ŽIVOT & STIL

NOS ZA BIZNIS

Izrađivao je kipove svetaca, a onda se bacio na unosniju umjetnost - ženska međunožja! 'Prva mi je narudžba bila portret ljubavnice'

Izrađivao je kipove svetaca, a onda se bacio na unosniju umjetnost - ženska međunožja! 'Prva mi je narudžba bila portret ljubavnice'
RTL

Osebujni koprivnički umjetnik Dragutinu Ciglaru Lau diskretan je pa je ljubavnici promijenio izgled lica, ali sve ostalo, kaže, pa i međunožje, uvjerljivo je

"Treba poznavati anatomiju. Svaka žena je drugačija. Dobro je to kad je poslikano dobro, ako ne onda moram uživo gledati. To je isto moj posao kak je i ovo vaš", govori nam umjetnik Dragutin Ciglar Lao.

Stručnjak za anatomiju, podravski Michelangelo, napravio je 64 sveta Florijana, a sada se bacio na međunožja i skulpture žena. Dragutina je proslavila ona - Munja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Munja je narudžba jednog našeg poduzetnika koji je naručio skulpturu gospođe. Htio je taj akt. Ja sam krenuo raditi po slici i poslije je gospođa došla kod mene uživo. Ona na međunožju ima tetoviranu munju", otkriva nam umjetnik.

Od vrata pa nadolje sve je autentično - promijenio je Munji lice da se damu ne prepozna.


"Ljudi su zadovoljni. Kad je gospođa došla, veli ona 'jao, kako je žaba malo prevelika'. A velim ja: 'tako, kako je akt, tak je napravljeno'", kaže Dragutin Ciglar Lao. 

Pitali smo naručuju li žene muške skulpture.

"Radio sam ja i te stvari sve po slikama, ali mogu vam reći da mi je ljepša Munja nego goli muškarac", priznaje iskreno. 

Pokazao nam je i damu koja nije još gotova, koja je tek u prvoj fazi. 

"Bit će u srebrnoj bronci, u glazuru ću stavit raku tehniku, to je moja najdraža. Ona je htjela da bude tirkizna", kaže. Tirkizna, srebrna, bakrena - kakve god želite. Posao sa svecima bio je dobar, ali tek sada je biznis procvjetao.

"Sljedeća je gospođa koja je izuzetno skladno građena, kako vidim po slici koju je suprug poslao. On želi da je naslonjena na štangu i da je guza u prvom planu, eto", otkriva i kakve su narudžbe.

Od 15 godine bavi se keramikom, kiparstvom i slikarstvom. Nije ni sanjao da će raditi ovakvu umjetnost.

"Umjetnost se promijenila? Ma sve se promijenilo, nema više onak strogo ovo-ono. Danas - čim veće bedastoće delam, vidim da je tako bolje", komentira situaciju naš sugovornik.

A on je najbolje kada svoje znanje dijeli. Djecu i odrasle uči osnovama kiparstva. Na Dravi je otvorio art centar i ugostio mnoge poznate ličnosti.

"Pa, evo, Zoran Milanović, to sad nemam u ovoj knjizi, ali i prije nego je išao na suđenje, a sada je oslobođen - Polančec. A ovo mi je najdraže. Maestro Ivan Kožarić i ja u mojoj kuhinji na Ješkovu. I on je napisao ovako: nešto ovako lijepo i veličanstveno u svojoj 82. godini nisam doživio", pokazuje nam knjigu uspomena.

Doživio je puno toga. Sada uživa i u ovim skulpturama jer to je umjetnost. Njegova inspiracija za sve je priroda i... "Bijela pastirica. On njoj sam sve proučio. Ona je razlog zašto sam danas sretan i ispunjen", kaže nam Dragutin Ciglar Lao. 

Izdvojeno


Reci što misliš!