KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Svi mogući kandidati za laureate karlovačkog sporta u 2016. godini

7 DANA NA 4 RIJEKE: Svi mogući kandidati za laureate karlovačkog
sporta u 2016. godini

Karlovačke sportašice i sportaši postigli su niz hvale vrijednih uspjeha tijekom 2016. godine na različitim natjecanjima. Karlovac nažalost i u ovoj olimpijskoj godini, od 2000. kad je na Olimpijskim igrama u Sydneyju nastupio veslač Korane Tihomir Jarnjević, nije imao svog predstavnika na Olimpijskim igrama. No, to nikako ne umanjuje uspjehe koje su karlovački sportaši postigli tijekom 2016. na međunarodnoj i domaćoj sportskoj sceni predvođeni vjerojatno najuspješnijim KA-sportašem u godini, veslačem Korane Dominikom Šutalo, članom Hrvatske seniorske reprezentacije. Štoviše, karlovačkom se sportu nameće da za četiri godine u Tokyju (2020) ponovo imaju predstavnika na Olimpijskim igrama. Opet veslača!

Ovdje prema vlastitom izboru izdvajamo najznačajnije. Ovo je, dakle, subjektivan pregled vašeg novinara o uspjesima KA-sporta u 2016. godini koji nikoga ne obvezuje. Ako će se poklonici sporta prisjetiti još nekih imena koja su na bilo koji način obilježili sport grada na četiri rijeke u prošloj godini a nismo ih zabilježiti u ovom tekstu, neka se logiraju i slobodno predlože svog kandidata. Karlovačka športska zajednica (KŠZ) trebala bi u narednih nekoliko dana objaviti službene nominacije s obrazloženjima za laureate karlovačkog sporta u 2016. godini pa bi ovaj osvrt svim glasačima, među kojima će glasovati i od KŠZ izabrani sportski novinari, mogao pomoći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KAŠ i KAportal će i ove će godine pružit prigodu svim čitateljima da u našoj anketi izaberu omiljene gradske sportaše i sportašice. Dok se očekuju rezultati izbora Karlovačke sportske zajednice (20. siječnja), u kojem će struka, odnosno sportski djelatnici i novinari odabrati najbolje sportaše. Prije službenog odabira mi ćemo i ove godine ispitati puls građana.

SPORTAŠI

Dominik Šutalo (VK Korana), član Hrvatske veslačke reprezentacije, kao član sveučilišnog četverca osvojio je 1. mjesto na Europskim sveučilišnim igrama i srebrno odličje na istim igrama u disciplini skif za lake seniore. Viceprvak je Hrvatske u skifu za lake seniore i prvi na vrlo jakoj međunarodnoj Jumbo regati u Zagrebu. Istoj Jumbo regati osvojio je i zlatno odličje u dvojcu na pariće s Lukom Pap s kojim je u Rotterdamu na Svjetskom prvenstvu (U-23) u istoj disciplini osvojio 12. mjesto. U dvojcu na pariće sa Jurajom Rudarom osvojio je naslov prvaka Hrvatske u kategoriji lakih seniora. Iza sebe ima još nekoliko prvih, drugih i trećih mjesta na međunarodnim regatama u zemlji i inozemstvu.

Vlado Cindrić (SK Policajac) prekaljeni je iskusan strijelac – senior, višestruko izabrani najbolji sportaš grada i županije. Ove godine je potvrdio naslov pojedinačnog prvaka Hrvatske u disciplini MK pištolj serijski Drulov, te naslov ekipnog prvaka Hrvatske zaq SK Policajac u istoj disciplini. Bio je drugoplasiran na PH u disciplini MK pištolj slobodnog izbora.

Ivan Katić (AK Karlovac) prvak je Hrvatske mlađe seniore i pobjednik Kupa Hrvatske za seniore u disciplini 3.000 m zapreke. U kategoriji juniora pobjednik je u desetoboju. Druga mjesta osvojio je u prvenstvu i kupu u juniorskoj konkurenciji, u svojoj disciplini 3.000 m sa zaprekama.

