ŽUPANIJA / DUGA RESA

OTKRIVAMO

Tko je "bacio oko" na "Marcelu"? Poznati investitor u nekretnine, kojemu su partneri bivši Vatreni već je kupio tri kuće u nizu u Jelačićevoj

Tko je

Podsjetimo, Grad Duga Resa prodaje tri parcele nasuprot OŠ I.G. Kovačić za 65.400 eura, na njima je dozvoljena gradnja stambenih i nestambenih zgrada

Tko je "bacio oko" na zemljište "Marcela" nasuprot OŠ Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi, koje trenutno služi kao parking, kao i na to zemljište naslonjenu parcelu uz željezničku prugu prema nadvožnjaku, za koje je Grad Duga Resa raspisao javni natječaj? Natječaj je, dakle, javan, može se na njega javiti bilo tko, a zemlju će kupiti onaj tko ponudi, pa uplati najveću svotu, no na temelju saznanja iz našeg kraćeg istraživanja možemo zaključiti tko bi mogao itekako biti zainteresiran. Radi se o poduzeću CapriCo Development sa sjedištem u Zagrebu, koje je prošle godine u rujnu osnovao Dario Bošnjak, poznati zagrebački investitor u nekretninski biznis.

Partneri mu bivši "Vatreni"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako to znamo? Tako što je isti investitor, odnosno isto poduzeće unatrag nekoliko mjeseci već kupilo sve tri kuće u nizu od različitih vlasnika koje su naslonjene na predmetne parcele koje se prodaju preko gradskog natječaja, radi se o nekretninama u neposrednom susjedstvu Ljekarne Derjanović. Ugovor za kupnju dvije nekretnine potpisan je istoga dana, 15. studenog, a za treću 29. prosinca prošle godine. Sasvim je izvjesno da je Bošnjak ovo poduzeće osnovao samo za "projekt Duga Resa", kao i da se u njega osim tri kupljene kuće itekako uklapaju i čestice za koje je Grad Duga Resa raspisao javni natječaj, koji je otvoren do srijede 21. veljače.

CapriCo Development je registriran za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, a prostorni plan Grada Duge Rese upravo to mu predviđa na placevima koje je kupio i koje možda namjerava kupiti. Tko je Dario Bošnjak? Povezuje se kao osnivač, direktor ili član društva s 44 poslovna subjekta koji manje više, svi imaju veze s nekretninskim biznisom. Prije nekoliko dana nacionalni mediji su objavili zanimljivu informaciju da je upravo Bošnjak okupio dobro poznata imena te s njima u više projekata ušao u posjede nekretnina u kojima se nalaze Super Konzumi.

- Nekadašnji hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić vlasnik je sedamdeset posto tvrtke koja posjeduje nekretninu u kojoj se nalazi Super Konzum na ulazu u Makarsku. Bivši nogometaš Šime Vrsaljko također je kupio sedamdeset posto nekretnine u kojoj se nalazi Super Konzum u Velikoj Gorici, a nogometaš Ante Budimir s bivšim kapetanom Dinama Domagojem Antolićem osnivač je u tvrtki koja, pak, posjeduje nekretninu u kojoj je Super Konzum u Ivanić Gradu. Dario Bošnjak se pojavljuje i u drugim kompanijama što također drže u svom vlasništvu nekretnine u kojima su se smjestile Konzumove trgovine - otkrio je 24sata, a u svojem članku potvrdio i Jutarnji list.

Brojna poznata imena

- Radi se o komercijalnim nekretninama različitih koncepata, ali mahom usmjerenih na zakupne odnose od strane različitih velikih trgovačkih maloprodajnih lanaca prisutnih na teritoriju Hrvatske. Poslovni partneri s kojima kroz navedena trgovačka društva surađujem su dokazani i uspješni pojedinci iz područja sporta i poduzetništva. Svi relevantni podaci su dostupni kroz javne registre, a ulagačka strategija se definira među poslovnim partnerima bez potrebe javnog informiranja. S obzirom na to da se radi o privatnim investicijama, a u skladu s prethodno navedenim, ističem kako ne vidim interes javnosti za ovom temom, kratko je komentirao Bošnjak za 24sata.

Radi se o tvrtki F&D RE Makarska d.o.o. koja je suvlasništvu Slavena Bilića i drži 70 posto kompanije, a Dobroslav Hrkać, Sanjin Ugarković i Dario Bošnjak drže po deset posto tvrtke. Nekretnina u Makarskoj, prema zemljišnim knjigama, do 2010. godine bila je u vlasništvu tvrtke Roto dinamic iz grupacije Fortenova, a potom Transeuropean Properties IV Supermarket 1 d.o.o. te ju je u siječnju 2022. godine preuzela tvrtka F&D RE Makarska d.o.o. sa sjedištem u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici. Tvrtka je 2022. prijavila ukupan prihod od 1,9 milijuna eura, a njezina osnovna djelatnost je upravljanje nekretninama uz naplatu ili na osnovi ugovora. Tvrtka je osnovana 2021. godine, nema zaposlenih, a njezini direktori su Ugarković i Bošnjak. Tvrtka ima u vlasništvu nekretninu u Makarskoj s poslovnom zgradom, dvorištem i skladištima te se prostire na više od 30 tisuća četvornih metara.

