KAŠ

„Mušketiri“ Pedale Laganini vratili se kući nakon uspješno okončanog biciklističkog ultra maratona u Francuskoj

„Mušketiri“ Pedale Laganini vratili se kući nakon uspješno
okončanog biciklističkog ultra maratona u Francuskoj

Četiri „mušketira“ člana SRK Pedala Laganini o kojima smo pisali da su se kvalificirali za nastup na najpoznatijem amaterskom biciklističkom ultra maraton, 19. Pariz-Brest-Pariz u Francuskoj, uspješno su okončali svoju avanturu vrativši se sretno u Karlovac.

- Svi smo uspjeli završiti ovaj biciklistički maraton. Jedni drugima smo pomagali, davali podršku, kako bi uspjeli u zakazanom vremenu okončati ultra maraton. Nije bilo lako, u jednom sam trenutku mislio da ću morati odustati. Umorni smo ali smo uspjeli i to će za sve nas biti veliko životno iskustvo – kaže Dario Matanić, tajnik SRK Pedala Laganini i jedan od četiri „mušketira“ Pedale Laganini.

Tijek vožnje komentirao je „mušketir“ Alen Katić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Krenuli smo u nedjelju navečer i ulaz je bio jak, silovit. Noć je prošla brzo i u ranojutarnjim satima smo bili na KT1 odnosno 222 km. Ponedjeljak je cijelo vrijeme vjetar puhalo u prsa i bili smo jako spori. Imao sam i malih zdravstvenih problema, ali sam izdržao. Kasno poslijepodne smo prošli malu kišu i u roku 24 sata prošli smo 390 km što i nije neki rezultat. Ponoć s ponedjeljka na utorak smo dočekali na biciklu i došli u Loudec gdje smo trebali spavati, međutim nije bilo kreveta za nas. 'Otkunjili' smo tri sata u restoranu i krenuli dalje. Tu noć je bilo iznimno loše – priča Alen Katić i nastavlja: - Vozio sam sporo i došao do svog fizičkog kraja. Ujutro u šest smo našli krevet u St. Nicolasu i odspavali prvih sat vremena. U utorak u osam sati krenuli smo dalje do Bresta i u srijedu do tri ujutro se vratili nazad do Loudeca. Utorak je bio presudan dan gdje smo vratili izgubljeno. U srijedu od četiri do osam sam odspavao prvih četiri sata u komadu. Kad smo krenuli dalje ostalo je još 440 km što i nije neki problem za vrijeme koje nam je ostalo međutim umor je radio svoje. Cijelu srijedu sam se vukao k'o crknuta mačka i zaključio da ukoliko želimo završiti moramo voziti cijelu noć sa srijede na četvrtak te cijeli četvrtak do pola tri. Vozili smo i uspjeli. Očito je da smo izgubili noć s ponedjeljak na utorak i slabo iskoristili srijedu dan. Opomena i iskustvo za ubuduće – zaključuje Katić.

"Mušketiri" SRK Pedala Laganini koji su vozili ovogodišnji breveto jesu: Alen Katić, Dario Matanić te Zagrepčani Zdenko Grgurić i Milan Štrk s članskom iskaznicom karlovačkog kluba. S njima u grupi vozio je i Zagrepčanin Silvijo Pale Halić. U Alenu Mošeu i Duga Resa je imala svog predstavnika na brevetu u Parizu.

Francuski breveto ultra maraton je najstarija manifestacija takve vrste u svijetu i nije natjecateljskog karaktera. Prvi ultra maraton održan je 1891. godine. Dug 1230 kilometara i potrebno ga je bilo odvoziti za manje od 90 sati. Start je bio iz Rambouilleta pored Pariza i vozilo se do Bresta na Atlantskom oceanu i nazad. Sudjelovalo je oko 6000 biciklista iz 66 država svijeta a 15 ih je bilo iz Hrvatske.

No, do sudjelovanja na ovom događaju nije bilo lako doći. Da bi se vozio ovaj breveto potrebno je bilo godinu dana prije održavanja proći jedan od breveta u duljini od 1000, 600, 400, 300 ili 200 kilometara kako bi se zadovoljili uvjeti iz pretkvalifikacija. Osim pretkvalifikacija, potrebno je bilo u godini održavanja breveta do sredine mjeseca lipnja završiti sva četiri breveta i time steći naslov ‘Super randonneur’ da bi se moglo pristupiti ultra maratonu Pariz-Brest-Pariz.

STATISTIKA Paris Brest Paris 2019. Distance 1,228.1 km Time 602244 Elevation 11,842 m Calories 23488

https://www.strava.com/activities/2641074615?share_sig=5X4RM0H61566585771&utm_medium=social&utm_source=android_share

KAŠonline

 

 


Reci što misliš!