SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

Đurin gin

Američka priča skromnog mladića iz Vojnića: "Stari ambar sam preuredio u destileriju - tu je nastao najbolji hrvatski gin koji razvozim u 23 godine starom Cliu"

Američka priča skromnog mladića iz Vojnića:

S tri renomirana natjecanja stigla su tri zlata - s Balkan Spirits Competitiona u Tuzli, festivala GinIstra te posljednja i Đuri najdraža i najznačajnija nagrada, s petog Crospirita

Na putu do Utinja Vrela preko Vojnića nismo se mimoišli ni s jednim vozilom, niti smo sreli jednog čovjeka, a isto je bilo kada smo se vraćali preko Popović Brda. Baš tužan kraj, pomislio bi putnik, gledajući zarasla polja i od rata nikad obnovljene kuće u ovom zapadnom dijelu općine Vojnić, kojih još uvijek ima kao rijetko gdje. Bježali su ljudi trbuhom za kruhom i iz puno boljega svijeta. Ima, međutim jedan koji je iz bijeloga svijeta pobjegao upravo tamo, bolje rečeno vratio se. Nakon života u Zagrebu i Dubrovniku Đuro Krivokuća (37) u svojoj Utinji Vrelu odlučio je ostvariti svoj san - proizvesti najbolji gin koji je ikada probao.

Auto vrijedan 10 boca gina

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krenuo je u tu pustolovinu prije neke četiri godine s prvim pripremama, a ova mu je prva kako je svoj "K London Dry Gin" plasirao na tržište. Reakcije su bile sjajne, a uslijedile su i prestižne nagrade, s tri renomirana natjecanja stigla su tri zlata - s Balkan Spirits Competitiona u Tuzli, festivala GinIstra te posljednja i Đuri najdraža i najznačajnija nagrada, s petog Crospirita – međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu. U tim je njegovim medaljama, međutim, muke utkano jako puno, jer Đuro je u svoju pustolovinu krenuo, ne od nule, već još nekoliko stepenica ispod.

Fensi i fantastično piće nastaje u njegovoj staroj ljetnoj kuhinji, ambaru koji je Đuro u destileriju pretvorio vlastitim rukama. Iako nikada nije lijepio pločice, sada ih je sve postavio sam, kao što je, između ostalog, sve ostalo uradio sam i kao što i danas radi sam - od proizvodnje, flaširanja, administracije, distribucije.


Znate li da Đurino dostavno vozilo vrijedi kao 10 boca njegova pića? Nije piće preskupo, već je Renault Clio star 23 godine i s 270.000 prijeđenih kilometara, ali sve dok ide po sajmovima, neće ga se skromni Đuro riješiti.

Metoda pokušaja i pogrešaka

Nije to uvijek tako, da iz ničega stvoriš nešto vrlo vrijedno, ali kada se dogodi, onda ta životna priča izgleda ovako.

- Završio sam srednju Trgovačku školu, nešto malo sam radio u Zagrebu, a onda sam 2009. godine otišao u Dubrovnik i tamo se zaposlio u ugostiteljstvu. Prošao sam sve faze, od pomoćnog konobara do šefa restorana u hotelu. Vratio sam se 2019. godine ovdje, iako sam ideju o destileriji imao duže, međutim, nekoliko godina sam skupljao hrabrost - govori nam Đuro.

Nakon povratka u rodni kraj zasadio je voćnjak, četiri hektara jabuka, krušaka, šljiva, dunje, zaposlio se u Vojniću tvornici za proizvodnju plastične ambalaže, i tri godine intenzivno radio na recepturi najčešćom metodom - pokušaja i pogrešaka. Aplicirao je prošle godine na mjeri za samozapošljavanje, prošao je, osnovao poduzeće i sa 120.000 kuna krenuo u posao. U međuvremenu se, dakako educirao crpeći informacije s interneta, ali nije zapustio ni formalno obrazovanje - na Učilištu za obrazovanje odraslih Apis u Velikoj Gorici završio je program za proizvođače jakih alkoholnih pića.