Dino Povrženić (KK Karlovac 1969) državni je seniorski prvak (-67 kg). Kao član reprezentacije sveučilišta na Europskim sveučilišnim igrama osvojio je ekipno 1. mjesto naše karate selekcije. Na Svjetskom kupu za mlađe seniore osvaja 5. mjesto te pojedinačno 2. mjesto i ekipno 3. mjesto za Hrvatsku karate reprezentaciju na Balkanskom prvenstvu u svojoj disciplini (-67 kg). Zapažen je bio i na međunarodnim prvenstvima na Cipru i u Francuskoj.

Lovro Čorak (GK Sokol Karlovac) osvojio je tri naslova juniorskog prvaka na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske (višeboj, ruče i preča). Drugoplasiran je bio u disciplini karike, a na međunarodnom memorijalu trećeplasirani u disciplini ruče.

Tomislav Špruk (HRK Karlovac) najperspektivniji je član seniorske rukometne ekipe HRK Karlovac, član Hrvatske kadetske reprezentacije s kojom je osvojio 2. mjesto na Europskom prvenstvu.

Kruno Gojković (BK Olimpija 83) najbolji je igrač Hrvatske bejzbol reprezentacije, a izabran je i među pet najboljih igrača na turniru prvenstva Hrvatske. Sa svojim klubom ima dva 2. mjesta (Kup CEB.a i Inter liga).

Dino Jakšić (OK Karlovac) najbolji je igrač i kapetan muške seniorske ekipe OK Karlovca koja je ove godine osvojila 2. mjesto i plasirala se u viši rang odbojkaškog natjecanja (1A Nacionalna odbojkaška liga – skupina 2).

Matko Živčić (KBK Tigar) uknjižio je u 2016. godini svoj najveći uspjeh na Svjetskom juniorskom prvenstvu gdje osvaja 1. mjesta u dvije discipline (+94 kg, light contact i kick light). Na Svjetskom kupu (Austrija) osvaja 1. mjesto u disciplini light contact i 3. mjesto na Svjetskom kupu (Mađarska). Juniorski je prvak Hrvatske, a kao senior osvaja 2. mjesto na PH.

SPORTAŠICE

Katarina Smiljanec (AK Karlovac) seniorska je prvakinja Hrvatske u disciplinama 800 i 1.500 metara.

Petra Furač (GK Sokol Karlovac) na pojedinačnom seniorskom prvenstvu Hrvatske osvojila je dva 2. mjesta (greda i preskok) i jedno 3. mjesto (višeboj). Uspješno je nastupila na više memorijalnih gimnastičkih akademija te Challange Cupu (Svjetski kup).

Matea Beršinić (TKD Karlovac) osvojila je zlatno odličje na Tehničkom prvenstvu Hrvatske i turniru Susedgrad pokla, te brončanu medalju na turniru Croatia Open poomse.

Mateja Kunović (TKD Banija Pandas) osvojila je 1. mjesto na mlađeseniorskom prvenstvu države i 1. mjesto na seniorskom PH. Te dva 2. i jedno 3. mjesto na međunarodnom G-1 turniru u taerkwondou.

Iva Požega (TKD Banija Pandas) Mlađeseniorska i juniorska je prvakinja Hrvatske. Nastupila je na Svjetskom juniorskom prvenstvu i niz međunarodnih G-1 turnira.

Lucija Cicvara (KBK Tigar) članica je seniorske reprezentacije Hrvatske u kickboxingu. Nastupila je na Europskom prvenstvu (5. mjesto), Svjetskom i Europskom kupu, Turkish Openu i Slovenija Open (sve 1. mjesta). Na prvenstvu Hrvatske osvojila je jedno 1. i 2. mjesto, naatupivši na svim natjecanjima u disciplini -50 kg, kick light.

Leona Joha (AK KA tim) ima 2. mjesto u štafeti 4x100 m na prvenstvu Balkana za mlađe juniore. Na prvenstvu HALS-a u svojoj vitrini ima više osvojenih prvih i drugih mjesta.

