VIJESTI.hr

VIDEO Kujundžić nije ispunio obećanje ni devet mjeseci nakon smrti malog Gabrijela: Otoci ostali zapostavljeni

VIDEO Kujundžić nije ispunio obećanje ni devet mjeseci nakon smrti
malog Gabrijela: Otoci ostali zapostavljeni

Točno devet mjeseci prošlo je otkad je u Metkoviću umro dječak Gabrijel kojeg su liječnici uporno slali kući premda mu se stanje pogoršavalo. Život mu je možda mogao spasiti analizator, uređaj koji bi mu u vrlo kratkom roku iz kapi krvi mogao dijagnosticirati sepsu.

Taj je slučaj skrenuo pozornost na sulude propise zbog kojih analizator u ordinacijama nije smio biti niti su se liječnici njime smjeli služiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon pritiska Direkta, ali i drugih medija pravilnik je promijenjen. Ipak, ministar zdravstva danas priznaje - nismo nabavili nijedan analizator.

Naime, analizator CRP-a je malen, ali brz pokazatelj upale. U ordinaciji zagrebačkog Doma zdravlja u Njegoševoj 10 postoji već četiri godine i najviše se koristi zbog malenih pacijenata.

"Prvenstvena zo dječicu. To je ono što je najbitnije, zato što oni vrlo brzo reagiraju. Oni vrlo brzo dehidriraju. Oni se vrlo brzo uruše. Djeca i stariji su one kategorije koje moramo paziti", rekla nam je dr. Tajana Lovnički-Kontent, liječnica obiteljske medicine.

Cijena mu je oko 12.000 kuna, a prednosti su brojne.

"Dovoljna je kapljica krvi isto kao što je to dovoljno za aparatić za šećer. Reagensi se stave na trakicu zajedno s tom trakicom i to je to", pojašnjava dr. Lovnički-Kontent.

O analizatoru CRP-a počelo se govoriti nakon smrti 10-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića. Da ga je Dom zdravlja u Metkoviću imao - možda bi mu spasio život. Analizator je bio ponuđen Dubrovniku i oni su ga htjeli, ali negdje je zapelo...

"Zapelo je jer je ili pravna služba ili su biokemičari rekli da se po zakonu liječnik tim ne smije koristiti", izjavio je 18. prosinca prošle godine Pavel Pisarović, direktor BTM Pharme.

Tada su se obećavale promjene Pravilnika za lakše korištenje, ali i kupnja. I to u RTL Direktu.

"Mi smo reagirali i u tom smislu jer smo u pilot-projektu gdje za otoke, na 12 lokacija, nabavljamo analizatore, ali ne samo za upale nego i za druge stvari", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić 19. prosinca 2018.

I doista, 12 analizatora trebalo je stići na otoke. Od Korčule, Lastova, Mljeta, Visa, Cresa, Malog Lošinja pa do Zavoda za Hitnu medicinu Zadarske županije i ispostave Preko. Gotovo milijun kuna za uređaje.

"Mi kao Ministarstvo iz EU fondova smo raspisali natječaje za analizatore po otocima, ali nažalost po Zakonu o javnoj nabavi koji štiti da ne bi bilo pogodovanja cijela procedura se otegnula", ističe Kujundžić.

Dakle, zbog javne nabave i žalbi otoci analizatore još nemaju. Jedno obećanje je ipak ispunjeno, pravilnik je promijenjen. Ministar poručuje: "Zbog promjena, analizatore sad mogu imati hitne i domovi zdravlja", no pitanje je otežava li se korištenje...

"Nikako ne otežava, on je samo regulirao sve što treba da pacijent bude siguran i da bude točan nalaz. Nažalost, mi ne volimo pravilnike pa se najradije ne bismo ni služili tim Pravilnicima", rekla je Ivana Delić iz Hrvatske komore medicinskih biokemičara.

Potpredsjednica Komore kaže da je Pravilnik predvidio šest mjeseci prilagodbe, ali ima ordinacija koje su počele raditi čim je donesen.

"Nije nužno da svako mjesto jer to jednostavno nije moguće da svako mjesto ima medicinsko-biokemijski laboratorij, ali je jako važno da svi uređaji budu verificirani po ovom pravilniku", napominje Delić.

Nijedan novi uređaj nije kupljen još od smrti dječakaGabrijela iz Metkovića. Ipak, veliki prosvjedi roditelja iz doline Neretve urodili su plodom.

"Mi analizator CRP-a imamo. On cijelo vrijeme već 4-5 mjeseci radi. Doktorica Ksenija s njim radi i već par puta je doktorica Ksenija uputila u bolnice i ta su djeca spašena", govori Ivana Bebić iz Metkovića, a nešto drugo govori ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću Mihovil Štimac:

"Ako se liječnici odluče koristiti njime, čak i da to bude kršenje zakonskih odredbi, iza čega kao ravnatelj ne mogu stati, ali mi smo tu da provodimo zdravstvenu zaštitu... Trebalo bi neke papire usuglašavati bolje. CRP analizatore imamo, ali imamo i laboratorij, to je sve što vam sad mogu reći. Ne mogu odgovoriti jesu li korišteni ili samo stoje."

Na otocima bi se možda koristili da su ih dobili, ali još od toga ništa.

RTL.hr


Reci što misliš!