ŽUPANIJA / OZALJ

FOND SOLIDARNOSTI

Radovi na cestama na području grada Ozlja u završnoj su fazi, gradonačelnica: EU sredstva ključni su izvor financiranja gradskih investicija

Radovi na cestama na području grada Ozlja u završnoj su fazi, gradonačelnica: EU sredstva ključni su izvor financiranja gradskih investicija
Ilustracija PIXSELL/Grad Ozalj

Dinamika radova je zadovoljavajuća, a temeljem odluke Vlade od 28. lipnja sklopljeni aneksi ugovora s izvođačima produžen je rok izvođenja radova do 31.10.2023. godine, poručila je gradonačelnica

Na području grada Ozlja još uvijek traju radovi na sanaciji i rekonstrukciji 40 km cesta za koje je Grad osigurao sredstva iz Fonda solidarnosti, potvrdila je to u razgovoru za KAportal gradonačelnica Lidija Bošnjak.  Cijeli projekt ogroman je dobitak za Grad Ozalj, jer nikad veći broj cesta nije odjednom i u tako kratkom roku saniran. Ali i ogromno rasterećenje proračuna u budućnosti pogotovo one stavke koje se svake godine povećavaju, a to je održavanje cesta.

U ovom projektu, vraćanje u ispravno stanje infrastrukture u području prijevoza, Gradu je i sklopu izravne dodjele iz Fonda solidarnosti Europske unije od 20. travnja 2023. godine odobren iznos od 3.854.022,31 eura, odnosno 100 posto od ukupnog iznosa prihvatljivih potencijalnih troškova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, odlukom o isplati bespovratnih financijskih sredstava za prijavu Gradu Ozlju dodijeljena su bespovratna financijska sredstva u iznosu od 242.251,25 eura za nastale troškove na vraćanju u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza na području Grada Ozlja. 

- Temeljem provedenog postupka jednostavne izravne dodjele Gradu Ozlju odobrena su i bespovratna financijska sredstva od 12. svibnja 2023. godine u iznosu od 100.921,58 eura. Za sanacija nerazvrstane ceste oznake NC Ul. Akademika M. Heraka – odvojak Ilsad, putem jednostavne izravne dodjele iz Fonda solidarnosti Europske unije dodijeljena su bespovratna financijska sredstva u iznosu od 108.416,39 eura, poručila je gradonačelnica te dodala kako temeljem odobrenog vaučera od 20. travnja 2023. godine Grad Ozalj je prema sklopljenim ugovorim s izvođačima radova, ukupno povukao 1.818.146,28 eura iz Fonda solidarnosti (47,26 posto), a ostatak do ugovorenih 3.846.846,68 eura financirat će Vlada RH. 


- Naime, sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o nastavku financiranja projekata započetih iz FSEU iz sredstava državnog proračuna RH od 28. lipnja 2023., projekti započeti iz Fonda solidarnosti Europske unije kod kojih je u tijeku provođenje ugovora o izvođenju radova, a koji se ne odnose na projekte cjelovite obnove zgrada, financirat će se iz sredstava državnog proračuna u onom dijelu koji je potreban za završetak projekata iznad iznosa osiguranog iz Fonda solidarnosti Europske unije, pojasnila je gradonačelnica. 

Kaže kako je dinamika radova zadovoljavajuća, a temeljem odluke Vlade od 28. lipnja sklopljeni aneksi ugovora s izvođačima produžen je rok izvođenja radova do 31.10.2023. godine. 

- Ukoliko bude potrebno rok će se produžiti kako bi se realizirali svi planirani radovi. Vrijeme nam nikako nije išlo na ruku, stoga sanacija nekih prometnica još nije dovršena, a uzimajući u obzir ukupnu vrijednost ugovorenih radova sa svim izvođačima do sada je realizirano 80 posto vrijednosti radova. Velik dio radova je u završnoj fazi pa tako brojna naselja već sada imaju puno bolju prometnu infrastrukturu, a u narednom razdoblju Grad Ozalj će provesti i zamjenu rasvjetnih tijela LED rasvjetom u dijelu naselja, što će dodatno poboljšati infrastrukturu grada.

Grad Ozalj je putem postupka Jednostavne izravne dodjele iz Fonda solidarnosti Europske unije također prijavio i dva projektna prijedloga za financiranje nastalih troškova sanacije šteta od potresa na području grada Ozlja u sklopu operacije "Hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla". Odlukom o isplati od 03. svibnja 2023. godine, odobrena su bespovratna financijska sredstva u iznosu od 62.945,29 eura i 32.598,38 eura. 

- Grad Ozalj nastoji europska sredstva koristiti za kapitalne projekte, poput unapređenje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Lug u Ozlju, dogradnje Dječjeg vrtića Zvončić, izgradnje pročistača otpadnih voda, izgradnje prometnica. EU sredstva jedan su od ključnih izvora financiranja gradskih investicija i velikih kapitalnih projekata, a bez kojih Grad Ozalj u ovom trenutku ne bi mogao realizirati pojedine projekte, naglasila je gradonačelnica Lidija Bošnjak. 

Izdvojeno


Reci što misliš!