kojom je bilo obuhvaćeno više od 800 djece nižih razreda osnovnih škola grada Karlovca, ovaj tjedan završili smo i ciklus edukacija u dječjim vrtićima „Karlovac“ i „Četiri rijeke", javljaju iz gradskog poduzeća Čistoća.

Edukacijom je, dodaju, bilo obuhvaćeno 400-tinjak mališana u 17 vrtićkih grupa: Baloni, Sovice, Sportići 6, Sportići 7, Mrljice, Balončići, Notice 2, Krijesnice, Bubbles, Pčelice, Žabice, Cvjetići, Leptirići, Ribice, Loptice, Stars i Zečići. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kroz razgovor i igru djeca su doznala zašto je bitno odvajati otpad i kako ga pravilno odvajati, a potom su svoje znanje primijenili u izradi plavih i žutih plakata na koje su lijepila posebno sličice otpada od papira, a posebno sličice otpada od plastike. Mališani su pokazali doista zavidno znanje o odvajanju otpada i možemo samo reći – bravo! Također, tijekom edukacija djeca su doznala i što je to ponovna uporaba te sa zanimanje pogledala primjere igračaka napravljenih od kartonske kutije, staklenke, plastične boce i limenke.

Edukacije su prošle u vedrom raspoloženju, bilo je smijeha, i naravno, puno pitanja, ali i dosta kritika na račun onih koji neodgovorno bacaju otpad u okoliš i prirodu.

Mališanima su također podijeljeni i informativno-edukativni letci o odvajanju otpada te sklopive kutijice za baterije koje je osigurao Grad Karlovac.

- U ciklusu edukacija pod nazivom „Odvajati otpad može svatko, vrlo je lako“ težište smo stavili na najmlađe članove našeg društva odnosno na učenike nižih razreda osnovnih škola i djecu vrtićkog uzrasta, jer smatramo kako je naviku i svijest o značaju odvajanja otpada potrebno razvijati od najmlađe dobi, kažu nam u Čistoći.

Dodaju da Čistoća kontinuirano provodi edukaciju i informiranje o odvajanju otpada. Podsjetit ću da smo prošle godine proveli niz edukacija o odvajanju otpada u sklopu EU projekta nabave „dvokomorca“.

- Nadalje, ove smo godine u suradnji s Gradom Karlovcem održali Javnu tribinu o novom sustavu gospodarenja otpadom. Kako prošle, tako i ove godine u raznim smo prigodama imali svoj info-punkt na kojem smo dijelili informativno-edukativne letke o odvajanju otpada te su građani iz prve ruke mogli doznati sve što ih zanima o odvajanju otpada i novom sustavu gospodarenja otpadom uopće, navodi se u priopćenju gradske tvrtke.

- Koristim priliku najaviti još jednu informativno-edukativnu aktivnost Čistoće: kao i prošle, i ove ćemo godine u predblagdansko vrijeme imati info-punkt na kojem će građani određeni broj plastičnih vrećica moći zamijeniti za jednu platnenu. Na taj način želimo potaknuti građane na smanjenje korištenja plastičnih vrećica odnosno što češće korištenje višekratnih vrećica za obavljanje kupovine. O datumu, vremenu i lokaciji na kojoj će biti održana akcija, građane ćemo pravovremeno obavijetiti putem medija i društvenih mreža, ističe direktor Vlatko Ivka.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!