KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Strahota iz ranih sedamdesetih! Umjesto lijepih tradicionalnih imena roditelji djeci daju neka čudna kao Andrea, Valentina, Oliver...

Strahota iz ranih sedamdesetih! Umjesto lijepih tradicionalnih imena roditelji djeci daju neka čudna kao Andrea, Valentina, Oliver...

Čini se da je debata o imenima neizbježna u kojem god vremenu se našli...

Aurora, Aria, Tilia, Freya, Asja, Zara, Jona, Neo, Anik, Argo, Zrin, Arti... to su samo neka od imena zabilježena posljednjih godina u karlovačkom matičnom uredu. Za pretpostaviti je da autor udarnog teksta na naslovnici Karlovačkog tjednika iz ožujka 1970. godine, ako je, a nadamo se svakako da jest, još živ i zdrav, ne može ni pojmiti kakva je to pošast zavladala među ljudima. Kada bi još čuo kako se zove dijete Elona Muska i Grimes... 

Šalu na stranu, čini se da je debata o imenima neizbježna u kojem god vremenu se našli, ali ono što su uobičajena imena, dakako, mijenja se iz desetljeća u desetljeće, ako ne i iz godine u godinu. Tako je lokalni tjednik početkom sedamdesetih bio iskreno zabrinut trendovima po kojima sve više djece dobija i takva čudna imena kao što su Andrea, Valentina ili Oliver.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, valja reći da tradicionalna imena bez obzira na sve trendove uvijek ostaju pri vrhu. Tako je i danas najpopularnije muško ime Luka, a žensko Eva, iako, pogotovo kod ženske djece, sve popularnija vrlo kratka imena dovode i do modernijih kombinacija, a oni baš željni originalnosti lako dođu i do imena koja smo naveli u početku teksta. 

„Imena“, Karlovački tjednik, 26. ožujka 1970.

Čudni su naši ljudi. Ponekad im je mnogo draže nešto što nije naše, domaće i narodno već teže da imaju nešto „ekstra“ uvozno i uglavnom da je iz inozemstva. Koliko se u tome otišlo daleko teško je reći, jer eto, danas je u modi da imena djece koja se rađaju nisu naša narodna već naprosto moraju biti „originalna“.

Da bi se u to uvjerili dovoljno je samo poviriti u knjige rođenih u karlovačkom matičnom uredu (koji nije iznimka), pa se može vidjeti kakva imena imaju mnogi dječaci i djevojčice koji ne znaju reći još nijednu riječ, ali za ime njih nitko nije ni pitao. Pored naših lijepih imena djece, kojih u Jugoslaviji imamo zaista u velikom izboru, kao nijedna druga zemlja u svijetu, nailazimo na imena koja su tuđa za nas, naše ljude i sredinu. Uz imena Ana, Dragana, Mira, Marka, Dubravka, Josipa, Ivana, Jasminka, Željka, Nenada, Milana, Jagoda, Nada, Vladimira, Ružica, Tomislava, Milena, Stjepka, Ljubica, Nikola i Marija naći ćemo i imena kao što su Žaklina, Oliver, Yvonna, Rene, Karmen, William, Dolores, Abvelina, Romana, Valentina, Augustino, Diana, Sergea, Gaby, Paul, Daniela, Andrea i još mnoga druga. Uglavnom efektna i zvučna imena, sa dosta „iksova“ i „ipsilona“, koji bi nešto trebali značiti i podsjećati na „svjetske“ osobe s naslovnih stranica inozemne mondene štampe, na glumce, glumice, pjevače i starlete iz pomodnog svijeta koje nemaju nikakve veze s našom domaćom stvarnosti i ljepotom naše narodne baštine nam je ostavila toliko lijepih i originalnih imena.

Sigurno je da je odabiranje imena djeteta stvar roditelja ali je pitanje što ih rukovodi da izaberu upravo takva imena i da li će se s time složiti i njihovo dijete kad jednom odraste. Teško je u to vjerovati jer uvijek će među djecom našim imenima stršati jedan Willy, Žaklina ili Paul, a da i sam neće znati zašto.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!