VIJESTI.hr

Praktični savjeti psihoterapeuta: Što učiniti kada posumnjate ili saznate da vas partner vara?

Praktični savjeti psihoterapeuta: Što učiniti kada posumnjate ili
saznate da vas partner vara?
foto ilustracija - Pixabay.com

Što učiniti kada u njegovom mobitelu otkrijete sumnjve poruke? Razbiti mobitel, a njega izbaciti iz stana ili ipak stati na loptu i ponašati se kako dolikuje zreloj osobi

Psihoterapeut i stručnjak za veze Alex Carling kaže -  ovo drugo. I naravno, lakše je reći, nego učiniti.  Nakon što ste posumnjali da vas partner vara duboko udahnite i smirite se pa se prisjetite ovih nekoliko savjeta Alexa Carlinga i postupite najrazumnije moguće.

1. Napravite listu "za" i "protiv"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Možda vam se čini trivijalnim, no ovakva lista pomoći će vam da situaciju sagledate realno. Stavite na papir sve argumente za spašavanje veze i argumente protiv. Zapitajte se je li ta veza vrijedna truda, možete li prijeći preko prevare i ponovno vjerovati partneru? To su sve vrlo važne stvari s kojima se morate suočiti.

"Stvaranje liste pomoći će vam da 'izađete iz svoje glave', odnosno situaciju sagledate što je objektivnije moguće i potaknuti vas da donesete ispravnu odluku"; objašnjava Carling.

2. Analizirajte listu

Nakon što ste napisali sve "za" i "protiv" stavke, analizirajte ih. Razmislite što je bilo dobro u vezi, što nije. U čemu ste griješili i što biste u budućnosti napravili drugačije, a što ne.

Ponekad se dogodi da svoja prošla iskustva ili nesigurnosti projiciramo na novog partnera. Uzmite vremena, zapitajte se ponavljate li određene obrasce ponašanja i tek kada budete sa sobom na čisto krenite u nešto novo ili, ako ste tako odlučili, vratite se starom.

(FOTO: Pixabay)

3. Okružite se prijateljima kojima vjerujete

Velika je vrijednost imati ljude kojima se možete povjeriti i na koje se možete osloniti. Ako sumnjate da vas partner vara ili ako ste sigurni u to, povjerite se prijatelju. Ponekad je potrebno to što nosimo u sebi izgovoriti na glas kako bismo znali kako dalje.

"Izgovorena riječ jača je od misli", kaže Carling. Ako nakon razgovora s prijateljem odlučite svog partnera suočiti s time da znate za njegovu nevjeru i ako stvari krenu u teškom smjeru, imat ćete rame za plakanje, nekoga tko već zna cijelu situaciju. To će spriječiti da se zatvorite u sebe", objašnjava Carling.

4. Papir trpi sve

Možda zvuči nepotrebno, ali zapisivati osjećaje djeluje vrlo terapeutski i pomaže nam da sami sebe bolje razumijemo. To nije jedina prednost pisanja.

Naime, kad smo u teškim životnim situacijama, naše tijelo "pali mehanizme za preživljavanje" i postajemo vrlo smeteni i dekoncenrtirani. U tom slulčaju pametno je zapisivati sve što mislimo da je važno.

5. Razgovarajte na neutralnom terenu

Suočiti partnera sa sumnjom da vas vara nije ni malo lagana stvar. Ne znate što vas čeka i što ćete čuti. Baš zato ovaj je razgovor nabolje obaviti na mjestu gdje vam je ugodno i gdje se osjećate sigurno.

"Razgovarajte tamo gdje se oboje osjećate dobro kako bi se vaše energije spojile, komunicirale i osjetiel", objašnjava Carling.

Životistil.rtl.hr


Reci što misliš!