ŽUPANIJA / OZALJ

Ozaljski proračun za 2020. godinu preko 40 milijuna kuna - u njemu isti projekti kao i prethodnih godina, oporba uputila niz kritika

Ozaljski proračun za 2020. godinu preko 40 milijuna kuna - u njemu
isti projekti kao i prethodnih godina, oporba uputila niz kritika
Grad Ozalj - foto arhiva KAportala

Grad Ozalj u 2020. godinu ulazi s proračunom u iznosu od 40,4 milijuna kuna, kojeg čini i višak od 12 milijuna kuna iz 2019. godine. Ukupni prihodi planirani su u iznosu od 28,5 milijuna kuna, a najveći priljev prihoda očekuje se upravo od poreza u iznosu od 18,2 milijuna kuna. Međutim, zahvaljujući novom krugu poreznih reformi manji je za gotovo 32,51% u odnosu na 2019. godinu.

Najznačajniji izdaci očekuju se u programima izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture planiranim u iznosu od 16,5 milijuna kuna. Tako se u 2020. godini planira okončanje započetih investicija u poduzetničkoj zoni Lug i proširenje dječjeg vrtića Zvončić. Kreće i sanacija klizišta u Zorkovcu Vivodinskom za koju je već potpisan ugovor za izvođenje radova, a planira se i modernizacija nerazvrstane ceste Vrškovac Farica 1, te izgradnja nogostupa u Jaškovo, vrijednosti gotovo 3,4 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Za izgradnju nogostupa u Jaškovu planiran je prihod od donacija Centra za vozila Hrvatska, a radi se o natječaju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova. Maksimalni iznos financiranja ovog programa iznosi svega 700.000 kuna, stoga planiramo prijavljivanje na još koji natječaj kako bi se ovaj nogostup financirao u što manjoj mjeri iz vlastitih učešća, pojašnjava pročelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak.

Od proračunskih korisnika najviše sredstava odlazi za poslovanje Dječjeg vrtića Zvončić, preko 4 milijuna kuna godišnje. U proračunskim projekcijama za 2021. i 2022. taj iznos premašit će 5 milijuna kuna, jer upravo aktualni radovi na povećanju kapaciteta iziskivat će veće troškove održavanja i nova zaposlenja.

Projekcije proračuna za sljedeće dvije godine ne otkrivaju puno, trenutno se bilježe iznosom od 25 milijuna kuna godišnje, a od značajnih infrastrukturnih projekta planira se izgradnja ulice Kaptol i nogostupa u Podbrežju.

- U 2021. godini dolazi nam nova financijska perspektiva, odnosno proračun Europske Unije, za koju još niti ne znamo kako će izgledati. Puno ideja je pred nama te nam predstoji izrada nove strategije razvoja grada koju svakako planiramo uskladit s novim financijskim okvirima EU, a nadu polažemo i u ITU mehanizam. Ono što nam sigurno dolazi i što je najvažniji projekt je izgradnja školske sportske dvorane, kaže pročelnica Bošnjak.

Oporbi ovakav proračun je sve samo ne razvojan, s tendencijom smanjivanja i apsolutno neprihvatljiv. Gradska vijećnica SDP-a Irena Šimunić naglašava kako podržava svaki projekt Grada Ozlja, ali projekti izgradnje zone i vrtića na velika vrata najavljivani su još 2017. godine, tri godine kasnije oni su još uvijek tu. Postavlja se pitanje jesmo li mogli brže i da li se je moglo više, naročito zbog izvanrednog prihoda u proteklom razvoju, kaže vijećnica Šimunić.

- Iako se odgovornost prebacuje na gradonačelnicu, smatram da to nije samo njezin krimen, odgovornost moraju preuzeti i vijećnici vladajuće većine, koji su ovakav način rada podržali.

Pročelnica Lidija Bošnjak naglašava kako ne mogu utjecati na vrlo dugu evaluaciju državnih tijela i ministarstava preko kojih idu europska sredstva. Međutim, dodaje kako za provedbu projekta Grad prije svega mogu osigurati vlastita sredstva u proračunu te svaki projekt sufinancira isključivo vlastitim sredstvima, bez kreditnog zaduživanja, što u nekim prijašnjim vremenima bilo nemoguće.

- Sve prijave na ove projekte radila nam je Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije i svi oni su nam odobreni. Zaista jako dobro surađujemo s agencijom te im se zahvaljujemo na suradnji. Međutim, nažalost dug je put od prijave na natječaj do početka realizacije projekta. Od same prijave projekta do odgovora i rezultata prođe najmanje godinu dana, onda ide odluka, pa potpisivanje ugovora, pa postupak javne nabave. A Grad cijelo vrijeme mora imati djelomično osigurana vlastita sredstva i prikazati projekt i plan u proračunu.  Stoga je istina da tri ili četiri godine u proračunu se povlače jedni te isti projekti, no oni moraju tu biti. Što se tiče malih projekata, mi ne propustimo niti jedan natječaj te nas razvojna agencija također redovito obavještava, pojašnjava pročelnica Lidija Bošnjak.

Takvog je stava i gradonačelnica Gordana Lipšinić, naglašavajući kako je pravi pokazatelj uspješnosti ukupan priljev sredstava u grad, a Ozalj kao mala sredina i s ograničenim kapacitetima, upravo zahvaljujući podršci i razvojne agencije i LAG-a Vallis Colapis, sigurno dobro kotira na toj rang ljestvici.

KAportal.hr

 


Reci što misliš!