- Kupio sam 80-litarski kotao kao najvažniju stvar, bačve, boce i ostali repromaterijal. Proizvođač kotla je DES Subotica, poznati su po tome da koriste najčišći bakar koji se može pronaći na tržištu. Ja sam se odlučio za složeni destilacijski sustav, jer je smanjena mogućenst pogreške, dobiva se čišći i aromatičniji destilat - objašnjava nam Đuro.

Tajna zapisana u omjerima

U čemu je tajna uspjeha? U trudu, silnoj ljubavi prema poslu, a ponešto ima i u domaćim namirnicama. Put do savršenog gina koštao ga je čak 15 serija kuhanja, svakoj je nedostajalo nešto.

- Glavna namirnica je borovica, ona raste u prirodi, ima je u našem kraju i u Lici, imam čovjeka koji mi je bere u okolici Slunja, ružmarin dolazi iz Opatije, korice limuna dolaze iz Metkovića, gorka naranča iz Dubrovnika. Kardamom, začin koji ne raste na našem području jedino dolazi "sa strane", sve ostalo je produkt sljubljivanja Mediterana i kontinenta na Kordunu - govori Đuro.

Valja reći da s Mediterana dolazi i bosiljak i menta koji daju svježinu, zatim sjemenke korijandera, korijen anđelike s kardamom izgrađuju karakter Đurina gina. Stavlja i žutu gorušicu, glavni sastojak senfa, kojemu je zadaća dati pomalo peckavi, nepcu ugodni aftertaste.

Stižu dva nova proizvoda

On se drži najdraže metode spravljanja - London Dry, koja je ujedno i najzahtjevnija. Svo začinsko bilje macerira u čistom alkoholu 48 sati. Nakon kuhanja u kotlu dobiveni gin odlazi u inox bačve na dvotjedno odležavanje, nakon čega slijedi filtriranje i punjenje u boce, koje stižu iz Italije i zajedno s etiketom dizajniranom u Sisku odaju dojam luksuza.

Sastojci svakoga gina su poznati, no tajna leži u omjerima, koje Đuro ne otkriva. Slična je stvar sa koktelom na bazi gina i tonika, s mandarinom (u sezoni to bude grožđe) i još nekoliko sastojaka. Mi ih znamo, ali iz poštovanje prema Đuri i njegovom trudu nećemo ih otkriti. Ono što možemo potvrditi je da mu je piće, čisto ili u kombinaciji s tonikom, zaista odlično.

Osim sada već naširoko poznatog K London Dryja za tržište su spremna dva nova proizvoda - Purple Magic Gin s matičnim sokom od borovnice i Gold Magic s listićima jestivog zlata. U budućnosti planira proizvodnju šljivovice, a velika mu je želja proizvoditi cider, voćna vina. Nada se uređenju kušaonice, većeg kotla...

Sada će ići puno lakše, nego kada je počinjao, na tržište se probijao, kaže nam, oglasima na društvenim mrežama.

Onda se ljudima počeo sviđati okus njegova gina, počeli su mu se javljati kafići, restorani i hoteli kojih sada opskrbljuje više od 70, a na svoje police ga je uvrstio trgovački lanac za premium proizvode Fisherija. Može se gin kupiti na kućnom pragu, može vam doći dostavom, a uskoro Đuro otvara i online shop. Cijena je 30,60 eura. U trgovini je koji euro skuplje.

Zahvalan Carini

Uskoro će Đuro dobiti partnera u svojem poduzeću, čovjeka koji je prepoznao kvalitetu u njegovoj priči i želi mu se pridružiti, što  će mu svakako olakšati posao. Đuro otkriva da je iz Draganića. Na jedan dana kuhanja gina, odu mu četiri sljedeća na papirologiju. Sve je pohvatao sam, uz veliku pomoć, kaže, službenika Carine u Karlovcu.

- Sjajni ljudi, strpljivi i na rapolaganju kad god mi zatreba, neizmjerno sam im zahvalan - kaže nam Đuro.

Priča o Đuri i njegovom ginu tek je, dakle, krenula, a sigurni smo da će se fino dalje razvijati. No, nema potrebe da čekate njegovo širenje, jer su mu police pune zlatom nagrađenog K London Drya - adresa je Utinja Vrelo 1, telefon 099/215-7246, a svakako ga zapratite na Facebooku.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!