ŽUPANIJA / OPĆINE

DUGA TRADICIJA

Velika obljetnica u Tounju! U Područnoj školi Lucije Capan obilježeno 250 godina školstva, načelnik Sopek: "Danas je lijepo biti Tounjac"

Velika obljetnica u Tounju! U Područnoj školi Lucije Capan obilježeno 250 godina školstva, načelnik Sopek:
Karlovačka županija

Ravnateljica Osnovne škole "Josipdol", u sklopu koje djeluje PŠ Lucije Capan Anđelina Božičević je izrazila ponos zbog toliko godina neprekinutog školovanja djece

- Obljetnica škole velika je radost za svakoga, ali prije svega to je velika odgovornost, prvenstveno prema onima koji su radili u njoj prije nas, kao i prema onima koji će u njoj raditi nakon nas. Naša škola je kuća koju neprestano svi gradimo – učitelji i ostali djelatnici, učenici, roditelji, pa čak i gosti. Ova kuća je sazidana od našeg djela i od našeg truda – svatko daje svoj doprinos, a rezultati se vide, poručila je u petak u Tounju na obilježavanju 250 godina školstva u tom mjestu te na dan Područne škole Lucije Capan njezina voditeljica Ankica Cazin, a upravo je obilježavanjem ove velike obljetnice započela dvodnevna proslava Dana općine.

Ravnateljica Osnovne škole "Josipdol", u sklopu koje djeluje PŠ Lucije Capan Anđelina Božičević je izrazila ponos zbog toliko godina neprekinutog školovanja djece.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ta tradicija je ostavila iznimno duboke tragove u razvoju ovog kraja. Na toj bogatoj tradiciji nastojimo graditi modernu školu, pa smo se unazad nekoliko godina trudili ostvariti uvjete za primjeren odgojno-obrazovni proces. No, ne ulažemo samo u zidove, nego i u ljude. U svemu tome nas prati Županija karlovačka, naš osnivač, a poseban doprinos je svojim trudom dala naša dožupanica i već domaća naša gošća Vesna Hajsan-Dolinar, poručila je A. Božičević.

Nastavila je da su svoj doprinos razvoju školstva "na ovim prostorima" dali i daju učitelji i učiteljice.

- Na njima je velika odgovornost da učenicima prenesu znanja i iskustva te vještine. Naš posao nije samo to, nego poziv koji traži neizmjerno strpljenje i ljubav. Bez toga ne bismo mogli ostvariti naše zajedničke ciljeve, a to su sretno djetinjstvo, kvalitetno školovanje i perspektivna budućnost, za koju smo svi zajedno odgovorni. Hvala Općini Tounj i profesoru Josipu Šibariću na pisanju monografije o školstvu u Tounju. Raduje nas činjenica da će mnoge generacije s ovom publikacijom zaroniti u svoje djetinjstvo, prošlost i najljepše dane svog školovanja, prisjetiti se prijatelja i učitelja, veselih trenutaka koji su obilježili njihovo školovanje i život uopće. Prilika je to da se sve najznačajnije aktivnosti, vrijednosti, trud i zalaganje učitelja i djece organiziraju u zanimljivo štivo koje će trajno podsjećati na jedno razdoblje života ove škole, njenih učitelja i učenika i svih koji su bili dio odgojno-obrazovnog procesa. Zadovoljstvo mi je biti dio ravnateljica ove ustanove, u kojoj djelatnici složno surađuju i u kojoj su predani dobrobiti djece, a učenici su pristojni i poštuju učitelje i ostale djelatnike, dodala je A. Božičević.

Naglasila je da u školi vladaju zdrava atmosfera i kreativan duh.

- Ova škola surađuje s lokalnom zajednicom, udrugama i osposobljava djecu za život u modernom društvu. Ponosna sam na svaki trenutak proveden u PŠ Lucije Capan i općini Tounj, na učitelje, učenike i roditelje. Velika je čast biti na čelu ustanove s takvom tradicijom i znati da smo upravi mi nasljednici predanih učitelja i drugih djelatnika koji su u ovome kraju bili svjetlonoše, pronositelji znanja, rekla je ravnateljica OŠ "Josipdol".

