SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Biciklisti, rekreativci i karlovački biciklizam nekad i danas

Biciklisti, rekreativci i karlovački biciklizam nekad i danas

Biciklizam u Karlovcu ima više od 160 godišnju tradiciju što ga svrstava u najbiciklističkije gradove u Hrvatskoj. Državni arhiv u Karlovcu čuva arhivsku građu dužu od četiri kilometra ...

Nekad je Biciklistički klub Karlovac 1862 iznjedrio sjajne bicikliste. Godinama je olimpijac Ivan Levačić, Podravac s karlovačkom adresom, bio najbolji hrvatski i jugoslavenski biciklist svih vremena koji je službeno nastupao i na svjetski poznatim biciklističkim utrkama u Europi. Stogodišnja tradicija sportskog-natjecateljskog biciklizma u Karlovcu više ne postoji. Zadnji karlovački uspješan natjecateljski biciklist bio je Željko Bjeloš. Nema, nažalost, više rekordera kao što je bio nenadmašni Ivan Levačić.

Međutim, poklonika „međunožnih gurala“ u Karlovcu je sve više koji se okupljaju oko dva kluba, uglavnom rekreativnih. Najpoznatiji i najaktivniji je SRK Pedala Laganini koji tijekom godine organizira desetak rekreativnih vožnji, uglavnom za građanstvo i za svoje članove. Svakako je za spomenuti i SD Miljokaz čiji su članovi i ostali biciklisti, sudionici utrke pod nazivom Tour de Lujzijana. U jednom danu upoznaju povijesne ceste Karolinu i Lujzijanu, prolaze i kroz Beč i kroz Rim, susreću mnoštvo povijesnih atrakcija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Imali smo svoje predstavnike i na brevetu svih breveta, ultramaratonu Pariz-Brest-Pariz, koji je prvotno bila utrka još od 1891. te je po tome najstarije biciklističko događanje u svijetu koje još uvijek traje. Kasnije je Pariz-Brest-Pariz postao ultramaraton otvoren za sve bicikliste i održava se svake četiri godine. Breveta biciklističke maratone biciklisti moraju prijeći u određenom roku poštujući određenu rutu i sakupljajući dokaze o vožnji na kontrolnim točkama. Najčešći breveti su u dužini od 200, 300, 400 i 600, 1000 kilometara ali ima i dužih koji se organiziraju u Hrvatskoj i diljem svijeta.  Ultra maraton Paris Brest Paris u dužini od 1230 kilometara za manje od vremenskog limita od 90 sati odvozila su i članovi SRK Pedala Laganini: Zdenko Grgurić, Alen Katić, Milan Štrk, Dario Matanić, Hrvoje Pezelj, Alen Moše i Ivana Štukelj. Siniša Babić iz Horvata, kemičar i programer iz Zagreba, ultramaratonski je biciklist, ali i organizator dugih biciklističkih vožnji, jedini Hrvat koji je išao biciklom dva puta preko Australije, vozio se po Kini, rekorder je po broju završenih brevet maratona, pedalinom brevetaš Alenu Katiću, dodijelio je certifikat o ostvarenoj tituli Randonneur 5000, a Zdenko Grgurić i Dario Matanić postigli su ostvarenje Randonneur 10000 kilometara, što je najprestižnija titula u Randonneur svijetu.

PRVOSVIBANJSKA BICIKLIJADA


Karlovačka Prvosvibanjska biciklijada, 28. po redu, druga u organizaciji Grada Karlovca, nakon što je dugogodišnji agilni organizator Nikola Badovinac otišao u mirovinu. Više od dva desetljeća (26 godina) organizirao je sindikalac Badovinac koji je za to dobio i gradsko priznanje, što samo potvrđuje da svaka organizacija neke manifestacije umnogome ovisi o ljudima. Zbog pandemije korona-virusa tri godine nije održavana. Za nastavak masovnoj vožnji biciklom za 1. svibnja potrudio se karlovački gradonačelnik Damir Mandić koji je podržao Prvosvibanjsku biciklijadu, kao i dugogodišnji glavni sponzor Karlovačka banka te SRK Pedala Laganini kao stručni suradnik biciklijade.

Od prošle godine više se ne biciklira do Papaline na Grdunu. Start današnje biciklijade je na Korzu. Okupljanje počinje u 8 sati, a biciklisti kreću na rutu dugu 17 kilometara u 10 sati. Ove godine ruta je u odnosu na prošlogodišnju duža pet kilometara. Kretat će se s Korza prema Dubovcu, Borlinu, Donjoj Jelsi, Brodarcima i Hrnetiću, a povratak preko Donje Jelse, Borlina, Dubovca, kroz Novi centar, Grabrik i Rakovac do ŠRC Korana. Tamo će biti organiziran prigodni program koji organizira Aquatika. Demo tim Interventne policije Policijske uprave karlovačke izvest će tematsku pokaznu vježbu samoobrane. Svi sudionici dobit će grah i piće, bit će podijeljene promotivne majice i kuponi za nagradnu igru.

4 ISLANDS MTB RACE

Prologom u Baškoj na otoku Krku završeno je deveto izdanje 4. Islands MTB Race koji se razvio u dragulj brdskog biciklizma. Na tom velikom natjecanju i ove godine je Karlovac ima svog predstavnika, Karlovčanina Borisa Bastu  koji s Riječaninom Krešimirom Franićem vozi u timu Lošinj Cycling Team, a nastupaju u kategoriji Grand Masters.

Boris Basta, član BBK T-Rex, najuspješniji je karlovački brdski i cestovni biciklist. Višestruki je prvak Hrvatske u više različitih disciplina. Nakon naslova prvaka Hrvatske u Master C kategoriji u cestovnoj utrci i na kronometar, prvak Hrvatske je i u MTB disciplini XCO Olimpijski Cross Country, kategoriji Master C i u XCM disciplini MTB maraton. Podosta je još uspjeha što bi mogli pripisati ovom skromnom pokloniku biciklizma. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!