Potom je u tvrtki F&D RE Ivanić grad d.o.o. jedanaest suvlasnika, među kojima su napadač "vatrenih" Ante Budimir i bivši kapetan Dinama Domagoj Antolić, koji su kupili Super Konzum u Ivanić Gradu, te naravno Dario Bošnjak i Dobroslav Hrkać, koji su direktori. Tvrtka je osnovana 2021. godine, a nekretninu je, prema zemljišnim knjigama, kupila 2022. godine. Te godine tvrtka je prijavila prihod od milijun eura, a na nekretnini je upisan teret odnosno kredit od 4,6 milijuna eura. Ta nekretnina je nekad bila u vlasništvu Konzum dd, ali je prodana tvrtki Energo-tehna nekretnine d.o.o., potom Transeuropean Properties IV Supermarket 1 d.o.o., te ju u prosincu 2021. godine preuzima subjekt F&D RE Ivanić grad d.o.o., piše Jutarnji.hr.

Također trgovina Konzuma u Velikoj Gorici u vlasništvu je tvrtke 3D Real Estates No.1 d.o.o., u kojoj 70 posto posjeduje Brankica Vrsaljko povezana sa Šimom Vrsaljkom koji je nedavno okončao svoju nogometnu karijeru. Tvrtka je osnovana 2020. godine i u njoj je ranije kao suosnivač bio i Dario Šimić, ali on više nije jedan od osnivača, te su sada stvarni vlasnici Vrsaljko sa 70 posto i Dario Bošnjak koji drži 30 posto suvlasništva. Tvrtka je 2021. godine prijavila prihod od 714, 3 tisuće eura, a 2020. godine je na nekretnini upisana zabilježba o kreditu od 4,6 milijuna eura.

Dolazi li Konzum u Dugu Resu?

Hoće li, ako ga kupi tvrtka Daria Bošnjaka, na zemljištu u Dugoj Resi također niknuti Konzum teško je u ovom trenutku reći, no mnogo toga će biti jasnije nakon srijede, kada završava javni natječaj. Podsjetimo na gradski natječaj:

-  Nekretnina označena kao k.č.br. 2585 Bana J. Jelačića ukupne površine 1215 m2 i to dvorište površine 954 m2, nadstrešnica Bana J. Jelačića površine 11 m2, stambena zgrada Bana J. Jelačića kb 29 površine 250 m2, upisana u zk. uložak 3595 k.o. 338125 Duga Resa 2. Navedena nekretnina u naravi je građevinsko neizgrađeno zemljište koje u polovici predstavlja parking izveden podlogom od makadama, a u drugoj polovici zemljište je prekriveno niskim raslinjem, a na kojoj nekretnini se donedavno nalazio zakonit stambeni objekt koji je u potpunosti uklonjen. Prodaju se kao cjelina nekretnine označene kao k.č.br. 2587 Bana J. Jelačića, voćnjak površine 1937 m2 upisana u zk. uložak 2204 k.o. 338125 Duga Resa 2 te k.č.br. 2588 Bana J. Jelačića, pašnjak površine 357 m2, upisana u zk. uložak 3596 k.o. 338125 Duga Resa 2 - piše u natječaju.

Spomenimo da je parcela Marcele procijenjena na 29.000 eura, a ostalo zemljište na 36.400 eura, odnosno sveukupno se može kupiti za 65.400 eura.

U Gradu su nam rekli da "imaju više zainteresiranih investitora za kupnju zemljišta, a u sklopu ove investicije rješavat će se, navode, i parkirališna mjesta".

- Grad Duga Resa je posljednjih godina zaprimio iskaze interesa nekolicine investitora za otkupom čestica označenih kao kč.br. 2585, 2587 i 2588 sve u k.o. Duga Resa 2, a radi izgradnje poslovnih zgrada. S obzirom na to da do nedavno nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi sa suvlasnikom na k.č.br. 2585, Grad nije imao pravne osnove za raspolaganje cjelokupnom nekretninom kao ni pravnog interesa za raspolaganje s svojim suvlasničkim dijelom, kao niti interesa za raspolaganje s ostale dvije čestice odnosno 2587 i 2588 koje s navedenom 2585 čine prostornu cjelinu. S obzirom na to da su imovinsko-pravni odnosi za k.č.br. 2585 riješeni, a interes investitora je i dalje velik, raspisan je Natječaj za prodaju ovih nekretnina (objavljen na web stranicama Grada Duge Rese i u Večernjem listu) pod uvjetom da se u roku od 2 godine od zaključenja kupoprodajnih ugovora na istima izvrši ulaganje, odnosno sagrade poslovne građevine u sklopu kojih se eventualno mogu nalaziti i stambeni prostori. Ovakvo ulaganje sukladno je urbanističkom planu uređenja Grada Duge Rese (Službeni glasnik Grada Duge Rese br. 05/08, 9/12, 8/20, 01/21 i 9/23) prema kojemu se predmetne nekretnine nalaze u zoni mješovite, pretežito poslovne namjene (M2) te je u gospodarskom interesu Grada Duge Rese, kažu nam u Gradu.

U Gradu znaju da će se pojaviti nova parkirališna mjesta

U slučaju uspješne realizacije poslovnog plana pojavit će se i nova parkirališna mjesta. Također u sklopu projekta uređenja Parka dr. Franje Tuđmana uredit će se dodatna parkirališna mjesta za potrebe Doma zdravlja, škole i ostale potrebe. Nakon realizacije prometnog rotora zbog čega je uklonjeno nekoliko derutnih građevina sada postoji mogućnost stvaranja novog, urbanijeg izgleda ulaza u centar grada - smatraju u Gradu.

Izdvojeno


Reci što misliš!