Adrijana Lekaj (TK Karlovac) je najuspješnija karlovačka tenisačica koja ima iskustvo natjecanja na niz međunarodnih i domaćih teniskih turnira, od Turske (2. mjesto) preko Grčke (2. mjesto) i Mađarske do Hrvatske (2. mjesto).

Ela Badanjak (OK Karlovac) nositeljica je i najbolja igračica svoje seniorske odbojkaške ekipe u 1B nacionalnoj odbojkaškoj ligi.

Lucija Stepić (ŽRK Karlovac Švarča) najbolja je igračica i strijelac (84 gola) svoje rukometne ekipe u natjecanju 3.- Hrvatske rukometne lige – Središte.

Petra Bačić (ŽRK Karlovac Švarča) treći je strijelac (60 golova) svoje ekipe koja je u jesenskom dijelu natjecanja 3. HRL Središte osvojila 3. mjesto.

Anamarija Banjac (MK Karlovac) je jedna od najperspektivnijih karlovačkih i hrvatskih mačevalki. Sa pojedinačnog prvenstva Hrvatske za kadetkinje i juniorke ima 1. 2. i 3. mjesto u floretu, a sa ekipnog PH dva 1. i jedno 2. mjesto u floretu u istim disciplinama.

Jasmina Svilić (SK Karlovac) na seniorskom prvenstvu Hrvatske osvaja 2 . mjesto u disciplini MK puška serijska (3x20 hitaca triostav), a na ekipnom PH osvaja 1. mjesto u istoj disciplini te 2. mjesto u disciplini MK puška serijska (40 hitaca ležeći).

MOMČAD (muški)

Dominik Šutalo i Juraj Rudar (VK Korana) prvaci su Hrvatske za 2016. godinu u dvojcu na pariće za lake seniore te najozbiljniji kandidati za momčad godine grada Karlovca.

Atletski klub Karlovac (seniorska momčad) osvojila je 3. mjesto u prvenstvu HALS-u, takozvanom drugoligaškom atletskom natjecanju u kojem je nastupilo 11 klubova Sjeverozapadne Hrvatske.

Odbojkaški klub Karlovac (seniorska momčad) zauzela je 2. mjesto u skupini u 1A Nacionalnoj odbojkaškoj ligi – skupina 2., a nakon doigravanja osvajaju 2. mjesto u 1. skupini te plasman u 1A NOL – Superliga. Najmlađa su ekipa u ligi.

Streljački klub Policajac (seniorska momčad) prvaci su Hrvatske u disciplini MK pištolj Drulov, u konkurenciji 6 ekipa. U konkurenciji istog broja ekipa osvajaju 3. mjesto na PH u disciplini MK pištolj standard (25 m).

Hrvatski rukometni klub Karlovac (kadeti 2000 godište) za momčad godine kandidiraju osvajanjem 3. mjesta na završnici PH u 1. Hrvatskoj mlađekadetskoj rukometnoj ligi Zapad, u konkurenciji 16 momčadi.

EKIPA (žene)

Streljački klub Karlovac (seniorke) osvajaju ekipno 1. mjesto na PH u disciplini MK serijska puška (3x20 hitaca trostav) i ekipno 2. mjesto na PH na MK serijskoj puški (40 hitaca ležeći). Najuspješnije strelkinje ekipe je su Jasmina Svilić i Davorka Pernar Savić.

Gimnastički klub Sokol Karlovac (seniorke A program) ekipno 1. mjesto osvajaju na 25. Višebojskom prvenstvu Hrvatske, praktički bez konkurencije jer su bila jedina ekipa. Za plasman se računa zbroj tri najbolje ocjene na svakoj spravi, a budući da je ekipa imala tri članice (Lara i Korina Belokleić te Petra Furač) svaka je morala odraditi višeboj, odnosno vježbati na sve četiri sprave.

Kuglački klub Karlovac (seniorke) osvajaju 1. mjesto nakon prvog dijela kuglačke sezone 2016/2017. te 3. mjesto u natjecanju 2. HKL Centar na kraju natjecateljske sezone 2015/2016. Treće su u natjecanju za Kup Hrvatske.

