GRAD KARLOVAC

ZA LJEPŠI GRAD

Počela sadnja 40 tisuća komada ljetnog cvijeća u karlovačke cvjetnjake: Za svaki je osmišljena kompozicija sa šarenilom boja

Počela sadnja 40 tisuća komada ljetnog cvijeća u karlovačke cvjetnjake: Za svaki je osmišljena kompozicija sa šarenilom boja

Za svaki cvjetnjak cvjećari tvrtke Zelenilo osmislili su prikladnu cvjetnu kompoziciju koja šarenilom boja uljepšava svaku gradsku četvrt

Karlovačka gradska tvrtka Zelenilo započela je s programom sadnje ljetnica u cvjetnjake na području grada. Kažu nam da su krenuli sa sadnjom cvjetnjaka „Karlovac“ na Baniji, a tijekom ovog mjeseca zasadit će 42 cvjetnjaka u različitim dijelovima grada, odnosno površine od 1.238 metra kvadratna.

Prije sadnje, iz cvjetnjaka je bilo potrebno izvaditi ocvalo jesensko cvijeće te pripremiti tlo za nove, svježe ljetnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Grad Karlovac koji je poznat kao grad zelenila i cvijeća, oplemenjen je i cvjetnjacima koji su oformljeni na više lokacija u gradu. Za svaki cvjetnjak cvjećari tvrtke Zelenilo osmislili su prikladnu cvjetnu kompoziciju koja šarenilom boja uljepšava svaku gradsku četvrt, navode u Zelenilu.

Dodaju da će ove godine zasaditi ukupno 40.000 komada ljetnog cvijeća među kojima su najbrojnije begonia, salvia, cineraria… Inače, ljetno cvijeće sadi se u   svibnju i lipnju.


- Ljetnice ćemo saditi u cvjetnjake u gradskim četvrtima i u mjesnim odborima i to na rotorima, na kružnim tokovima, u parkovima i na grobljima. Sve posađene ljetnice uzgojili smo u našim plastenicima. Vrste cvijeća zasađene u cvjetnjacima ovise o izboru i mjestu sadnje. Napominjemo kako se zalijevanje cvijeća u vrućim ljetnim danima obavlja rano ujutro ili noću i to ručno ili automatskim navodnjavanjem. Automatsko navodnjavanje sustavom rasprskavanja je na rotorima u Grabriku, u Meštrovićevoj, Krležinoj ulici, Švarči i Rakovcu, izvijestili su iz Zelenila.

Okapanje i pljevljenje cvjetnih gredica, te pinciranje tj. uklanjanje suhih cvjetova i vrhova izvodi se po potrebi. Prihranjivanje obavljaju dva puta godišnje.

- Dva najveća karlovačka cvjetnjaka su Leptir u Grabriku i Paun u parku kraj Korane. Cvjetni paun posađen je 2008. godine i od tada se redovito izmjenjuje sadnja ljetnog i zimskog sezonskog cvijeća. Obuhvaća površinu od 120 kvadratnih metara. Obrasli bršljan koji pokriva cvjetni vrat pauna radnice orezuju te popunjavaju praznine unutar cvjetne instalacije pauna, navode u gradskoj tvrtki.

- Zalijevanje bršljanja obavlja od vrha prema dnu pomoću perforirane cijevi koja se nalazi u zemljanoj strukturi vrata, dok cvjetni rep zalijevamo pomoću cisterni.   Cvjetna kompoziciju Leptira kao i svih drugih cvjetnjaka također se mijenja dva puta godišnje i to sadnjom sezonskog cvijeća u jesen i u proljeće, objašnjavaju. 


 

Izdvojeno


Reci što misliš!