KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Apel KBK Tigar - pomozite karlovački proizvod za koji svi znaju da vrijedi

7 DANA NA 4 RIJEKE: Apel KBK Tigar - pomozite karlovački proizvod
za koji svi znaju da vrijedi

Europski kup u kickboxingu „Karlovac Open“ održat će se ovaj vikend, od 10. do 12. veljače u ŠSD pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te Grada Karlovca i Karlovačke Županije. HOO je također dao pozitivno mišljenje o održavanju ovog Kupa na svojoj sjednici 27. siječnja 2017. godine. Do sada se prijavilo 1.589 natjecatelja iz 27 država, a očekuju dolazak i do 2.o00 natjecatelja iz 31 države.

Jučer je predsjednik i trener Kickboxing kluba Tigar Zoran Cicvara sugrađanima i tvrtkama putem medija poslao apel za pomoć koji, bez ikakvog komentara, objavljujemo u cijelosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Godinama smo se mučili stvarajući iz ničega i bez ičega jedan projekt, osmišljen da osigura egzistenciju klubu, te osigura sredstva najboljim natjecateljima Tigra za odlaske na najveća natjecanja. Godinama smo ulagali svoj novac i gubili ga sa jasnom namjerom, da jednoga dana stvorimo respektabilan turnir, kojim ćemo se svi ponositi , a mi dokazati i sebi i drugima, da u našem gradu Karlovcu i našoj županiji postoji bolje sutra. Dokazati da se upornim radom može izgraditi bolja budućnost. Pokazati našim mladim sportašima, našoj djeci na kojoj leži naša budućnost, da je moguće bez značajne financijske pomoći napraviti velike stvari. Godinama nismo nikoga molili za pomoć, nismo se nametali, nego smo strpljivo radili i gradili ovaj veliki turnir. Počeo je kao običan otvoreni kup prije 7 godina, sa 250 natjecatelja, a evo ove godine, 2 dana prije kraja prijava ima već 1.400 registriranih natjecatelja iz 27 država.... A tek slijede one masovne prijave... Sada kada imamo gotov karlovački proizvod, za koji svi znamo da vrijedi, sada bi bilo vrijeme da svi koji mogu pomognu svojim donacijama naš Europski kup kako bi postao još bolji, još veći, još kvalitetniji i poznatiji u svijetu. kako bi možda postao i Svjetski kup. Svi koji imate osjećaja za dobro, kvalitetno, zdravo i naše domaće ostvarenje, sada je trenutak da nam pomognete i pokažete da razumijete vrijednosti koje treba podržavati. Sada je vrijeme da i svojim mladima oko sebe pokažete da treba stvarati a ne čekati da netko drugi nešto napravi, te da se trud i rad u našem gradu ipak nagrađuju i prate. Molimo Vas i da se s proizvodima - suvenirima, domaćom hranom i medom, svim našim domaćim proizvodima, predstavite strancima kojih ove godine ima oko 1.000 iz 30-ak država s tri kontinenta.“

KARLOVAČKI HRVATI U SVJETSKOM SPORTU

U vjerojatno najspektakularnijem finalu NFL doigravanja u povijesti New England Patriotsi uspjeli su pobijediti Atlanta Falconse i tako osvojiti svoj peti naslov. Netko će reći što Super Bowl (NFL) ima s Hrvatskom, a ponajviše što ima s Karlovcem?! Ali, to nije baš tako jer se pobjeda Patriotsa slavila i u Hrvatskoj, pogotovo u Draganiću, iz kojeg korijene vuče trener Patriotsa Bill Belichick. Prezime Biličić amerikanizirao je u Belichick. Inače, Belichickovi djed i baka Ivan Biličić i Marija Barković emigrirali su u SAD davne 1897. godine.

Billov djed Ivan s bakom Marijom, koja je dolaskom u SAD dobila ime Mary, otišao je iz Draganića u Ameriku. Doselili su se u Monsessen, mjesto pokraj Pittsburgha. Djed koji nikad nije završio školu, ali govorio je šest jezika, bio je vrtlar i mesar te je tako prehranjivao Billova oca, još tri sina i jednu kćer. Uvijek je govorio o Hrvatskoj i sve do smrti bio je vezan za zajednicu Hrvata u Pennsylvaniji, a njegova je sestrična nekoliko puta posjetila sela iz kojih su Biličići podrijetlom. Kad se ženio Billovom majkom u imigrantskom centru predložili su mu da prezime promijeni u Belichick pa je to i učinio - prenosi Večernji list.

– Jako sam ponosan na povijest koju moj otac vuče iz Hrvatske. Imao sam priliku posjetiti tu prekrasnu zemlju i ponosan sam na svoje podrijetlo – izjavio je trener Patriotsa Bill Belichick.

Belichicku je ovo peti osvojeni Super Bowl, po čemu je najuspješniji trener američkog nogometa u povijesti. Stručnjak hrvatskih korijena već je sada najuspješniji trener u povijesti NFL-a jer je postigao 26 pobjeda u doigravanju. Čak je tri puta proglašen trenerom godine (2003., 2007. i 2010.) ovo mu je bio rekordni sedmi put da vodi momčad u finalu, a sada je i rekorder s pet naslova.

Još jedan naš Karlovčanin mogao bi, ili to već jeste, u Americi napraviti sjajnu karijeru, nakon što je to već učinio u Hrvatskoj i Europi. Radi se o Krunoslavu Karinu koji je, vjerojatno, Karlovčanin s najviše pozicioniranom međunarodnom funkcijom. Nedavno je na godišnjem izbornom kongresu CEB-a ponovno izabran na dužnost generalnog tajnika Europske baseball federacije (CEB). Novi predsjednik je Francuz Didier Seminet, dok će dužnost dopredsjednika obnašati Čeh Petr Ditrich, Nijemac Jürgen Elsishans i Austrijanac Rainer Husty. Karin je izabran i u komisiju za razvoj baseballa Svjetske baseball i softball federacije (WBSC).

Hrvatska će i ove godine u Kupu CEB imati dva predstavnika. Završni turnir Kupa CEB igra se u Češkoj (Brnu i Pragu). Karlovačka Olimpija 83 u prvom krugu nalazi se u skupini A gdje su još francuski Templier des Senart, ukrajinska Biotechkomanda KNTU te praški Eaglesi. Splitska Nada je u skupini B uz češku momčad Draci Brno, švicarske Therwil Flyerse te bjeloruski BC Minsk.

Prije spomenutih funkcija Krunoslav Karin je obnašao dužnost povjerenika i osnivača Inter lige, od 1998. do 2016. godine, član komisije za razvoj Europske baseball federacije (CEB), od 2005. do 2009. godine, generalni tajnik CEB dva mandata, od 2013. do 2017. i sada novi mandat od 2017. do 2021. godine te je član komisije za razvoj Svjetske baseball Softball federacije od ove godine 2017. do 2021.

Hvala Bogu ima nas po svuda, mali jesmo al' smo vrijedni i sposobni!

Izdvojeno


Reci što misliš!