SPORT

PO PRVI PUT

Za lokalni sport iz državnog proračuna dolazi 4 milijuna eura, proračun Zajednice sportova Karlovačke županije bit će veći za 100 posto

Za lokalni sport iz državnog proračuna dolazi 4 milijuna eura, proračun Zajednice sportova Karlovačke županije bit će veći za 100 posto
Vlada RH

Predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl je istaknuo da je dugo sportu i da se ovakav projekt za pomoć lokalnom sportu nije dogodio u povijesti Hrvatske

Kako bi se pomoglo razvoju sporta na lokalnoj razini Zakonom o sportu koji je stupio na snagu prošle godine propisana je prvi put mogućnost sufinanciranja županijskih sportskih zajednica izravno iz državnog proračuna.

Prve takve ugovore, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručila je čelnicima županijskih sportskih zajednica u ukupnom iznosu od četiri milijuna eura. Ministrica je kazala da su ova sredstva namijenjena ciljano za sport djece i mladih, odnosno za njihovu opremu te rad trenera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kod dodjele sredstava još smo dodatno vodili računa da se osigura da se djeci i mladima koji su iz manje razvijenih područja sport učini pristupačnijim te uzeli u obzir i indeks razvijenosti pojedinih dijelova županije, gdje najmanje razvijeni dijelovi odnosno klubovi ili druge sportske udruge iz tog područja, moraju biti sufinancirani s minimalno 40 posto dodijeljenih sredstava, dodala je, naglasivši kako je glavni cilj ove aktivnosti osigurati djeci u svim dijelovima Hrvatske osnovne uvjete kako bi se mogli baviti sportom.

Predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl je istaknuo da je dugo sportu i da se ovakav projekt za pomoć lokalnom sportu nije dogodio u povijesti Hrvatske. Županijskoj zajednici športova dodijeljen je iznos od 210.232,85 eura. 

- S ovim sredstvima proračun naše Zajednice športova veći je za gotovo 100 posto i mislim da taj podatak govori dovoljno sam za sebe. U tri mjeseca 2023. godine financirali smo rad 24 trenera i nabavili opremu za 29 klubova dok ćemo u 2024. godini financirati rad 18 trenera i uključiti 25 klubova, kazao je.

Uz ovu novu aktivnost, Ministarstvo sporta nastavlja i s natječajima za sufinanciranje programa za razvoj lokalnog sporta. U posljednjih osam godina sufinancirano je 734 programa kojima je omogućeno bavljenje sportom za 340 tisuća građana.

Izdvojeno


Reci što misliš!