KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Uskrs prije 100 godina bio je u znaku mnogih tradicija kao i danas, ali i puno više "glazben" - na koncertima su se čule i gusle

Uskrs prije 100 godina bio je u znaku mnogih tradicija kao i danas, ali i puno više

Nastupali su zborovi, građani, ali i proslavljeni pjevači.

Zanimljive crtice vezane uz Uskrs i obilježavanje najstarijeg kršćanskog blagdana mogu se pronaći u lokalnom tisku od prije ravno 100 godina. Uz uobičajena služenja misa, blagoslov jela i druge katoličke tradicije, ondašnji su Uskrsi evidentno bili znatno više u znaku glazbe, odnosno zborskih pjevanja koja su okupljala sva gradska društva, građane, ali i neke proslavljene pjevače.

U narednim brojevima mogu se pronaći i kritički osvrti (redom pozitivni!) na održane uskrsne koncerte, a iz današnje perspektive zanimljivo je da su u mnogim izvedbama neizostavan dio bile - gusle.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hrvatska sloboda", 18. travnja 1924. godine

U Veliki tjedan i na Uskrsne blagdane pjevat i izvađat će se u ovdašnjoj franjevačkoj župskoj crkvi svetog Trojstva kako slijedi: Na Veliku Srijedu, Veliki Četvrtak i Veliki Petak Lamentacije i ostalo po koralu.

Na Veliki Petak u 8 sati navečer Tužaljke Jeremije Proroka 1. Pjeva tenor solo g. M. Ribar. 2. Alt solo pjeva Slava Ajstrich-Hauptfeld. 3. pjeva mješoviti zbor. B. Molitor: "Puče moj" pjeva ženski zbor. P. H. Sattner "Sretnih li Vas", pjeva mješoviti zbor. R. Taclik: "Dobri Kriste" pjeva ženski zbor. Fr. Filip Oštir: "Svaka duša" pjeva mješoviti zbor. 

Na Uskrs u 10 sati "Hrvatska misa", uglazbio Franjo Ftare, za orkestar složio i priredio Fr. Filio Oštir, izvodi mješoviti zbor uz pratnju orgulja i vojničke glazbe. Fr. Filip Oštir: "Fantazija" (po koralnom motivu) za gusle i orgulje. Izvode Fr. Filip Oštir i jedan solista vojničke glazbe. Fr. Filip Oštir: "Andante" za dvoje gusle i orgulje, izvode Fr. Filip Oštir i 2 člana vojničke glazbe. Fr. Filip Oštir: "Kraljice neba" za mješoviti zbor i orkestar izvodi zbor uz pratnju orgulja i vojničke glazbe.

Na Veliku Subotu i ostale Uskrsne blagdane pjevat će se uskrsni napjevi od R. Taclika i drugih kompozitora. U zboru iz blagonaklonosti sudjeluje poznati tenorista Matija Matijašec, više članova pjevačkih društava "Zore" i "Nade", kao i nekoliko drugih gradjana.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!