ŽUPANIJA / OZALJ

SUPERFREND

Novi projekt DND Ozalj: Želimo početi rješavati problem tamo gdje on nastaje, umjesto da kasnije liječimo posljedice

Novi projekt DND Ozalj: Želimo početi rješavati problem tamo gdje on nastaje, umjesto da kasnije liječimo posljedice
DND Ozalj

U svjetlu nedavnih nesretnih događaja koji su uzburkali cijelu javnost, smatramo da je krajnje vrijeme da se ovom problemu počne ozbiljno pristupati i prevenirati

Društvo Naša djeca Ozalj u rujnu ove godine kreće s provedbom novog projekta SUPERFREND koji za cilj ima prevenciju međuvršnjačkog nasilja i jačanje emocionalnog zdravlja djece.

Naime, međuvršnjačko nasilje danas predstavlja sve veći problem društva, a zabrinjavajuće su činjenice da se javlja već u vrtićkoj dobi i da je svako deseto dijete izloženo nekoj vrsti međuvršnjačkog nasilja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovim projektom žele početi rješavati problem tamo gdje on nastaje, umjesto da kasnije liječe posljedice. Napominju da je za rješavanje problema, prvo važno razumjeti odakle i zašto do njega uopće dolazi. 

S obzirom da su najčešći uzroci međuvršnjačkog nasilja upravo emocionalne prirode – želja da se privuče pažnja, nedostatak emocionalnih i komunikacijskih vještina, nedostatak empatije te nerazumijevanje da je nasilno ponašanje loše, kroz projekt će se baviti upravo jačanjem emocionalnog zdravlja djece i podizanjem svijesti o međuvršnjačkom nasilju.

Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Ozljem, DV Zvončić Ozalj, OŠ Slava Raškaj Ozalj, POU Katarina Zrinska i Hrabrim telefonom te u suradnji s vanjskim stručnim suradnicima: Vježbaonica sreće, Udruga Karika, Udruga Put do uspjeha, Kreativni centar Košnica, DND Varaždin, Kreativna sova, RokOtok i mnogima drugima.

U projekt Superfrend u prvoj godini provedbe cilj je uključiti djecu vrtićkog uzrasta te djecu od 1. – 8. razreda, ukupno 400 djece. Svako dijete koje sudjeluje u projektu imati će priliku sudjelovati u više od 15 aktivnosti tijekom školske godine koje će pomoći djeci da jačaju svoje emocionalno zdravlje, razvijati će empatiju, učiti ih samokontroli za lakše nošenje s emocijama ljutnje i bijesa, jačati njihovo zdravo samopouzdanje i samosvijest, osvještavati njihove jake strane i talente te osvještavati o međuvršnjačkom nasilju.

- Svi mi odrasli a zatim i djeca, trebamo osvijestiti da međuvršnjačko nasilje nije samo udarac, već i ružna riječ, omalovažavanje, vrijeđanje, zadirkivanje, ismijavanje, ignoriranje. Većina toga događa se izvan našeg vidokruga, na društvenim mrežama i drugim medijima. Ali samo zato što se ne vidi, ne znači da ne postoji. Posljedice međuvršnjačkog nasilja ostavljaju trajan utjecaj čak i u odrasloj dobi, a manifestiraju se kao sklonost anksioznosti, depresiji, poremećaji pažnje, prehrane te mnogi drugi. Neke od posljedica na žalost možemo vidjeti već i u najranijoj dobi, o čemu svjedoči sve više tragičnih primjera, što je alarm da se ovaj problem počne aktivno i sustavno rješavati, poručila je predsjednica DND Ozalj Tamara Podvorac. 

Dodaje kako je važno da odrasli postanu svjesni odakle nasilje dolazi, jer svako nasilno ponašanje iza sebe ima neku pozadinu.

- Od velike je važnosti da i mi odrasli osvijestimo da nas djeca gledaju i uče iz našeg modela ponašanja. Ako im i sami ne služimo kao pozitivan primjer, ne možemo ni od djece očekivati da se ponašaju drugačije. U svjetlu nedavnih nesretnih događaja koji su uzburkali cijelu javnost, smatramo da je krajnje vrijeme da se ovom problemu počne ozbiljno pristupati i prevenirati. Ulogu u tome ima cjelokupno društvo, jer svatko od nas na neki način snosi dio odgovornosti. Od međuvršnjačkog nasilja ne smijemo okretati glavu jer ono je problem svakoga od nas, naglašavaju u DND Ozalj te pozivaju sve da se priključe projektu i postanete SUPERFREND.

- Donirajte i pomozite nam u prevenciji međuvršnjačkog nasilja. Vaša donacija pomoći će da u rujnu u projekt uključimo 10 razreda, 6 skupina predškolskog odgoja, odnosno ukupno 400 djece za što nam je potrebno 11 tisuća eura.  

Više o samom projektu i donacijama možete pronaći na web stranici DND Ozalj.

Izdvojeno


Reci što misliš!