KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Naša Monika ponovo kuha za vas, pratite njezine recepte u rubrici KAportala "Kuham slasno"! Evo jedne delikatese s "kraljicom mora"

Naša Monika ponovo kuha za vas, pratite njezine recepte u rubrici KAportala

Kako je vrlo pristupačna cijenom, često se nađe na našim stolovima, međutim primjena joj je velika i u restoranima, konobama i sličnim objektima.

U našoj rubrici "Kuham slasno" ponovo krećemo s objavom recepata jela koje priprema i koje je osmislila naša kuharica Monika Čulig. Bila je chefica kuhinja vjerojatno i ponajboljeg karlovačkog restorana Črni kos koji je nažalost morao zatvoriti svoja vrata, no kako doznajemo, Monikina fina jela uskoro ćemo moći ponovo probati, no o tome kad dođe vrijeme.

- Eto me opet, nakon dužeg vremena izbivanja, ali i dalje kuham. I to slasno!
I dalje volim to što radim, pisati recepte, istraživati nove, promatrati izraze lica zadovoljnih gostiju, kuhati za drage ljude, rekla je simpatična Monika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Veseli se nastavku suradnje s KAportalom kao i mi, te kaže da ju i to vraća pozitivno na polje gdje voli i želi biti.

- Svakako ću voditi računa i dalje, da recepti budu pristupačni, objašnjeni, popraćeni slikama, ali i učestaliji nego do sada. A ima i ideja za neke novitete! Na Vama je da izaberete što Vam se sviđa i upustite se zajedno sa mnom u avanturu zvanu kuhanje, rekla je Monika. 

Evo njezin recept iz prve ruke...

Jelo koje ću Vam predstaviti je sa jednom od meni najdražom ribom, kraljicom mora - srdelom.

Iako još traje lovostaj (negdje do sredine veljače), jedva čekam da se ova mala kraljica pojavi u ribarnicama. Neka Vam ovaj recept bude u pripremi kad srdele stignu.
Jednostavan, ekonomičan, brz i ukusan, što nam više treba!

Za srdelu mnogi kažu da je mala kraljica mora. U potpunosti se slažem! Koliko je je ta sitna ribica prehranila naroda, vojske, ljudi koji su teško radili i bili u neimaštini.

Povijest kaže da je jedan vojskovođa ponudio nagradu onome tko će smisliti način čuvanja namirnice, odnosno hrane, jer duge osvajačke ture, činile su mu vojnike slabima, gladnima. Jedan kuhar je osmislio i predložio soljenje srdele, kasnije i njeno konzerviranje, te ona u tom obliku potječe od davnih dana.

Srdela se smatra jednom od najzdravijih plavih riba. Bogata omega 3 i omega 6 aminokiselinama, ugljikohidratima i bjelančevinama, kao i vitaminima i mastima.
Lako je probavljiva, dobra za rad srca i mozga.

Srdela je jako zastupljena u Jadranskom moru, čini 60 posto od ukupnog izlova ribe u nas. Zbog očuvanja upravo jadranske srdele, u mjesecima kroz godinu (iz godine u godinu se to mijenja, te je potrebno isto provjeriti u pravilnicima za izlov sitne plave ribe), zabranjen je lov na nju te se tada nikako ne mogu kupiti u svježem obliku.

Kako je vrlo pristupačna cijenom, često se nađe na našim stolovima, međutim primjena joj je velika i u restoranima, konobama i sličnim objektima. Zaista je niz mogućnosti sa njom, od klasičnog prženja, do mariniranja, carpaccia, pečenja u pećnici, savura, čak i punjenja....

Nadam se da će Vam se recept svidjeti, isprobajte ga i uživajte u ovome slasnome jelu.

PRŽENE SRDELE S TOPLOM KRUMPIR SALATOM 

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE
1kg svježih jadranskih srdela
600 g kuhanog krumpira u kori
80 g rikole
1 glavica ljubičastog luka
100 ml jogurta
50 ml majoneze
100 ml kiselog vrhnja
maslinovo ulje
češnjak
sol i papar
limun
jabučni ocat ( po želji, ili samo začiniti salatu sa limunom)
kukuruzno brašno
ulje za prženje

PRIPREMA
Svježe srdele očistiti od glave i ljuski, pa po trbuhu razrezati i izvaditi utrobu. Dobro oprati u nekoliko voda. Ako su srdele manje, ljuske ispadnu i same od sebe kroz tuširanje. Dobro ih ocijediti u cjedilu.

Srdelu sada blago rastvoriti po rezu, te od glave prema repu pažljivo i nježno povući kralježnicu. Obično se poslužim manjim nožićem jer ide lakše. Za ovaj dio je potrebno malo truda i vremena, ali isplati se.

Kuhani krumpir oguliti od kore, narezati na ploške. U zdjelici izmiješati majonezu, jogurt i kiselo vrhnje, začine, dodati maslinovo ulje, nekoliko kapi limuna, i po želji jabučnog octa. Sve preliti preko krumpira i lagano izmiješati. Paziti sa omjerima octa i limunovog soka, do osobnog ukusa je.

Ljubičasti luk izrezati na kolutove. Pripremiti dublju tavu sa uljem za prženje te kad postigne potrebnu temperaturu u njoj pržiti srdele koje su samo uvaljane u kukuruzno brašno. Pržiti do zlatne boje, kratko. Vaditi ih na ubruse da se ocijedi suvišna masnoća.

Na tanjur složiti krumpir salatu, preko toga staviti nekoliko listova rikole, kolutove ljubičastog luka te na vrh pržene srdele. Poslužiti limun.

Ne zaboravite na omiljenu čašu vina! I ne zaboravite, za sve je potrebna ljubav, pa tako i za kuhanje.... 

Dodajte #izrnoljubavi za potpuni doživljaj.

Dobar tek! Monika Čulig.

Izdvojeno


Reci što misliš!