ŽUPANIJA / DUGA RESA

POKRENI SRCE

U Dugoj Resi na dvije lokacije postavljeni AVD uređaji koji mogu spasiti život! Vrijedna donacija u sklopu Nacionalnog programa

U Dugoj Resi na dvije lokacije postavljeni AVD uređaji koji mogu spasiti život! Vrijedna donacija u sklopu Nacionalnog programa

AVD uređaji postavljeni na Trgu sv. Jurja 1 u centru grada, te u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Duga Resa na Jozefinskoj cesti 89

U okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“, u Dugoj Resi je gradonačelniku Tomislavu Boljaru uručena vrijedna donacija – dva automatska vanjska defibrilatora (AVD) s ormarićima.

Primopredaji je prisustvovala ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba-Bujević, koja je istaknula važnost širenja mreže osposobljenih pojedinaca za pružanje pomoći u kritičnim situacijama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupna vrijednost doniranih uređaja i opreme iznosi 7.060,52 eura, no njihova prava vrijednost ogleda se u potencijalno spašenim životima građana Duge Rese. Gradonačelnik Boljar zahvalio je na donaciji te naglasio značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu.

AVD uređaji postavljeni su na frekventnim lokacijama - na Trgu sv. Jurja 1 u centru grada, između ulaza u poslovnicu banke i Pučkog otvorenog učilišta, te u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Duga Resa na Jozefinskoj cesti 89. Ovi jednostavni i intuitivni uređaji, uz pravovremenu reakciju, mogu biti ključni za preživljavanje osoba koje dožive iznenadni srčani zastoj.

Paralelno s povećanjem dostupnosti AVD uređaja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu kontinuirano provodi edukacije građana o osnovnim mjerama održavanja života i korištenju defibrilatora. Tako su nacionalni instruktori Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije održali edukaciju za 24 polaznika iz Duge Rese i okolnih DVD-ova, gdje su polaznici uvježbali postupke oživljavanja i naučili kako pravilno upotrijebiti AVD uređaj u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

Današnjoj svečanoj primopredaji AVD uređaja prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Duge Rese i Odbora za zdravstvo Miroslav Furdek, dr. med., ravnateljica Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa Višnja Mihalić Mikuljan, dr. med., ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić, mag. med. techn. i zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Duge Rese Boris Škrtić.

Iznenadni srčani zastoj, koji može rezultirati tragičnim ishodom, zahtijeva brzu reakciju prisutnih, poznavanje tehnika oživljavanja i upotrebu AVD uređaja kako bi se povećale šanse za preživljavanje. Upravo je to glavni cilj Nacionalnog programa „Pokreni srce – spasi život“ koji Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi više od deset godina.

Grad Duga Resa ovom donacijom postaje dio rastućeg lanca solidarnosti i spremnosti građana da pruže pomoć u trenutku kada je to najpotrebnije. Nadamo se da će ovaj primjer potaknuti i druge sredine da se aktivno uključe u Nacionalni program te pridonesu sigurnosti svojih sugrađana.

Građani Duge Rese i svi zainteresirani mogu pronaći više informacija o lokacijama AVD uređaja diljem Hrvatske na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Dovoljno je u tražilicu upisati ključne riječi „AVD Hrvatska“ ili posjetiti izravno stranicu https://www.hzhm.hr/mreza-avd-uredjaja-u-rh kako bi saznali gdje se u njihovoj blizini nalaze ovi životno važni uređaji.

Izdvojeno


Reci što misliš!