ŽUPANIJA / DUGA RESA

USUSRET BOŽIĆU

Izviđači donijeli betlehemsko svjetlo u šumariju Duga Resa: Ovo je lijepa potvrda uspjeha zajedničkih akcija sadnje i edukacije

Izviđači donijeli betlehemsko svjetlo u šumariju Duga Resa: Ovo je lijepa potvrda uspjeha zajedničkih akcija sadnje i edukacije
HR ŠUME

Šumari i izviđači su zajedno organizirali i održali brojne akcije pošumljavanja diljem Hrvatske kroz poznati projekt CO2MPENSATING BY PLANTING osmišljen za pošumljavanje kontinentalnih šuma stradalih zbog klimatskih promjena

Lijepom gestom za izvrsnu suradnju na projektu CO2MPENSATING BY PLANTING i edukativnom programu Šumoborci, predstavnici Saveza izviđača Hrvatske ugodno su iznenadili dugoreške šumare donijevši im Betlehemsko svjetlo mira. Pod geslom "Mirotvorstvo čini sretnim", izviđači su ga po 31. put donijeli u Hrvatsku, najprije u Zagrebačku katedralu, odakle se dalje prenosi diljem Hrvatske.

Šumari i izviđači su zajedno organizirali i održali brojne akcije pošumljavanja diljem Hrvatske kroz poznati projekt CO2MPENSATING BY PLANTING osmišljen za pošumljavanje kontinentalnih šuma stradalih zbog klimatskih promjena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Edukativni program nazvan Šumoborci namijenjen je učenicima koji na radionicama uče o klimatskim promjenama, važnosti šuma i zaštiti okoliša, a potom se uključuju u akcije pošumljavanja. Svi sudionici na terenu mogu vidjeti utjecaj klime na naše šume, ali imaju priliku i osobno pomoći u njihovoj obnovi.

Na području Uprave šuma podružnice Karlovac, šumarije Duga Resa i ove je godine uspjeh akcije u mjestu Perjasica nadmašio sva očekivanja. Radi o području koje je bilo zasađeno šumom pretežno alohtonih (stranih) vrsta četinjača, a sada se na njihovo mjesto sade domaće vrste poput hrasta lužnjaka.

- Intenzitet održavanja akcija je izrazito velik te se zbog relativno kratke sezone sadnje provode gotovo svaki dan bez obzira na vremenske prilike. Tako je u samo proteklih mjesec dana održano 19 akcija na kojima je 1450 volontera posadilo 24.000 sadnica.
Treba spomenuti i kako je šumarija Duga Resa ukupno ove jeseni posadila 200.000 sadnica na 30 hektara dok se na najvećem dijelu šumarije koja gospodari sa približno 8.600 hektara potpomaže prirodno pomlađivanje šumskih sastojina, pojašnjavaju iz HR šuma.

Osnovni cilj suradnje i sadnje s građanima je edukacija volontera, posebice učenika kojima omogućavaju da na terenu, u realnim uvjetima, vide i osjete jedan dio gospodarenja šumama.

- Sudionici akcija su uz šumare naučili kako su upravo mlade šume najveća vrijednost koju možemo ostaviti generacijama iza nas i dali svoj doprinos tome. Darovano Betlehemsko svjetlo mira lijepa je potvrda uspjeha zajedničkih akcija sadnje i edukacije, ali i znak da je ova suradnja utemeljila iskreno prijateljstvo šumara i izviđača, kažu još iz HR šuma. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!