ŽUPANIJA / OZALJ

PREVENTIVNI PROGRAM

OŠ Slava Raškaj domaćin popularnog edukativnog Jumicara: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

OŠ Slava Raškaj domaćin popularnog edukativnog Jumicara: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!
JUMICAR.NET

Učenici su prošli obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći, vatrogasnu radionicu te radionicu prometne policije i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija

OŠ Slava Raškaj Ozalj bila je domaćin manifestacije i preventivne akcije "Program prometne kulture za najmlađe" i ugostila učenike drugih razreda iz čak četiri susjedne osnovne škole, OŠ „Antun Klasinc“ Lasinje, OŠ Draganići, OŠ Netretić i OŠ Žakanje. 

Edukacija se provodila u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima - PU Karlovačka, PP Ozalj, GDCK Ozalj, VZKŽ+VZG  Ozalj i DVD Vrhovac pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, NPSCP i Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudjelovanjem u ovom jedinstvenom programu edukacije još je jedna generacija učenika kvalitetnije pripremljena za sigurno kretanje u cestovnom prometu. Učenici su  prošli obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći, vatrogasnu radionicu te radionicu prometne policije i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija.

FOTO: Jumicar.net
 

Program se sastoji iz dva dijela 


Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca kojeg je suvereno i ponosno prezentirala policijska službenica Karolina Dolečki iz PP Ozalj i u organizaciji PU Karlovačke iz ureda načelnika Anita Gračan, policijska službenica za nadzor, planiranje – prevenciju.

- Djeca su zaista uživala u ulozi prometnog policajca, isprobavali razne policijske rekvizite. Najveću pažnju plijenilo je samo policijsko vozilo, sirene, rotacijsko policijsko svijetlo, policijski prsluk, alkotest i drugi razni policijski rekviziti, poručili su organizatori.

FOTO: Jumicar.net
 

Radionice prve pomoći, prezentacije vatrogasaca...

Kratku školu prve pomoći održale su djelatnice GDCK Ozalj, ravnateljica Sanja Valčić i voditeljica projekata Ivana Brložan Mihalić, posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. 

- Naglašavala se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći. Nakon toga djeca su imala priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Kako pravilno pristupiti unesrećenoj osobi u slučaju zastoja srca, pojašnjavaju organizatori

Na poligonu je bilo bučno jer su vatrogasne sirene puštali mali budući vatrogasci. Posebnu radionicu pripremili su članica upravnog odbora VZG Ozalj Ivana Ferenac Sudac, predsjednik DVD Vrhovac Nikola Čulig te predsjednik VZKŽ Robert Hranilović.  

- Djecu je svakako najviše zanimao vatrogasni kamion te ih je uhodani tim upoznao s opremom, puštali sirene  i demonstrirali vatrogasne vježbe. Oblačili vatrogasnu opremu i držali im vrlo bitna predavanja u slučaju požara. Prenijeli im osnovna znanja s mnogo pažnje i ljubavi. DVD Vrhovac je bio oduševljen s pažnjom koju su budući mali vatrogasci pokazali na temu vatrogastva i zauzvrat su ih iznenadili s prigodnim poklonima za dugo sjećanje na DVD Vrhovac, izvijestili su organizatori.

FOTO: Jumicar.net
 

U posjet je bila i gradonačelnica grada Ozlja Lidija Bošnjak. Čestitala je polaznicima programa i svojom nazočnošću potvrdila važnost ovakvog vida edukacije. 

- Ovom prilikom želimo napomenuti da je Upravni odjel za školstvo i ravnatelji osnovnih škola uz podršku Karlovačke županije uvrstilo provedbu ovog preventivnog programa u svoje školske kurikulume u svih 18 osnovnih škola na području Karlovačke županije. Zahvaljujemo se Karlovačkoj županiji koji su prepoznali važnost našeg preventivnog djelovanja i omogućili svojim najmlađima još kvalitetnije obrazovanje koje je za njih od životnog značaja. Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim, poručili su iz Udruge Preventinog programa o sigurnosti u cestovnom prometu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!