KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Rukometaši se vratili bez odličja, odluka donesena – svi su smijenjeni!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Rukometaši se vratili bez odličja, odluka
donesena – svi su smijenjeni!

SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Rukometaši Francuske obranili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu SP-a u Parizu svladali Norvešku. Francuzima je ovo 6. naslov svjetskih prvaka u rukometu, a 4. na posljednjih pet SP-a. Bili su najbolji 1995., 2001., 2009., 2011., 2015. i 2017. Za Norvežane je srebrna medalja prvo odličje u povijesti. Slovenija je došla do prve medalje na velikim natjecanjima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon šokantnog poraza u polufinalu protiv Norvežana hrvatski su rukometaši u utakmici za 3. mjesto na SP-u u Francuskoj izgubili protiv Slovenije. Izgubili smo jer smo si već u 45. minuti stavili medalju oko vrata. Hrvatska se nakon toga ugasila. Babićevi izabranici nisu uspjeli osvojiti svoju 14. medalju na velikim natjecanjima, a način na koji je ostala bez bronce jako se rijetko viđa u sportu općenito. Hrvatska 7. put zaredom nije uspjela dobiti važnu utakmicu. Mogu li uzastopni porazi u istoj fazi natjecanja biti slučajnost?

Neki smatraju da su naši reprezentativci vrhunski i da bi uz neko iskusnije vođenje bili puno uvjerljivije. Na račun poteza izbornika Željka Babića bi se štošta moglo prigovoriti. Izgubili smo jaku utakmicu u skupini. Od poraza s Njemačkom iskazao je nervozu. Napravio je puno grešaka u taktičkom smislu protiv Norveške. Protiv Slovenije je imao medalju na pladnju i nije uspio utakmicu privesti kraju na zadovoljstvo svih. Jedino veliko što smo dobili bila je Španjolska.

Nakon tog šokantnog poraza u Parizu predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Tomislav Grahovac najavio je da će Upravni odbor odlučivati o povjerenju izborniku Željku Babiću, koordinatoru Ivanu Baliću i stručnom stožeru hrvatske muške seniorske rukometne reprezentacije. To se je i dogodilo jučer. Hitna sjednica Upravnog odbora HRS-a odlučivala je jučer o sudbini izbornika Željka Babića i njegovih suradnika Ivana Balića i Petra Metličića. Donesena je odluka - svi su smijenjeni! Zašto i koordinator Balić? Odluku o novom izborniku UO donijet će tek kroz mjesec dana, odnosno nakon što obave razgovori s potencijalnim kandidatima.

Tko će biti novi „kormilar“ rukometne reprezentacije: Lino, Vujović (koji se je možda zbog nedavne izjave na SLOtv o Hrvatima eliminirao), Serdarušić, Zovko, Smailagić, Hasanefendić, Goluža…? Odlučivati će komisija: Zoran Gobac, kao izvršni dopredsjednik HRS-a, predsjednik Grahovac i tajnik HRS-a Damir Poljak.

Plasman među četiri velika je stvar i to se ne smije podcjenjivati ni omalovažavati. Ti dečki dostojno su nositi hrvatski dres što su i dokazali ne samo plasmanom među četiri na svijetu, već i žarom koji su unijeli u borbu za domovinu. Nisu uspjeli. Bit će prilike sljedeće godine kad smo domaćini EP-a, bit će naša reprezentacija bogatija za iskustvo više. Imamo se pravo nadati da imamo snage za nešto više? Jamstva nema ali možemo vjerovati.

NOĆ DUGOREŠKOG SPORTA

Nakon Karlovca i Duga Resa je proglasila najbolje u sportu za 2016. godinu. Za najbolju sportašicu proglašena je dugoreška snaha, Kineskinja Xue Han Vukelja, stolnotenisačica STK Aqueastil, a Borna Petanjek, odličan i talentirani strijelac SK Duga Resa, proglašen je za najboljeg sportaša. Za najbolju sportsku udrugu u prošloj godini proglašen je Streljački klub Duga Resa. Simpatični judaš JK Duga Resa Mateo Holjevac izabran je za najboljeg sportaša s invaliditetom. Pet sportskih djelatnika primilo je godišnje nagrade Zajednice športova Grada Duga Resa, a 11 talentiranih sportaša proglašeno je za sportske nade 2016. godine. Posebnim priznanjima za ostvarene rezultate u prošloj godini nagrađena su dva sportaša i kadetska ekipa SK Duga Resa. Kronoligija povijesti svemu tome je tradicionalna publikacija „Dugoreški šport“, autora Stjepana Kaurića. Publikacija sadržava sve najznačajnije rezultate klubova tijekom prošle godine.

Uz podršku Zajednice športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) dugoreška športska zajednica je dobila kombi vozilo koje će koristiti za prijevoz športaša. Nabavku su financirali ZŠKŽ i HOO sa po 70.000,00 kn) te Grad Duga Resa će uplatiti svoju trećinu kad vozilo bude isporučeno.

- Zadnje četiri godine učinjen je značajan iskorak. Suradnja Športske zajednice, Grada, ZŠKŽ i HOO-a rezultat je uspješne realizacije nekoliko značajnih projekta poput izgradnje poligona za vježbanje, tribina na Gradskom stadionu i rasvjete, osposobljavanje igrališta u gradu - uređenje dijela ograde, nabavka opreme za trening i natjecanje za NK Mrežnicu, proširenje asfaltne podloge i vježbališta na kupalištu, nabavka košarkaške i odbojkaške konstrukcije – rekao je Marko Benić, „prvi“ dugoreški sportaš.

Grad Duga Resa je 2016. iz proračunskih sredstava za sport izdvojio 480.000,00 kn koje je Izvršni odbor Zajednice športova Duga Resa koja broji 27 članica na 22 kluba su raspodijeljena sredstva. Najviše od tog skromnog „kolača“ dobio je STK Aqueastil (69.117,80 kn), Zatim, SK Duga Resa (55.682,90). NK Duga Resa 1929 (54.780,00 kn), a dvostruko manje sredstava dobivaju NK Mrežnica i NK VOŠK (svaki po 20.274,00 kn). OK Plavi zmaj (28.239,20 kn) i OK Mladost (24.618,10)… itd.

Športska zajednica je oko 320 tisuća kn pokrila sredstvima donacijama i sponzorstvima: ZŠKŽ, Karlovačke pivovare, HOO, Kolos, Ena, Aquaestil, Arkada, Ljevaonica Duga Rese, Ured župana.

- Uzimajući u obzir novčane pokazatelje, aktivnosti i ostvarene rezultate možemo biti zadovoljni postignutim. Više razloga za zadovoljstvo bilo bi da su sredstva proračuna u Programu javnih potreba u sportu bila veća, međutim moramo se zahvaliti Gradu na redovnim dotacijama – rekao je Marko Benić, predsjednik Zajednice športova Duga Resa.

Izdvojeno


Reci što misliš!