KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Najljepša karlovačka tradicija i jedna od najljepših hrvatskih likovnih manifestacija pokrenuta je prije punih pola stoljeća

Najljepša karlovačka tradicija i jedna od najljepših hrvatskih likovnih manifestacija pokrenuta je prije punih pola stoljeća

ZILIK se održao i tijekom Domovinskog rata, nakratko ga je zaustavila tek pandemija koronavirusa i lockdown 2020. godine.

Bilo bi gotovo nepristojno u večerašnjem KAretrovizoru pisati o bilo čemu drugom osim o Zimskoj likovnoj koloniji, koja će upravo sutra svečano obilježiti i 50. rođendan i krenuti u svoje 50. izdanje. Poklopile su se tako godine, iako je zapravo sada trebao biti 51. ZILIK, no pandemija koronavirusa i lockdown 2020. godine uspjeli su ono što nije čak ni rat pa se ova lijepa manifestacija održala čak i najtežeg ratnog siječnja 1992. godine.

Pola stoljeća Karlovac je domaćin manifestaciji koja je prije svega prekrasno druženje umjetnika i djece, ali ima i svoj veliki likovni značaj pa nije čudno da se ZILIK proglašava i jedinom hrvatskom likovnom kolonijom koja ima svoj jasan i pohvalan smisao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svakom slučaju, riječ je o najljepšoj karlovačkoj tradiciji, a kada je likovna umjetnost u pitanju i jednoj od najljepših hrvatskih tradicija uopće pa evo malog podsjetnika na to kako je to izgledalo prije pola stoljeća.

"Svečano otvoren prvi ZILIK", Karlovački tjednik, 24. siječnja 1974.

U Dječjem domu "Vladimir Nazor" u utorak uvečer svečano je otvorena prva Zimska kolonija likovnih umjetnika kojoj prisustvuje 11 slikara i kipara. Pokrovitelj kolonije je Petar Fleković, član IK CK SKH, a suorganizatori Karlovački tjednik i Radio Karlovac.

Sve goste i uzvanike pozdravio je direktor Dječjeg doma Pero Car. U ime Umjetničkog savjeta govorio je profesor Petar Skutari, a pokrovitelj ove manifestacije, Petar Fleković, zaželio je plodonosan rad svim umjetnicima i naglasio da bi ova manifestacija trebala postati tradicionalna. Svi prisutni umjetnici upisali su se u Spomen knjigu ZILIK-a.

Do utorka u vili "Borlin" radit će 11 umjetnika koji će Dječjem domu ostaviti po jedno svoje djelo. U Koloniji će raditi: Josip Joška Horvat iz Zagreba, Franjo Vujčec iz Gole, Dušan Jeftović iz Beograda, Martin Mehkek iz Gole, Martin Kopričanec iz Molve, Đuro Jančić iz Zagreba, Petar Grgec iz Karlovca (slikari), zatim Dragica Belković iz Hlebina, Katica Parađ Vojković iz Ščitarjeva te Andrija Kusanić i Zdenko Grgeljac iz Karlovca (kipari).

Karlovački tjednik je suorganizator ove Kolonije koju su do sada pomogli Zajednica za financiranje kulturnih djelatnosti, "Jugoturbina", "Ognjen Prica" i "Ivo Marinković".

(foto: kafotka.net)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!