KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Može li "klub" RK Dubovac – Gaza izaći iz ilegale?

7 DANA NA 4 RIJEKE: Može li

GODIŠNJA SVEČANOST KARLOVAČKOG SPORTA

U hramu karlovačke kulture nakratko su domaćini bili laureati karlovačkog sporta čija obitelj okuplja 113 udruga s oko 6.500 sportaša u 35 različitih sportova. Dio financiranja karlovačkog sporta ide preko proračuna Grada, odnosno KŠZ, a dijelom se klubovi financiraju iz vlastitih izvora, od sponzora i donatora, kojih na nesreću ima sve manje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U 2016. godini Karlovačka športska zajednica dobila je od Grada za program javnih potreba u sportu iznos od 6.734.000 kuna dok je proračun za 2017. godinu 6.930.000 kuna, što je malo bolje nego lani – rekao je predsjednik KŠZ "Žiga" Feitl.

Unatoč skromnim sredstvima za sportsku djelatnost KA-sportaši su u 2016. godini iznjedrili 10 naslova prvaka države u pojedinačnoj i 5 naslova prvaka države u ekipnoj konkurenciji. Bili su osvajači europskih i svjetskih odličja te reprezentativci. Tako su dali doprinos ugledu Karlovca u Domovini i u svijetu.

Na svečanosti smo od predsjednika KŠZ Želimira - Žige Feitla po prvi put saznali i tko su bile tvrtke koje su izvukle HRK Karlovac od stečaja.

- Uspjeli smo izvući HRK Karlovac iz stečaja. Zahvaljujem se i ovom prigodom sponzorima, poduzetnicima kao fizičkim osobama, te Rukometnoj školi i firmama Arkada, Lana -Karlovačka tiskara i Fest, a posebno Poreznoj Upravi na susretljivosti u rješavanja problema – obznanio je Feitl.

Nakon dugo vremena konačno je realizirana i jedna investicija u sportu - atletska staza u dvorani na Rakovcu. Županija, Grad, Mladosti i KŠZ zatvorili su tu investiciju čije je vrijednost oko 100.000 kuna. U Karlovcu su se prošle godine održala međunarodna natjecanja - kickboksing kup, međunarodni turnir u taekwondou, karateu i odbojci te državna prvenstva u mini rukometu, veslanju i atletici (cross i Karlovački cener). KŠZ trenutno stipendira 8 vrhunskih i perspektivnih sportaša te su osigurani liječnički pregledi za sve natjecatelje klubova članica. U dvije ambulante obavljeno je više od 2.000 pregleda.

- Dobili smo i prvi muzej planinarstva u Hrvatskoj na Vili Anzić u organizaciji CEIK-a – naglasio je predsjednik KŠZ.

PRŽIN MEMORIJAL

Premijerligaš GRK Varaždina 1930 pobjednik je 25. Memorijalnog rukometnog turnira “Nebojša Parežanin – Pržo”. Za najbolje lijevo krilo turnira (nekad je na tom mjestu igrao Parežanin) proglašen je karlovački igrač, talentirani Tomislav Špruk. Najbolji vratar je iz Dobove, Karlovčanin u dresu slovenskog ligaša Luka Prezelj. Priznanje za fair-play osvojio je HRK Karlovac. Na klupi kutinske Moslavine sjedio je nekadašnji trener Karlovca Dražen Požar, a u dresu slovenske momčadi igraju tri bivša karlovačka igrača – vratar Luka Prezelj, Dominik Smojver i Borna Hadrović. Za Karlovac su nastupila i dva povratnika – Vlado Ostarčević i Andrej Obranović, koji će, ostanu li u klubu, biti osjetno pojačanje karlovačkog prvoligaša u nastavku prvenstva.

Organizator turnira je već 25 godina RK Gaza, klub za koji je nastupao hrvatski branitelj Nebojša Parežanin, iako mediji pišu RK DubovacGaza. To u stvari nije točno. Klub RK Dubovac – Gaza postoji samo u glavama pojedinaca. Naime, da bi klub bio registriran kao RK Dubovac – Gaza skupštine Dubovca i Gaze trebale su o tome donijeti odluku. Kako tu odluku još nismo vidjeli klub Dubovac – Gaza djeluje ilegalno. Za pretpostaviti je da o tome nešto više znaju u Rukometnom savezu Karlovačke županije (RSKŽ) i u Karlovačkoj športskoj zajednici (KŠZ) i nejasno je zbog čega žmire na to. Jasno je zbog čega je tako jer je sve manje onih koji su voljni angažirati se u radu klubova. RSKŽ i KŠZ bi trebali vodstvu tog kluba, koje je isto tako nelegalno, poslati požurnicu s rokom do kad trebaju legalizirati novi klub - napraviti papire. U suprotnome klub ne može biti na platnoj listi KŠZ-a, a i regularnost natjecanja bi moglo doći u pitanje. U svakom slučaju RK Dubovcu i RK Gazi treba pomoći, kad to već sami ne mogu, da izađu iz tog vrtuljka.

O ženskom rukometu bi se još štošta toga moglo napisati. Ono praktički opstaje zahvaljujući nekolicini rukometnih zanesenjaka/ca. Nije dovoljno samo financijski podržati natjecanje takvog kluba, ženski rukomet u Karlovcu zaslužuje veću pozornost onih koji o njemu trebaju brinuti, prije svih RSKŽ i KŠZ.

S druge strane tvorac najboljeg projekta rukometne škole u Hrvatskoj, predsjednik RŠK Karlovac Miloš Đanković, primio je nagradu za životno djelo od KŠZ jer je Rukometna škola njegovo istinski životno djelo u koje je utkao sve svoje znanje i ljubav spram tog sporta. Bez RŠK Karlovac koja ove godine bilježi 15 godina rada teško je i zamisliti da bi postojalo toliko karlovačkih igrača koji danas nastupaju u mnogo jačim i bogatijim klubovima u Hrvatskoj i inozemstvu od HRK Karlovac koji se najviše okoristio Školom. Zašto tu igračku bazu za svoje ekipe nisu znali iskoristili i drugi karlovački rukometni klubovi – ženski, te Dubovac i Gaza?

Izdvojeno


Reci što misliš!