ŽUPANIJA / DUGA RESA

SREDSTVA EUROPSKE UNIJE

Tri dugoreška naselja konačno dobivaju sustav odvodnje! Ovaj dio "ispao" iz Aglomeracije, no sredstva ipak osigurana, Boljar: Radimo ono što smo obećali

Tri dugoreška naselja konačno dobivaju sustav odvodnje! Ovaj dio

Ovdje uopće nije bilo sustava odvodnje, a iako nije ušao u projekt Aglomeracije, uspjelo se riješiti i projekt se nastavlja preko brda do Mjesnog odbora Trešnjevka.

Dugoreška naselja Sv. Petar, Gorica i Šeketino Brdo dobit će novu javnu odvodnju, što znači puno bolju komunalnu infrastrukturu za oko 140 domaćinstava ovih naselja, neposredno uz uži gradski prsten.

Kako je danas na tiskovnoj konferenciji na Šeketinom Brdu pojasnio gradonačelnik Tomislav Boljar, ova izdvojena naselja su prvotno bila prijavljena na veliki projekt Aglomeracije no na kraju nisu upala u ovu megainvesticiju, pa je Grad Duga Resa projekt kandidirao za Nacionalni plan za oporavak i otpornost 2021 - 2026. i za njega dobio čak 80 posto od ukupne vrijednosti od 967 tisuća eura. Ostatak su osigurale Hrvatske vode i Grad sa po 10 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Radimo ono što smo obećali prije, bez obzira na Aglomeraciju širimo odvodnju po svim onim mjestima i izdvojenim naseljima gdje možemo napraviti i to u suradnji s Hrvatskim vodama, rekao je Boljar. Sufinanciranja Grada je, dodaje, pao na samo 10 posto, dok je u tijeku i izrada Studije odabira najbolje tehnologije za naselja Osor i Lišnicu.

- Tu imamo odabir najbolje tehnologije za sakupljenje otpadnih voda, u Osoru za sada ostaje na septičkim jamama dok u Lišnici imamo jedan ovakav mini sustav, rekao je Boljar. 

Ovdje uopće nije bilo sustava odvodnje, a iako nije ušao u projekt Aglomeracije, uspjelo se riješiti i projekt se nastavlja preko brda do Mjesnog odbora Trešnjevka.

Direktor Komunalnog Duga Resa Željko Kučinić pojasnio je da je preostala dionica za izvođenje ukupne dužine 2.900 metara. Do sada je realizirano 1.400 metara sa 35 kućnih priključaka što predstavlja 44 posto od ukupnog projekta.

- Odvojak Gorica je u potpunosti dovršen, u dužini od 505 metara, ovdje smo završili dva odvojka na Šeketinom Brdu i ovo je zadnji. Onda se selimo u Sv. Petar i to će biti završetak ukupnog projekta, rekao je Kučinić.

Sljedeći projekt je odvodnja Varoš - Bosiljevac gdje su tijekom rujna započeti radovi odvojka sanitarne odvodnje dužne 528 metara i 25 kućnih priključaka.

- Izvođač je iskoristio sva raspoloživa sredstva u ovoj godini, pa ćemo kroz rebalans dobar dio radova završiti do konca godine. Dio stanovništva je nezadovoljan zbog toga, ali nije poruka da čekamo završetak izgradnje za predizborne aktivnosti, nego je to tako zbog problema s izvođačima ali ćemo sve napraviti kako je zamišljeno, rekao je direktor.

Treći projekt je opremanje bunara, vodocrpilišta i postrojenja za obradu 1 i 2 u Novigradu na Dobri koji će Dugoj Resi donijeti kvalitetniju vodu. Glavnim projektom predviđena je izgradnja cjevovoda koji će spojiti bunare te opremanje bunara pumpama i mjerom i upravljačkom opremom. Ukupna vrijednost ove investicije, rekao je Kučinić, 283.903 eura te očekuju da će do kraja godine biti dovršeni svi ugovorom predviđeni radovi.

Izdvojeno


Reci što misliš!