Odbojkaški klub Karlovac (seniorke) u jakoj konkurenciji 1B NOL u sezoni 2015/2016. završavaju na 5. mjestu, dok su trenutno u istom rangu natjecanja vodeće.

Taekwondo klub Banija Pandas (mlađe seniorke) Na mlađeseniorskom prvenstvu Hrvatske ekipa trenera Nevena Trbojevića osvojila je 2. mjesto. Taj se rezultat ne bi mogao zbrajati kao ekipni uspjeh jer se radi o zbrajanju pojedinačnih rezultata, a to se ne priznaje.

OSOBE SA INVALIDITETOM

Mirsad Bečirović (Sportsko – rekreativni centar Labrador) sa državnog prvenstva u Parapoomsae ima osvojeno 1. mjesto (taekwondo tehničke forme), a sa G-1 turnira Austrija Parapoomse Open 1. mjesto u disciplini taekwondo međunarodni turnir. Prva mjesta osvojio je na još četiri Parapoomse turnira te još dva 2. mjesta u kategoriji MA1 (vidjevši tehničke forme)..

Juraj Škrtić (Atletski klub osoba sa invaliditetom) na prvenstvu Hrvatske zauzima 2. mjesto i osvaja srebrnu medalju u bacanju kugle.

TRENERI

Robertina Kučan, bivša gimnastičarka a danas uspješna trenerica Robertina Kućan, profesionalni trener u GK Sokol Karlovac koja radi sa danas uspješno vodi sve selekcije gimnastičarki mogla bi biti jedna od kandidatkinja za trenera godine. U ovoj godini su njene pulenke ostvarile odlične rezultate, osvojile su 8 odličja na državnim i 13 odličja na međunarodnim gimnastičkim natjecanjima. Ekipa seniorski je u vrhunskom A programu osvojila 1. mjesto, titulu ekipnih prvakinja Hrvatske.

Dario Keča, profesionalni trener u KK Karlovac 1969, trenira najuspješnijeg klupskog karataša Dina Povrženića te je izbornik juniorske karate reprezentacije i trener seniorske karate reprezentacije.

Zoran Cicvara, trener u KBK Tigar, godinama u svom klubu okuplja i trenira velik broj mladih sportaša. Dugogodišnji rad mu se isplatio jer zadnjih godina, a naročito u 2016. godini „tigrovi“ donose pregršt medalja s raznih kickboxing natjecanja u zemlji i inozemstvu. Osim što je otac, on je i trener Luciji Cicvara, najuspješnijoj karlovačkoj kickboxačici.

Zlatko Katušin, profesionalni trener VK Korana, više od dva desetljeća mlade uči veslanju i u tome ima izuzetan uspjeh. Najveći je svakako njegov učenik, olimpijac Tihomir Jarnjević, a ovogodišnji je Dominik Šutalo, potencijalni olimpijac. Od nedavno je i trener seniorske muške skul reprezentacije Hrvatske.

Dejan Gačić, profesionalni trener u TK Karlovac, trener je odlične tenisačice Adrijane Lekaj i prve momčadi Teniskog kluba Karlovac koja se ove godine u 1. Hrvatskoj teniskoj ligi plasirala na 3. mjesto.

Neven Trbojević, profesionalni trener TKD Banija Pandas, je sa svojim tekvondašicama ove godine osvojio sedam medalja na G-1 i G-2 turnirima, dok je njegova mlađeseniorska ekipa osvojila naslov hrvatskih viceprvakinja.

Tatjana Rašić, trenerica HRK Karlovac, jedini je ženski trener jedne muške prvoligaške momčadi u Premijer i 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi. Seniorsku momčad HRK Karlovac, najmlađi i najneiskusniju i ligi, prihvatila je trenirati kad je otišao Dinko Đanković i kad je nitko nije htio. Unatoč silnih problema s igračkim kadrom Tanjin „dječji vrtić“ uspješno se nosi s jačom konkurencijom.

