KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno! Sezona je šparoga, evo prijedloga za fini ručak: Tjestenina s kremom od šparoga i pistacijama

Kuham slasno! Sezona je šparoga, evo prijedloga za fini ručak: Tjestenina s kremom od šparoga i pistacijama

I ja sam ovaj put posegnula za uzgojenim šparogama, ima ih zaista u svim supermarketima. Cijena im je prihvatljiva.

Svako godišnje doba ima nekoliko vjesnika koji ga obilježavaju. Kako ljeti uživamo u sočnim rajčicama, paprikama, voću, jeseni se veselimo zbog jabuka, grožđa, kestena, gljiva, dok nam zimi kuća miriši na cimet, medenjake, kompot...

Tako i proljeće ima svoje plodove kojima se osobito veselimo: rotkvice, mladi luk, medvjeđi luk, grašak, koprive, šparoge.Danas jedan recept baš sa sa tim, kako ih  još vole nazvati, carskim povrćem. Pogađate, šparoge!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poznate kao izvor folne kiseline, vitamina A i B, željeza, kalija, magnezija te kalcija.
Sadrže vrlo malo kalorija, snažan su antioksidans te pozitivno utječu na zdravlje.
*Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava
*Poboljšavaju rad srca
*Prirodna diuretička svojstva
*Utječu na stvaranje energije
* Poboljšavaju zdravlje kostiju

Šparoga je višegodišnje povrće iz porodice ljiljana, izdanci se formiraju iz zemlje, potrebno je do tri godine kako bi se proizvelo jestivih izdanaka, no nakon toga proizvodi se preko 20-ak  godina. Postoji preko 300 vrsta ali samo ih je oko dvadesetak jestivih. Divlje šparoge rastu u Istri, Dalmaciji, priobalju uz rubove šuma, polja i krša. Iako su kao samonikle daleko kvalitetnije, cjenjenije, ukusnije, cijena im je ove godine gotovo besramna. Uvijek su imale visoku cijenu, ali sada...

Uzgojene šparoge pak dijelimo na tri vrste:

Zelene: rastu u proljeće, oko 20-ak cm visine, blagog okusa, široke primjene u kulinarstvu. Bijele: puno su skuplje od zelenih jer za njihovu proizvodnju trebaju nešto posebniji uvjeti rada. Dok rastu, izdanci moraju biti pokriveni i što dalje od sunca kako nebi dobile klorofil koji zelenim šparogama daje boju.
Ljubičaste: visine od 3-8 cm, bez vlakana, zbog boje se ne smiju dugo termički obrađivati. Najbolja je svježa u salatama. 

Općenito, šparoge ne podnose dugu termičku obradu. Jestivi dio je samo onaj savitljivi, do drvenastog dijela, odnosno na pregibu mora "puknuti", dok donji dio nije za uporabu. Kod kupnje šparoga treba obratiti pozornost na nekoliko stvari: izdanci moraju biti meki i savitljivi, zatvoreni. Izbjegavati žućkaste rubove, suhe ili ako izgledaju kao da su prazni. Šparoge se mogu čuvati do tjedan dana u hladnjaku, poželjno je da donji dio bude umotan u papir. Nikako ih ne prati do samog korištenja, jer tako potičemo brže kvarenje.

I ja sam ovaj put posegnula za uzgojenim šparogama, ima ih zaista u svim supermarketima. Cijena im je prihvatljiva. U one "divlje", kako to kažemo, upustiti ću se eventualno sama ako ću uskoro prema Istri. Za jednu fritaju će valjda biti! Dakle, eto jedan vrlo jednostavan recept, a toliko ukusan, poseban da ćete ga poželjeti opet.

TJESTENINA S KREMOM OD ŠPAROGA I PISTACIJAMA

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:

500 g tjestenine (ja sam koristila špagete, i preporučam neku vrstu dugačke tjestenine, ovisi koju najviše volite)
500 g zelenih šparoga
150 g tvrdog sira (koristila sam Cheddar)
60 g pistacija
3 češnja češnjaka
0,05 l maslinovog ulja
sol, papar, sok jednog limuna
ribana limunova korica

POSTUPAK:

Šparogama ukloniti drvenasti, vlaknasti dio.  ( Potrebno ih je savijati te će one same "pucati", odnosno odvojiti se). Jestivi dio ubaciti u ključalu posoljenu vodu te kratko blanširati ( oko 1,5- 2 min). Kao takve, odmah ih izvaditi šupljikavom lopaticom u hladnu vodu u kojoj bi dobro došlo i nekoliko kocki leda. Nakon hlađenja ocijediti.

Postaviti lonac sa vodom za kuhanje tjestenine. Za to vrijeme izribati sir na najsitniju stranu ribeža. Šparoge ubaciti u blender (ostaviti nekoliko vrhova za samo serviranje jela), dodati papar i sol, češnjak, maslinovo ulje te limunov sok pa od toga napraviti kremu. Špagete kuhati u slanoj vodi, osobno volim al dente. U dublju tavu prebaciti kremu od šparoga, dodati sir, izmiješati, po potrebi dodati malo vode od kuhanja šparoga te umiješati špagete. Tjesteninu nikada ne cijedim ili ispirem....dodajem direktno u umak. Voda od kuhanja tjestenine odlična je za dodavanje u umake i prigotavljanje jela. Kratko izmiješati špagete i kremu, da se sastojci povežu te servirati.
Po tjestenini posuti usitnjene pistacije, dodati šparoge koje smo sačuvali te na sam vrh naribati limunovu koricu.

Preporučam čašu ili dvije bijelog vina. (Sivi pinot, sauvignon).

SAVJET VIŠE:

Šparoge nije dobro pripremati u željeznim posudama jer tanini iz šparoga reagiraju sa željezom te one kao takve gube boju.

Uživajte u ovom pravom proljetnom, laganom tanjuru. Ja jesam. I dalje nastavljamo sezonski, do tada puno Vas pozdravljam.

Monika Čulig

#ukuhinjikaonapozornici #kuhanjekaostrast #hranailjubav #hranaivino #finoivino #sparoge #tjestenina #pistacije #proljece #kuhamipisem #goodfood #foodphoto #foodie #blog #ljubavidekrozzeludac #volimipostojim #izrnoljubavi 

Izdvojeno


Reci što misliš!