Tounjski načelnik Ivica Sopek se našalio da su neki, pritom misleći i na sebe, nazočili i proslavi dvjestote obljetnice školstva u Tounju.

- Bilo je puno lijepih uspomena i možemo se složiti da je školstvo ključan razlog zašto u Tounju imamo sve jako dobro uređeno, uvjete kakve nismo nikada imali. Imamo jako dobre profesore, dobru djecu i nema nikakvih ekscesa. Naša je suradnja više nego dobra. Ponosni smo što nastavnici tu žele raditi, a roditelji djecu upisati, naročito u vrtić "Tounjska spužvica". Po Državnom zavodu za statistiku, raste broj djece u Tounju. To znači da se krećemo u dobrom smjeru i da smo puno toga učinili ne bi li nam svima bilo bolje, rekao je načelnik.

Podsjetio je da je u starom gradu Tounju 1773. nastala takozvana trivijalna škola za časnike.

- U starom gradu je bilo i sjedište općine te kulturno-zabavan sadržaj. Drago mi je što smo stari grad otkupili i za njega dali skoro 70.000 eura. Planiramo ga urediti sa svime što je nekada bilo, i još više od toga. Nadam se da ćemo za četiri ili pet godina povratiti što smo imali, a onda i status grada, što ne ovisi samo o broju stanovnika, rekao je Sopek i poručio: "Danas je lijepo biti Tounjac, nastavnik i đak škole u Tounju".

Pročelnik Ureda županice Martine Furdek-Hajdin Bernardo Pahor je ustvrdio da je podatak o 250 godina tradicije školstva u jednoj tako maloj općini zadivljujuć.

- To je 250 godina širenja kulture i opismenjavanja. Posljednjih godina je Županija uložila jako puno sredstava u uređenje ove škole, energetsku obnovu, nabavku suvremene opreme i unapređenju uvjeta za rad. Broj od 69 učenika je velik i ovo je jedna od najvećih područnih škola u Karlovačkoj županiji, a broj upisane djece raste godinama. Prepoznati su dakle dobri uvjeti života u Tounju. Sljedeće na redu je obnova dvorane. Općini nije to obveza, ali svejedno pomaže školu, naveo je Pahor.

Autor monografije o školstvu u Tounju Josip Šibarić, također učenik tounjske škole, a danas profesor povijesti i zemljopisa zaposlen u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu, je rekao da je imao jako malo vremena za pisanje knjige – zadatak je dobio u svibnju, a knjiga je napisana u roku tri tjedna.

- Nisam stigao proučiti mnogo arhivu i statističke podatke sam vadio iz školske dokumentacije koja se nalazi u školskom arhivu, a nisam mogao tražiti ništa u Državnom zavodu za statistiku. Zadovoljan sam kako je sve ispalo. Obradio sam sve što je trebalo – razvoj škole, položaj učitelja, broj učenika, predmete koji su predavani, aktivnosti učitelja..., kazao je Šibarić.

Nastavio je da su učitelji onog vremena imali daleko više obaveza nego današnji.

- Učiteljica Lucija Capan je organizirala predavanja za kućanstvo, učenike, vodila je tečajeve opismenjivanja, narodnu čitaonicu, folklorno društvo, brojne izvannastavne obitelji i drugo, pa niti ne znam bi li uopće mogla imati obitelj s obzirom koliko se dala toj školi i s pravom nosi njezino ime, a obitelj nije imala. Obradio sam područne škole, kakve je tounjska škola imala odnose s drugim školama kroz povijest, njezino ime kroz vrijeme, školske zgrade koje su se koristile... Postojeća zgrada se počela graditi 1953. godine. Učenika je tada bilo oko 250. Bilo ih je nekad i više od tri stotine. Nastava se vodila trosmjenski. Učitelja je bilo malo. L. Capan je imala niži razred, ali je predavala još neke predmete u višim, rekao je Šibarić.

Izdvojeno


Reci što misliš!