KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Što izabrati za zanimanje prije 100 godina? Evo što se "nudja", a što se "potrebuje" u listopadu 1924. godine

Što izabrati za zanimanje prije 100 godina? Evo što se

I tada je, kao i danas, bilo apela da se djeca upute u zanatska i obrtnička zanimanja.

Zanimljiva crtica objavljena u lokalnom tisku prije točno 100 godina pokazuje kako je i tada bilo potrebno apelirati na roditelje da svoju djecu pošalju u zanate. I danas se raznim stipendijama i pogodnostima pokušava umanjiti probleme deficitarnih zanimanja, a tada je postojala organizacija koja je o tome i izravno brinula - kako u ime poslodavaca, tako i u ime dječaka koji su posao tražili. 

Vidljivo je da su neka od tadašnjih obrtničkih zanimanja danas gotovo zaboravljena, neka su, pak, znatno rjeđa, no ima i onih koja i uz svu modernizaciju ipak i danas dobro posluže.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska sloboda, 10. listopada 1924. (digitalna.gkka.hr)

Hrvatski radiša nudja dječake za slijedeće grane trgovine i obrta : bačvara 5, bravara 13, kipara 1, klesara 1, klobučara 1, knjigotiskara 2, kovača 15, kotlara 1, krojača 49, limara 4, mehaničara 30, postolara 25, puškara 2, sedlara i remenara 3, stolara 43, urara 3, trgovaca mješovite i manufakturne robe 60.


Svaki obrtnik i trgovac učiniti će plemenito i dobro djelo, ako od našega društva zahtijeva naučnika. To su zdravi dječaci, pošteni, dobri i nepokvareni, ali obično siromašni, bez roditelja, itd.

Hrvatski radiša takodjer potrebuje dječake za slijedeće grane trgovine, obrta, industrije i poljoprivrede : bojadisara 3, čarapara 2, četkara 1, gostioničara 15, knjižara 1, kolara 9, krznara 1, lončara 1, medičara 3, mesara 4, mlinara 15, opančara 10, papučara 2, pekara 70, soboslikara 2, tapetara 2, užara 4, vrtljara 2, poljoprivrednika 20.

Upozoravamo sve roditelje bez razlike staleža da je potrebno da se čim više naše djece posveti svima granama trgovine, obrta, industrije i poljoprivrede. Svaki obrt je dobar, ako je obrtnik valjan!

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!