Tomislav Vlainić, trener MK Karlovac, već pet godina radi kao volonter u Mačevalačkom klubu Karlovac gdje svoj predani rad i ljubav prema mačevanju prenosi na mlade te je s nekolicinom mladih mačevalki (Anamarija Banjac i Lara Fabac) i mačevaoca (Antonijo Gojak) dosad postigao lijep uspjeh.

VETERANI

Dario Smojver (TK Karlovac) uspješan je tenisač – veteran osvojivši 2. mjesto na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kategoriji tenisača +50 (najviši nacionalni rang). Uspješno je nastupio i na niz međunarodnih teniskih turnira u Budimpešti, Umagu i Dubrovniku. Član je karlovačke veteranske momčadi.

Zdravko Ferenčina (TKD Karlovac) se taekwondom bavi više desetljeća a zadnjih je godina jedan od najboljih veterana u državi, kategoriji gdje je manje-više jedini natjecatelj. Ove godine je osvojio čak sedam 1. mjesta na turnirima u tehničkim formama, od prvenstva Hrvatske do raznih međunarodnih open turnira u zemlji i inozemstvu.

Ivan Hrabac (SK Karlovac) dugogodišnji strijelac je danas uspješan streljački veteran. Dvostruki je prvak Hrvatske - u disciplini MK puška serijska (20 hitaca ležeći) i VK pištolj, revolver serijski 1+15 hitaca.

Vlado Starešinić (CEIK Braća Seljan) jedini je maratonac na duge staze svog kluba. Nakon što je trčao maraton na svim kontinentima te praktički optrčao Zemlju, ove godine je uspješan bio na Svjetskom veteranskom prvenstvu (24. mjesto) na 8.000 metara, održanom u Australiji.

Renata Novosel (AK Karlovac) prvakinja je Balkana n u skoku u dalj (W45), a u vlasništvu ima i medalje sa dvoranskog EP-a (bronca) i Novi Sad (dva srebra) gdje je istrčala novi hrvatski rekord 200 m 27,49 i 100 m 13,28 za veteranke (W45) 27,49.

SPORTSKE NADE

Prema postignutim rezultatima u ovoj godini u konkurenciji za sportske nade Karlovca mogli bi se naći: Patrik Rački i Lea Novković (AK Karlovac), Leon Pleša i Noa Majetić (AK Ka-tim), Ela Znaor i Josip Vuljanić (TKD Karlovac), Lucija Hrebac (TKD Banija Pandas, Patrik Vrabac, Mario Konjevoda i Mauro Bauer (VK Korana) Sven Anić (TKD Prana), Benjamin Paulić (BK Olimpija 83), Matija Tek i Klara Pintarić (GK Sokol Karlovac), Paola Bitunjac (KK Karlovac 1969), Paola Benić (Kugl. Klub Karlovac), Angela Čalić (ŽKK Karlovac) Petra Laslo (K0nj. klub 4 rijeke), Lucas Radović i Lara despot (KBK Tigar), Petra Biščan (TK Karlovac), Fran Bosiljevac (HRK Karlovac) te Lara Fabac i Luka Joha (MK Karlovac).

Kandidati za sportske djelatnike godine mogli bi biti: Tihomir Kasunić (HRK Karlovac), Vladimir Latković (SRK Pedala Laganini), Vinka Suhin (GK Sokol Karlovac) i Zoran Cicvara (KBK Tigar).

Za dugogodišnji rad u sportu (životno djelo) dodijeliti će se jedna nagrada a kandidirani su Miloš Đanković (RŠK Karlovac) i Damir Kuzmanić (AK Karlovac)..

Ženski košarkaški klub Karlovac (ŽKK Karlovac) ove godine obilježava 20 godina neprekidnog djelovanja, a Športsko društvo slijepih 4 rijeke (ŠDS 4 rijeke) 10 godina. KŠZ ih bude nagradio plaketom za okruglu godišnjicu djelovanja.

Svima želim sretnu i uspješnu 2016. godinu!

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!