Nekategorizirano

Türk, karlovačka obitelj koja je bogatstvo i moć koristila da pomogne drugima, dobila spomen ploču u Preradovićevoj

Türk, karlovačka obitelj koja je bogatstvo i moć koristila da
pomogne drugima, dobila spomen ploču u Preradovićevoj

Kada budu prolazili Preradovićevom ulicom, Karlovčani i svi ostali ubuduće će, zahvaljujući danas otkrivenoj spomen ploči, znati da je upravo u toj ulici, u kući na broju 12, živjela poznata karlovačka obitelj Türk.

"U ovoj kući živjeli su Franjo pl. Türk (St. Gotthard 1800. - Karlovac 1889.), karlovački gradski zastupnik i počasni građanin Karlovca i njegovi potomci. Ploču podižu Grad Karlovac i Teodoro Darko Mažuranić, potomak obitelji Franje pl. Türka i Ivana Mažuranića, bana pučanina. Na Dan Grada Karlovca, 13.7.2014.", piše na spomen ploči, postavljenoj na pročelje kuće u kojoj je živjela jedna od najuglednijih i najbogatijih karlovačkih obitelji u 19 stoljeću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njeni su članovi bili nadaleko poznati po dobrotvorstvu - od financiranja školovanja studentima slabijeg imovinskog stanja, do tiskanja knjiga.

- Svoju ekonomsku moć, znanje i bogatstvo iskoristili su za dobrobit građana Karlovca, kazala je dogradonačelnica Marina Kolaković, otkrivši ploču s Teodorom Darkom Mažuranićem, šukununukom bana pučanina Ivana Mažuranića.

Dvije znamenite hrvatske obitelji, pojasnio je, povezale su se vjenčanjem Božidara Mažuranića i Irene pl. Türk od Karlovca grada 1914.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!