DUGA RESA / DUGOREŠKI VREMEPLOV

Dugoreški vremeplov: Obilježavanje Dana oslobođenja Duge Rese kod spomenika u parku - pogledajte kako je bilo na otvorenju 1956. godine

Dugoreški vremeplov: Obilježavanje Dana oslobođenja Duge Rese kod
spomenika u parku - pogledajte kako je bilo na otvorenju 1956.
godine

U čast desetgodišnjice oslobođenja naše zemlje otkriven je u Dugoj Resi veličanstveni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terorizma. Spomenik je postavljen u neposrednoj blizini ulaza u tvornicu, na praznom prostoru na ulazu u park. Sastoji se od kombinacije visokih i niskih, vitkih i masivnih arhitektonskih tijela povezanih u jednu cjelinu pomoću malog trga, a vezanog pristupnim putevima i ukrasnim bazenom s okolinom. Osnovna je zamisao: visokim a vitkim elementom markirati spomenik za pogled iz veće daljine. (...)

Na objektu je montiran prozračni reljef od bronce s motivom iz Narodno oslobodilačke borbe. To je prvi reljef rađen tom tehnikom u našoj zemlji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postojeće stanje u starom parku koristi se djelomično kao kulisa spomeniku. Cvjetna ploha uz spomenik je kao sag niskog cvijeća intenzivne boje. Ono se može mijenjati po sezonama, ali mora biti uvijek u jednom tonu i iste visine. Za ovaj spomenik upotrijebljen je granitni kamen s mramornim bijelim pločama. Ovakvim arhitektonskim riješenjem ovaj spomenik impozantno djeluje u centru našeg mjesta.

Ovu veliku svečanost otvorio je predsjednik Saveza boraca u Dugoj Resi drug Jura Drvodelić. Pored velikog broja mještana ovom otkriću spomenika prisustvovali su predstavnici političkih, masovnih i društvenih organizacija Duge Rese i grada i kotara Karlovac, kao i rođaci poginulih boraca i žrtava fašizma.

Ovaj monumentalni spomenik otkrio je narodni poslanik  i predsjednik Saveza

boraca kotara Karlovac drug Stevica Lukačić i tom prilikom održao kraći govor u kojemu je pored ostalog iznio dragocjenu i veličanstvenu Narodno oslobodilačku borbu u kojoj su pali mnogi životi, a među njima i ovi drugovi iz Duge Rese, kojima danas otkrivamo spomenik. Prisustvovali su i vatrogasci, kao i njihova limna glazba, koja je odsvirala himnu i pjevački zbor RKUD "6.maj".

Pored podignute spomen ploče palim omladincima Duge Rese u NOB-u i kao žrtve fašističkog terora, spomenik palim borcima i selu Varoš i ovog spomenika u parku Duge Rese organizacija Saveza boraca veoma je aktivna organizacija u Dugoj Resi i kako ona radi može drugim organizacijama poslužiti za primjer.

KAportal/Kolektiv Duga Resa

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!